Autorul mai multor manuale de Limbă și literatură română despre BAC 2018: „Îmi vine să tai mărunțel aceste teste tâmpite și să-i pun pe autori să le înghită”

Bac2017-17-920×613

Constantin Șchiopu este profesor de limbă română, doctor habilitat, conferențiar universitar și autorul mai multor manuale de Limba și literatura română din care mai multe generații la rând au studiat. Acesta s-a arătat revoltat de testele de bacalaureat din acest an, menționând că elevii au fost puși într-o situație aberantă.

Pe pagina sa de Facebook, profesorul a comentat mai mulți itemi pe care i-au avut de rezolvat elevii la BAC-ul de Limbă și literatură română, specificând că testele sunt întocmite ori din necunoaștere sau este o intenție rea a celor care le-au făcut.

„Chiar că-ți vine „să dai cu cuțitul în piatră”, vorba cântecului. Credeam că or să fie mai știutori, mai atenți (nici nu găsesc cuvântul adecvat) cei care au alcătuit testele pentru examenele de bacalaureat. Or după ce la pretestare, elevilor de la profilul real li s-a cerut să comenteze simbolul „fete” din versurile „El se îndrăgostește de una și de mai multe FETE deodată” (ucideti-mă, dar acesta nici nu pute, nici nu miroase a simbol), iată că și la examenul de ieri, tot acestora li se cere să comenteze simbolul „cuvinte”, care chiar nu-i simbol. Elevii de la profilul umanist sunt puși într-o situație mai mult decât aberantă: ei urmau să citeze motivul devenirii dintr-o poezie știută pe de rost. Stau ca un debil de două zile și nicidecum nu pot să găsesc ( în memoria mea) măcar un titlul din sutele (cred) poezii pe care eu le știu pe de rost. Mă întreb: o necunoaștere sau o intenție rea a alcătuitorilor de teste? Revenind la cuțit, îmi vine să tai mărunței-mărunțel aceste tâmpite teste și bareme, iar pe autorii lor să-i pun să înghită foiță cu foiță tot ce a fost tăiat. Păi, nu pot ei găsi niște texte lirice care să-i emoționeze, să-i sensibilizeze pe elevi? Cine-i scriitorașul ( profil real) care s-a învrednicit de atâta atenție din partea alcătuitorilor? Unde sunt marii scriitori? Cei adevărați! Chiar punctele de suspensie să fie elementul de bază al unui comentariu? Mai am și alte întrebări și nedumeriri în legătură cu testele. Principala totuși am s-o formulez: „Câți evaluatori vor putea să citeze dintr-o poezie știută de ei pe de rost motivul devenirii?” Am să revin cu analize amănuțite”, a postat Constantin Șchiopu pe pagina sa de Facebook.

Reamintim că, pe 8 iunie, s-a desfășurat proba la limba de instruire din cadrul examenului de bacalaureat la care au participat peste 15000 de candidați. Proba la limba și literatura română a fost susținută de 12608 candidați, iar proba la limba și literatura rusă – de 2740 de candidați.

Subiectele examenului la limba și literatura română, profil real le găsiți AICI.

Vedeți aici ce subiecte au avut de rezolvat elevii de la profilul umanist.

Taguri: #BAC 2018
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente