Succesul e o noțiune relativă și fiecare e liber să o interpreteze cum vrea. Chiar și așa, orice interpretare duce la o singură concluzie: doar după multă muncă și efort, aprecierile nu întârzie să apară. Echipa #diez și-a propus să adune sub același titlu mai multe povești de succes ale unor femei originare din Moldova, femei care și-au făcut o carieră în diferite domenii și au reușit să iasă din mulțime și să-și creeze un nume departe de casă.
Lilia Burunciuc
Lilia Burunciuc este directoare regională pentru Asia Centrală la Banca Mondială. De la data aderării la Banca Mondială în 1996, a ocupat o serie de poziții din ce în ce mai provocatoare: manager în politica de operațiuni și servicii de țară; Country Manager pentru Macedonia; Coordonatoare a Programului de Țară pentru Africa de Sud și Asia Centrală; Consilieră principală pentru Ucraina și Belarus.
Are o experiență semnificativă la Banca Mondială, ce ține de lucru în echipele de conducere și sarcini complexe operaționale și corporative, cum ar fi strategiile regionale și naționale, simplificarea operațiunilor Băncii Mondiale și reforma codării. Are o vastă experiență în conducerea dialogului politic cu guvernele, privind diferite aspecte ale dezvoltării. A condus pregătirea primei strategii regionale a Băncii Mondiale pentru Asia Centrală.
Larisa Manastârli
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a numit-o în funcţia de directoare pentru Bulgaria pe Larisa Manastirli, originară din Republica Moldova. Aceasta îl va înlocui pe Daniel Berg, care a devenit director BERD pentru Serbia.
Potrivit unui comunicat BERD, în noua sa poziţie de directoare pentru Bulgaria, Larisa Manastirli va fi responsabilă pentru investițiile și operațiunile BERD în această țară și va raporta lui Matteo Patrone, director Regional, cu sediul la Bucureşti.
Veronica Bacalu
Veronica Bacalu este șefa adjunct a Diviziei de Operațiuni a Băncii Centrale din cadrul Departamentului Monetar și Piețe de Capital al FMI. A început cariera la FMI în 2002 și a deținut diferite funcții în cadrul departamentelor europene și din Orientul Mijlociu și Asia Centrală ale FMI, care lucrau în țările de programare și supraveghere, concentrându-se în special pe economiile în tranziție, programe de negociere.
Înainte de a se alătura FMI, a deținut diferite posturi la Banca Națională a Moldovei, inclusiv cel de viceguvernatoare și membră al consiliului. Ea a fost implicată în elaborarea și punerea în aplicare a politicii monetare, dezvoltarea pieței FX, gestionarea rezervelor, strategia datoriei și desfășurarea mai multor operațiuni de restructurare a datoriilor suverane. Dna Bacalu a absolvit cu diplomă în economie Institutul de Economie Națională din Moscova Plekhanov și a absolvit cursuri universitare la Universitatea George Washington din Washington, DC.
Stella Ghervas
Dr. Ghervas, asociată a Departamentului de Istorie din Universitatea Harvard, este interesată de istoria Europei dintr-o perspectivă transnațională. Cursurile sale vizează îmbunătățirea înțelegerii problemelor politice contemporane, ele au relevanță și pentru curricula în studiile guvernamentale și în dreptul internațional.
În prezent, Stella lucrează la o carte intitulată „Conquering Peace: From the Enlightenment to the European Union”. Ea descrie valorile europene de la originea lor istorică, arătând cum au evoluat treptat ideile de stabilire a păcii pe un concept european de unificare.
Elena Dobînda
Elena Dobînda este vicepreședinta echipei de Capital Markets, Departamentul de Audit Intern al Goldman, Sachs & Co.
Mariana Durleșteanu
Mariana Durleșteanu este o economistă, diplomată și politiciană din Republica Moldova, care a fost ministra finanțelor Republicii Moldova (2008 – 2009) și ambasadoare a Republicii Moldova în Marea Britanie (2004 – 2008). Apoi a lucrat la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în perioada 2009-2011.
Din 2011 este Chief Financial Officer al KazMunayGas International NV Group. Durleșteanu locuiește în Chișinău și vorbește fluent limba română, rusă și engleză.
Evghenia Burlac
După opt ani de activitate bancară, Burlac din Moldova este deja una dintre cei mai tineri directori de la Barclays Investment Bank. Lucrând în echipa responsabilă de piețe, de capital și de datorie, ea este responsabila de găsirea soluțiilor și riscurilor pe care trebuie să i le comunice clienților.
Este membră a consiliului de administrație al Barclays Embrace, care promovează diversitatea în cadrul companiei, și este ambasadoarea Barclays la Universitatea din Manchester. În anul 2014, ea a fondat CHARIS, aplicația lifestyle, care leagă profesioniștii ocupați cu cele mai bune instituții de frumusețe și fitness din Londra.
***
Acest articol a fost elaborat pe baza informației prezentate în „Cartea de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova” de Denis Roșca. Menționăm că această carte include o colecție de peste 1.800 de biografii ale oamenilor născuți la noi sau cu rădăcini basarabene. Cartea poate fi procurată în librăriile „Cartea”, „Făt Frumos”, „Cartier”, „ABC”, „Pro-Noi”, „Librarius”. De asemenea, o mai găsiți pe www.bestseller.md și la autor, la prețul de 1.000 de lei.