Cale Ferată a Moldovei intenționează să reducă prețul biletelor cu 40-50% pentru a spori numărul de pasageri

658x0_1

Întreprinderea de stat „Cale Ferată a Moldovei” intenționează să reducă prețul biletelor cu 40-50%. Măsura are menirea să sporească numărul de pasageri. Grigore Condurache, adjunctul directorului general pe partea comercială, a anunțat acest lucru în cadrul emisiunii „Examinarea” din studioul de radio de la Sputnik Moldova. 

Potrivit lui Condurache, costul ridicat al biletelor la destinații internaționale este asociat cu întreținerea costisitoare a infrastructurii feroviare.

„Prețul biletului este alcătuit din trei componente. Prețurile se stabilesc în conformitate cu regulile acordului „Organizației pentru Cooperarea a Căilor Ferate” (OSZhD) interguvernamentale. Aceasta înseamnă că, în funcție de teritoriul pe care trece trenul, fiecare țară are componenta sa. Din cele 1400 de lei pe care îi plătiți pentru un loc de clasa a doua, circa 20% vor fi ajunge în Moldova, 45-50% în Ucraina, restul în Federația Rusă, în funcție de kilometraj”, a spus Condurache.

Reprezentantul CFM a constatat că ponderea traficului de călători în trenurile de lungă distanță s-a redus semnificativ. De exemplu, trenurile care circulă în Federația Rusă sunt încărcate doar în măsură de 50 – 56%. Potrivit lui Condurache, companiile aeriene sunt în prezent concurenta principală pentru transportul feroviar, scrie locals.md

„În cumpărarea unui bilet la avion sunt implicate două aeroporturi și un avion. Lucrurile stau mai dificil la noi. Avem 1000 de km de cale ferată care trebuie menținute, iar aceasta implică investiții mari. Având în vedere scăderea drastică a traficului de călători, se analizează scăderea prețurilor în măsură de 40-50% pentru a crește traficul de călători”.

În prezent, costul unui bilet cu trenul la Moscova este de 2.000 de lei, la București – 600 de lei. În același timp, puteți ajunge cu avionul în Federația Rusă cu 60-100 de euro și la Bucuresti cu autobuzul – cu 250 de lei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente