Tot ce trebuie să știi dacă deții pașaport român și vrei să călătorești în Canada

pasaport
Foto: JustConsult

Cetățenii români pot călători în Canada în scop turistic în baza pașaportului simplu electronic și a autorizației electronice de călătorie (Electronic Travel Authorization – eTA). Autorizația de călătorie electronică eTA se obține doar online, prin accesarea paginii www.Canada.ca/eTA-Romania.

Autorizația electronică de călătorie (eTA) are o valabilitate de 5 ani sau, după caz, până la expirarea valabilității pașaportului simplu electronic. Cei care călătoresc în Canada trebuie să respecte scopul declarat al călătoriei, în caz contrar Autorizația de Călătorie Electronică ar putea fi anulată. Dacă există motive neprevăzute care fac necesară o ședere mai îndelungată decât cea inițial planificată, contactați imediat autoritățile canadiene și solicitați informații cu privire la posibilitatea extinderii perioadei de ședere, cât încă aveți un statut legal în Canada.

Ce trebuie să dețineți pentru completarea cererii pentru obținerea eTA, asigurați-vă că dețineți:

#Un pașaport simplu electronic valabil (cu date biometrice);
#Un card bancar de credit sau de debit: VISA, MASTERCARD, AMERICAN EXPRES Visa Debit, JCB, Interac, inlcusiv carduri preplătite (pre-paid).
#Taxa pentru eliberarea eTA este de 7 dolari canadieni;
#O adresă de e-mail valabilă.

Începând cu data de 5 iunie 2018, cetățenii români care intenționează să călătorească în Canada fără viză pot solicita acordarea eTA numai în baza unui pașaport simplu electronic (cu date biometrice).

În consecință, pașapoartele simple temporare și pașapoartele simple care nu conțin date biometrice nu vor mai fi acceptate în vederea eliberării eTA.

Autorizațiile eTA obținute începând cu data de 1 decembrie 2017, în baza unor pașapoarte simple temporare sau pașapoarte simple fără date biometrice vor fi anulate de către autoritățile canadiene, care urmează să notifice individual în acest sens toți cetățenii români aflați într-o astfel de situație, prin intermediul adresei de e-mail furnizate la momentul solicitării eTA.

Cetățenii români ale căror autorizații eTA au fost anulate vor putea opta între varianta solicitării unei noi eTA în baza unui pașaport simplu electronic și cea a solicitării unei vize de intrare în baza pașaportului simplu temporar sau a celui simplu fără date biometrice, la o misiune diplomatică sau la un oficiu consular al Canadei.

eTA nu garantează intrarea în Canada. Daca există îndoieli cu privire la scopul călătoriei, vi se poate refuza intrarea în Canada sau chiar îmbarcarea pe cursele aeriene spre Canada. Trebuie să demonstrați că îndepliniți toate condițiile pentru intrarea în Canada.

Cetățenii români care intenționează să intre în Canada pe cale terestră (rutieră / feroviară) sau maritimă (la bordul unei ambarcaţiuni, inclusiv al unui vas de croazieră) trebuie să dețină doar un pașaport valabil, fără a mai fi necesară obținerea eTA.

Solicitarea azilului în Canada fără dovada că viața vă este pusă în pericol ori că sunteți supus la torturi, tratamente inumane sau degradante, va fi considerată neîntemeiată de către autoritățile canadiene. Într-o asemenea situație, există riscul să vi se solicite părăsirea imediată a teritoriului Canadei sau să fiți îndepărtat forțat de pe teritoriul Canadei.

Persoanele care au săvârșit infracțiuni grave sau care fac declarații false ori utilizează documente false pentru a solicita acordarea statutului de refugiat nu vor beneficia de protecția specifică.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente