(video) Investigație RISE: Afacere cu bolnavi și operații chirurgicale simulate pentru mai mulți copii din Moldova

grafica-Doina-si-Ali-Sirikci

RISE Moldova făcut public o investigație în care reporterii merg pe urmele a mai multor persoane care fac bani din „activități de caritate”. Articolul apare în contextul în care pe site-ul unei platforme, cunoscută pentru activități de crowdfunding în acest domeniu, a fost publicată o fotografie cu autoarea investigației, reporteră RISE. S-a întâmplat la puțin timp de la apariție pe rețelele de socializare a unui trailer la acest material.

„Identifică minori grav bolnavi, le fac publică povestea și adună sume impunătoare de bani din donațiile oamenilor. Ulterior, beneficiarii sunt direcționați la un spital din Turcia, unde medicii simulează efectuarea intervențiilor chirurgicale.

RISE Moldova a obținut mai multe probe care descifrează afacerea cu bolnavi, iar procurorii, la rândul lor, au pornit un dosar penal pentru escrocherie, pusă la cale de un grup criminal organizat”, se menționează în lead-ul investigației pe care o puteți urmări mai jos:

Potrivit documentelor obținute de RISE Moldova, pe acest caz, încă din decembrie 2016, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis un dosar penal pentru escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari de către un grup criminal organizat din care fac parte cetățeni ai Republicii Moldova și ai Turciei. Aceștia identifică minori grav bolnavi din Moldova, apoi, prin intermediul acțiunilor de caritate lansate pe rețelele de socializare, colectează sume impunătoare de mijloace bănești. Ulterior, impun beneficiarii să accepte servicii medicale la o clinică din orașul Istanbul, Turcia. Într-un final, membrii grupării criminale simulează efectuarea unor pretinse intervenții chirurgicale care ar fi achitate din banii colectați de la donatori.

În pofida declarațiilor, proiectul de caritate care trimite copiii moldoveni sub bisturiul fără urme al medicilor turci e departe de a fi unul exclusiv cu scop filantropic. RISE Moldova a intrat în posesia unor înregistrări telefonice dintre Doina și Ali Sirikci și în care proiectul este conturat ca o afacere în care fiecare actor își apără interesele financiare: unul insistă pe comision, altul vrea mărire de salariu, altul cere pacienți care au bani, un altul insistă pe reclamă de pe urmă căreia tot bani să scoată.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente