Dacă cetățenii moldoveni au tendința de a emigra cât mai rapid din țara în care s-au născut, atunci Germania este invadată de imigranți. Cu toate acestea, ea tinde să deschidă piața muncii și pentru cetățenii care nu vin din Uniunea Europeană.

1,08 milioane de persoane, dintre care 966 000 de străini, au imigrat în Germania în 2012. Este numărul cel mai ridicat din 1995, anunță publicația Frankfurter Allgmeine Zeitung.

Potrivit Biroului federal de statistică, imigraţia a devenit mai mare cu 13% faţă de 2011. Cei mai mulţi imigranţi străini vin din Polonia, România şi Bulgaria. Printre români se numără și persoane ce au dublă cetățenie: cea a republicii Moldova și, respectiv, a României.

Un flux care bucură autorităţile: “Acest flux este o şansă enormă pentru toate părţile, deoarece acest nou val de imigranţi este mai tânăr şi mai bine format”, a declarat ministrul Muncii, Ursula von der Leyen.

În ciuda acestui fapt, mai multe zeci de mii de posturi sunt încă vacante, mai ales în domeniul îngrijirii medicale. O problemă pe care ar trebui să o remedieze noul regulament în privinţa slujbelor, care va intra în vigoare pe 1 iulie şi care deschide piaţa muncii şi cetăţenilor proveniţi din ţările non-UE, facilitând şi imigraţia pentru muncitorii specializaţi, de care Germania are nevoie urgentă, explică Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Sursa: faz.net