Un „drept pe hârtie”. Angajații din Moldova au doar teoretic libertatea de a-și alege banca prin care primesc salariile

img_20181005_141039_720

Deputatul blocului ACUM, Dumitru Alaiba susține că în ceea ce privește proiectele de salalariale prin carduri în Moldova, acestea ar putea fi considerate drept un exemplu de practică anticoncurențială. Potrivit acestuia, în cazul deputaților, aceștia au dobândă de 5,5% pe suma din card, credite preferențiale și nu numai. Situația se repetă și la alte instituții de stat sau în general, în economie unde de regulă băncile discută doar cu angajatorii care iau decizia unde să-și „pună toți angajații”.

„Spre deosebire de practica altor țări europene, unde nici angajatorul, nici statul, nu poate impune colectiv angajații să își aleagă o bancă anume, în Moldova aceasta este o realitate general acceptată”, scrie Alaiba într-o luare de poziție pe blogul său personal.

Dumitru Alaiba susține că această practică este menținută de bariere artificiale sub formă de comisioane excesive, de pracici pe de-a dreptul abuzive de impunere a salariaților să-și dea acordul de a merge împreună la o anumită bancă, dar în primul rând de inacțiunea regulatorilor și anume a Băncii Naționale a Moldovei și a Consiliului Concurenței.

”Instituțiile statului trebuie să facă ordine la acest capitol și să declare clar că proiectele salariale sunt practici anticoncurențiale și restrâng semnificativ concurența. (…) În esență, sunt împărțite piețele și clienții, situație stipulată expres în același articol, această practică având „capacitatea de a împiedica, restrînge sau denatura concurența””, spune Alaiba.

Întregul document îl puteți citi aici.

Deputații din Moldova, „obligați” să beneficieze de reduceri la diferite localuri de lux, inclusiv Nobil

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente