Compania Google a fost amendată cu o sumă record de 5 miliarde de dolari. Care este motivul

gettyimages-913012042
Foto: CNET

Compania Google a fost amendată cu o sumă record de Comisia Europeană. Una dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume va achita o amendă în suma de: 4,34 miliarde de euro (5 miliarde de dolari).

Amenda a fost aplicată pentru practicile anticoncurenţiale legate de modul în care sistemul de operare Android este implementat pe smartphone-uri şi modelul de afaceri al companiei. Această amendă vine la doar un an după ce Google a primit o altă amendă de 2,4 miliarde de euro pentru serviciul său de căutare pentru cumpărături online, care favoriza anumite produse, scrie go4it.ro.

Comisia Europeană nu este de acord cu faptul că toate dispozitivele Android vin echipate din fabrică cu aplicaţiile şi serviciile Google, indiferent de producător. Astfel, concurenţa pe piaţa de servicii precum motoare de căutare nu beneficiază de şanse egale, având în vedere că smartphone-urile cu Android deţin majoritatea pieţei. Unul dintre argumentele pentru această amendă istorică a fost faptul că alţi producători de browsere sau motoare de căutare nu beneficiază de şanse egale în piaţă.

Sundar Pichai, CEO-ul Google, a publicat pe blogul său o declaraţie oficială în care explică faptul că utilizatorii pot oricând să dezinstaleze aplicaţiile Google şi să le înlocuiască cu altele din Google Play Store, oferind şi câteva exemple de alternative populare la browserul Google Chrome.

„Decizia trece cu vederea faptul că telefoanele prevăzute cu sistemul de operare Android concurează cu telefoanele iOS, un aspect confirmat de 89% dintre participanţii la studiul de piaţă realizat de Comisie. Omite şi faptul că Android oferă nenumă­rate opţiuni miilor de producători de tele­foane şi operatorilor de reţele de telefonie mobilă care produc şi vând dispozitive Android; milioanelor de dezvoltatori de aplicaţii din întreaga lume care şi-au clădit afacerile cu ajutorul Android şi miliardelor de consumatori care acum îşi permit şi folosesc smartphone-uri Android de ultimă generaţie.

Iar acest lucru este posibil datorită unor reguli simple care garantează compatibilitatea tehnică, indiferent de mărimea sau forma dispozitivului. Niciun producător de telefoane nu este obligat să adopte aceste reguli—ei pot folosi sau modifica Android în orice mod doresc, aşa cum a făcut Amazon cu tabletele Fire şi stick-urile TV.

Dacă ai alte preferinţe privind aplicaţiile – sau browserele sau motoarele de căutare – decât cele preinstalate, le poţi dezinstala sau şterge cu uşurinţă şi poţi opta pentru alte aplicaţii, inclusiv cele create de aproximativ 1,6 milioane de europeni care îşi câştigă existenţa ca dezvoltatori de aplicaţii. Practic, un utilizator obişnuit de telefon Android va instala el însuşi cam 50 de aplicaţii.” La nivel global, anul trecut au fost descărcate peste 94 miliarde de aplicaţii din magazinul Google Play. „Browsere precum Opera Mini şi Firefox au fost descărcate de mai bine de 100 milioane de ori, UC Browser de mai bine de 500 milioane de ori.” a scris CEO-ul Google într-o postare pe blogul său.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente