Dorin Chirtoacă vs Examenul de Bacalaureat

942122_575187719181708_498318484_n
Foto:Edilul capitatlei este impotriva masurilor drastice stabilite în cazul examenului de BAC PC: facebook.com

Dorin Chirtoacă a ținut să comenteze procedura de susținere a examenului de Bacalaureat , pe care o implementează în acest an Ministerul Educației.

În mesajul care a fost postat postat pe o rețea de socializare, edilului Capitalei, se arată nedumerit de noua procedura de susținere e examenelor în sălile de sport,în condiții inadecvate și supravegheați cu camere. Edilul afirmă că copii nu merită să fie tratați într-un astfel de mod.

Vedeți mai jos mesajul integral:

„Anul acesta in cadrul procesului de pregatire a examenului de bacaulaureat au aparut mai multe aspecte contoversate: centre de Bac, coridoare, sali de festivitati si de sport, camere video de supraveghere etc..

Sunt unul dintre acei care au sustinut Bac-ul la liceul “Costache Negruzzi” din Iasi in anul 1997. Imi amintesc cum a fost. Este o amintire placuta. O experienta traita cu demnitate.

Nu cred ca va fi la fel pentru absolventii din acest an din toata Republica Moldova.

Atunci cand vii in clasa a I-a la scoala, esti mic, nu intelegi prea multe, dar treptat crescand, studiind, scoala te formeaza ca om, ca personalitate si metaforic vorbind – iti da aripi! Te pregateste de viata matura, iti da energia si puterea de a schimba lumea spre bine, precum si impresia ca le poti face pe toate dintr-o data!

Asa am crescut eu, asa am trecut de scoala, de liceu si facultate, cu asemenea ganduri si idei m-am intors acasa in anul 2003.

Ingrijorarea mea este ca generatiile actuale de elevi, in special generatia de absolventi de anul acesta risca sa fie lipsita de asemenea trairi…

In clasa a I-a spui “Buna ziua scoala!” la careu, in mod solemn, frumos, inaltator chiar, pentru ca dupa clasa a XII-a sa nu-ti poti lua ziua buna de la scoala nici macar din clasa in care ai invatat, ci de pe coridor, din sala de sport (unde in peroada calda a anului nici macar orele de sport nu se fac pentru ca e cald, orele se fac afara in aceasta perioada…), sau daca esti mai norocos – din sala de festivitati. Si toate acestea sub “privirea vigilenta” a camerelor de supraveghere!

Cateva intrebari:
– De ce elevii trebuie sa sustina examene in conditii inadecvate, in sali neadaptate, unde 
nici macar ore obisnuite nu se fac?
– De ce se crede ca toti vor copia? Unde este prezumptia de nevinovatie?
– De ce problema maturilor care anume ei sunt responsabili de organizarea, desfasurarea 
si supravegherea Bac-ului este pusa pe seama copiilor?
– Cum au sustinut copiii lucrari de control si examene timp de 12 ani in clasele lor? Au 
copiat? Toti? Trebuie sa le anulam lucrarile?
– Cu ce au gresit elevii din ziua de azi ca sa fie tratati in asemenea mod?

Daca la aceasta mai adaugam si modul in care a fost tratat de catre stat dosarul “7 aprilie”, concluzia este simpla – tinerii sunt desconsiderati. Prin urmare tinerii ar avea tot dreptul sa raspunda si ei tot cu desconsiderare. Tinerii ar putea avea o reactie, din nou…

Consider ca ar fi trebuit sa fie facute in mod normal urmatoarele:
1.Bac-ul sa fie sustinut de fiecare elev in liceul in care a invatat, in clasa in care a invatat, intre acei pereti care au devenit parte a fiintei sale timp de 12 ani.
2.Supravegherea sa fie asigurata de profesori din alta institutie.
3.La supraveghere sa participe si parinti, reprezentanti ai administratiei locale, ai societatii civile etc.
4.In perimetrul liceului sa fie activate sisteme de bruiere a semnalelor telefoanelor mobile, internet, transmisie date etc.
5.Cazurile de copiere sa fie pedepsite dur la modul real, prin anularea participarii la Bac-ul din anul respectiv si prin neadmiterea sustinerii a nici unui examen in continuare decat dupa un an.

Chişinău, 31 mai 2013″

Reamintim că Ministrul Educației a decis să instalezeîn toate cele 103 centre de BAC camere video în sălile de examene în scopul prevenirii şi combaterii corupţiei de la Bacalaureat. În acest an, 28500 de elevi vor susţine bacalaureatul. Pentru cele 1.200 de camere necesare, Ministerul Educaţiei a plătit 7,3 milioane de lei. În total, se vor cheltui 13 milioane de lei, acesta fiind cel mai scump bacalaureat de până acum. Camerele video după examenul de Basalaureat vor rămâne în instituţii şi vor fi exploatate la decizia administraţiei liceului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente