„Centura albastră” pusă de Comisia Europeană

MS „E.R. Shanghai”
Foto: Condițiile portuare vor fi simplificate semnificativ în Uniunea Europeană. PC: shippingfinance.co.uk

Navele pot aștepta ore și uneori zile întregi în porturi pentru vămuire. Comisia Europeana a propus un proiect prin care vor fi eliminate barierele birocratice și costurile majore cu care se confruntă transportul maritim.c

„Centura albastră: un spațiu unic de transport maritim” prezintă două propuneri principale privind simplificarea formalităților pentru transportul maritim prin modificarea Codului vamal existent.

#1. Simplificarea formalităților vamale pentru transportul maritim în interiorul UE

Perioada de consultare pentru statele membre va fi scurtată de la 45 la 15 zile, iar societățile vor putea solicita în avans autorizarea statelor membre în care doresc să facă afaceri, ceea ce înseamnă timp economisit.

#2. Simplificarea formalităților vamale pentru navele care fac escală în porturi din țări terțe

Aproape 90 % dintre nave transportă atât mărfuri din UE, cât și mărfuri din afara UE și fac escală atât în porturi din UE, cât și în porturi din afara UE, de exemplu din Norvegia, nordul Africii și Rusia. Mărfurile vor fi distinse: cele din Uniune aflate la bord (care ar trebui descărcate repede) și mărfurile din afara Uniunii aflate la bord, care trebuie să treacă prin procedurile de vămuire adecvate.

Se preconizează că aceste două măsuri vor transpune în fapt „centura albastră” până în 2015.

Transportul maritim contează: 75 % din comerțul extern al Europei ca volum și 37 % din comerțul intern al UE se desfășoară cu ajutorul transportului maritim.

Ponderile mărfurilor transportate în interiorul UE în funcție de modul de transport: 45,3 % rutier, 11,0 % feroviar, 3,7 % căi navigabile interioare, 3,1 % conducte, 36,8 % maritim (mai exact, transport maritim pe distanțe scurte), 0,1 % aerian.

„Centura albastră” va consolida siguranța, securitatea, protecția mediului, precum și politicile vamale și fiscale, ci propune, de asemenea, extinderea acestor simplificări la călătoriile în afara UE, prin utilizarea unor sisteme mai bune de monitorizare și raportare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente