(foto, video) It’s morning again in America. Donald Trump a ordonat armatei să atace Siria

MGYwY2IzMzVhMjUyYjdlZWYwN2U3NzRiYWU5NmUyNA==.thumb

Președintele Donald Trump a anunțat, vineri seara, că a ordonat forțelor armate să efectueze atacuri „țintite” asupra Siriei. Atacul era în desfășurare chiar în momentul în care șeful Casei Albe făcea anunțul și a avut în vizor ținte precise. Armata americană a fost asistată în această acțiune de forțele britanice și franceze.

Președintele american Donald Trump a luat o decizie în privința Siriei și se pregătește să se adreseze națiunii în această seară (noaptea de vineri spre sâmbătă), anunță CNN.

Decizia vine după o săptămână de deliberări, potrivit unui oficial de la Casa Albă, citat de CNN sub acoperirea anonimatului.

Pe de altă parte, vicepreședintele Mike Pence, aflat la Lima, în Peru, a părăsit brusc un eveniment la care asista la Teatrul Național și s-a întors la hotel, relatează CNN.

Acesta este al doilea atac american asupra teritoriului Siriei în decurs de un an. Precedentul atac, care a vizat o bază aeriană siriană, a avut loc la 7 aprilie 2017 și a intervenit tot după acuzații că regimul sirian ar fi folosit arme chimice în lupta sa cu rebelii. Atunci, Statele Unite au atacat cu rachete Tomahawk trase de pe nave.

Oficiali americani citați de CNN spun că de data aceasta în atacurile asupra Siriei sunt folosite atât navele, cât și avioanele. Totuși, avioanele nu au intrat în spațiul aerian sirian, pentru că ar putea fi doborâte, spun sursele CNN, scrie digi24.ro.

În orice caz, Siria și-a activat apărarea antiaeriană pentru a răspunde agresiunii, a anunțat televiziunea națională siriană. Aceasta a denunţat o „agresiune americană” în Siria „în cooperare cu Franţa şi Marea Britanie”.

Vor fi mai multe atacuri

Noul plan american de atac în Siria nu își va afla însă punctul final tot în noaptea de vineri spre sâmbătă. Președintele american a sugerat că ar putea fi vorba despre o acțiune în mai multe etape, în mai multe valuri, dar a insistat totuși că SUA nu vor rămâne angajate în Siria pe termen nedefinit sub nicio formă. Anterior, el spusese echipei sale de consilieri pe teme de securitate națională că dorește ca trupele americane să plece din Siria în maximum șase luni.

„America nu își dorește o prezență pe termen nedefinit în Siria. Cum și alte națiuni își aduc contribuția, așteptăm cu nerăbdarea ziua în care ne vom aduce luptătorii acasă”, a spus Trump. El le-a spus concetățenilor că SUA nu pot „curăța lumea de rău și nici nu pot acționa peste tot unde există tiranie”. A adăugat că Orientul Mijlociu este un „loc cu mari probleme”. „Încercăm să-l facem mai bun, dar este un loc cu mari probleme. SUA vor fi un partener și un prieten. Însă soarta regiunii stă în mâinile propriului popor”, a insistat șeful Casei Albe.
Pe de altă parte, în alocuțiunea prin care s-a adresat americanilor, Trump a criticat sprijinul Rusiei pentru regimul Assad spunând că Moscova trebuie să decidă dacă va continua pe această „cărare întunecată”. De asemenea, Trump a reamintit că Rusia promisese în 2013 că va garanta eliminarea arsenalului de arme chimice al Siriei.

Tot mai multe informații care vin dinspre Damasc spun că guvernul sirian pretinde că a fost capabil să „anihileze” loviturile aeriene ale aliaților atât la Damasc, cât și la Homs, grație unor avertizări transmise de Rusia. De asemenea, Siria susține că a putut să doboare o treime din cele aproximativ 30 de rachete trase asupra teritoriului său.

Potrivit unui oficial sirian, bazele militare siriene fuseseră evacuate cu două zile în urmă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente