Ce înseamnă “pareidolia” şi de ce vedem chipuri peste tot?

t644ysx
Foto: Pareidolia este un fenomen pe care l-am experimentat cu toții. PC:somentecoisaslegais.com.br

Oamenii din totdeauna au putut observa chipuri pe tot felul de suprafeţe. Unii sunt chiar gata să plătească şi mii de dolari pentru un nugget cu fața lui George Washington. De unde avem această ciudată tendinţă?

Majoritatea oamenilor nu au auzit niciodată de “pareidolia”, în schimb fiecare dintre noi s-a ciocnit măcar o dată cu acest fenomen. Aproape oricine care s-a uitat noaptea la suprafaţa lunii a văzut doi ochi, un nas şi o gură – asta nu e nimic altceva decât un aspect al pareidoliei. Definiţia pe care o găsim în English Dictionary pentru acest cuvânt este: “percepția imaginară a unui model, care nu există în realitate.” Iar ca definiţia să fie mai pe înţelesul tuturor asta ar însemna procesul când cauţi o faţă într-un trunchi de copac sau atunci când în norii de pe cer încerci să găseşti animale de la grădina zoologică.

Studioul de design “Onormative” din Germania are, probabil, cel mai mare și cel mai sistematic motor de căutare pentru pareidolia. Programul lor în colaborare cu Google va petrece următoarele câteva luni, în căutarea chipurilor ciudate prin hărţile Google. “Google Faces” va scana de mai multe ori întreaga planetă din diferite unghiuri. Până în prezent, programul a punctat câteva feţe ciudate: un profil straniu în regiunea Magadan, Rusia, un tip cu nările păroase lângă Road Priory din Ashford și o creatură jalnică în munții din Alaska. Dar cu siguranță acestea nu sunt primele descoperiri. Iată câteva din cele mai recente cazuri de pareidolie pentru care s-au plătit bani grei.

# Adolf Hitler – un ceainic

Ceainicul asemănător cu fața lui Adolf Hitler a fost vândut în rețelele magazinelor JC Penney.  PC: eonline.com
Ceainicul asemănător cu fața lui Adolf Hitler a fost vândut în rețelele magazinelor JC Penney. PC: eonline.com

Săptămâna trecută, unul din reţelele de supermarketuri din SUA – JC Penney, a vândut, în timp record, un ceainic care, prin coincidenţă, arată ca şi chipul lui Adolf Hitler.

# Nugget de pui cu gust de președinte american

Un nugget de pui a fost vândută cu 8 100 de dolari americani.  PC: AP
Un nugget de pui a fost vândută cu 8 100 de dolari americani. PC: AP

Un nugget înghețat, din carne de pui, cu forma feței președintelui american George Washington, a fost cumpărat pe e-bay cu mai mult de 8.100 de dolari anul trecut.

# Creștinii se închină în fața unei turte

Aproximativ 20000 de creștini au călătorit în India pentr a vedea turta arsă cu chipul lui Hritsos.  PC: bbc.co.uk
Aproximativ 20000 de creștini au călătorit în India pentr a vedea turta arsă cu chipul lui Hritsos.
PC: bbc.co.uk

Un deceniu mai devreme, aproximativ 20.000 de creștini au călătorit în Bangalore, India pentru a aduce omagiu unei turte cu chipul lui Hristos ars pe ea. Unii vizitatori chiar s-au rugat în fața ei.

Dacă cunoști și tu astfel de cazuri nu ezita să ne povestești despre ele pe pagina de facebook sau mai jos în comentarii.

 Sursa: bbc.co.uk

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Nata Andreev
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente