A revenit din SUA, iar acum urmează să exploreze continentul european. Ana Kalinovski, eleva de la Drochia cu 10 pe linie la BAC

12400668_1570027019974015_2435568144463948970_n
Foto: facebook.com

Ana Kalinovski este o tânără absolventă din Drochia, și-a făcut studiile la Liceul Teoretic „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, iar la examenul de bacalaureat eleva a reușit să ia nota zece la toate materiile propuse. Ana a susținut examenele la Limba și Literatura Română, Istoria Românilor și Universală și Matematică, fiind scutită de examenul la Limba Engleză, deoarece a obținut un certificat TOEFL.

Mulți elevi nu dorm nopțile din cauza stresului provocat de pe urma așteptării rezultatelor de la bacalaureat. Nu este și cazul Anei: „Sinceră să fiu, nu m-am gândit ce rezultate aș putea avea la examenele de bacalaureat, fiind destul de relaxată și bucurându-mă din plin de pregătirile pentru balul de absolvire”. Era cu prietenii când a fost să vadă notele, iar inițial nu-i venea să creadă ochilor.

 

Photo Credit: facebook.com
Photo Credit: facebook.com

Camerele de luat vederi – impediment pentru cei care trișează

Cu toate că unii elevi pledează împotriva ideii utilizării camerelor de luat vederi care i-ar stresa, tânăra nu este de acord cu asta. Ea spune că din moment ce ești pregătit conștiincios de examen, nu te deranjează nicidecum camerele de luat vederi sau verificările minuțioase la care sunt supuși elevii înainte de a accede în sălile unde vor scrie BAC-ul. Este important să te focalizezi la maxim pe ceea ce urmează să rezolvi, iar dacă nu te-ai pregătit și intenționezi să copiezi, nu trebuie să învinuiești sistemul care nu-ți permite. „Camerele de luat vederi nu au constituit un impediment pentru mine, de aceea m-am concentrat pe testul din fața mea și am încercat să fac tot ce pot pentru a-mi demonstra cunoștințele.”

 

Photo Credit: facebook.com
Photo Credit: facebook.com

Testele de BAC, motiv în plus pentru stres

Ana a avut o experiență frumoasă în SUA, care i-a schimbat complet viziunile asupra lumii în general și asupra examenului de maturitate în particular. „În școala din Monroe, Michigan, unde am învățat timp de un an, elevii nu se stresează atât de mult în privința acestor teste, reușind să se bucure de o viață social-activă în afara școlii.”

În spatele unor rezultate frumoase, mereu se află o muncă sistematică titanică, iar cazul Anei nu este o excepție, eleva a lucrat mult. Îi place matematica, dar nu s-a bazat pe faptul că rezolvă ușor unele exerciții, ea continua să persevereze și rezolva examenele de BAC din anii precedenți. Pentru examenul la limba maternă Ana s-a bazat pe lista enormă de lecturi pe care le-a efectuat, iar la istorie a încercat să găsească și unele metode alternative de învățare. „La examenul de limbă și literatură română cel mai important este să știi structura testului de bacalaureat și să-ți dezvolți gândirea critică, lectura fiind cel mai eficient exercițiu. Cât despre istorie, videourile și filmele documentare m-au ajutat foarte mult.”

 

Photo Credit: facebook.com
Photo Credit: facebook.com

O vară plină de aventuri și studii de licență în România

Este o tânără aventurieră și plănuiește să exploreze vara aceasta tot continentul european împreună cu prietenii săi. Astfel, spune ea, ar câștiga experiență nouă și ar descoperi cultura altor popoare. Aspiră să viziteze locurile pitorești, pline de istorie și legende de pe bătrânul continent. După ce revine din călătorie, Ana planifică să se pregătească moral pentru următoarea etapă din viața ei – studenția. Nu a decis încă în ce oraș urmează să-și înceapă studiile de licență, dar cert este că va participa la concursul de admitere la o facultate de medicină în România.

Photo Credit: facebook.com
Photo Credit: facebook.com

Pe lângă faptul că studiază mult, își pune țeluri mărețe pe care urmează să le atingă și nu se teme de eșecuri. Ana este pasionată de muzică, ea cântă din clasele primare, iar pianul o face să se relaxeze, să se detașeze de lume și să o vadă din altă perspectivă. De asemenea, adesea o poți găsi cu o carte în mână. Cu ajutorul cărților tânăra spune că poate călători în țări și lumi pe care nu are ocazia să le vadă actualmente, poate măsura pe sine pielea multor personaje, poate fi orice și oricine. Visul cel mai mare al tinerei este să ajungă în Japonia. Cultura acestei țări, arta și peisajele de acolo o inspiră pe proaspăta absolventă.

 

Photo Credit: facebook.com
Photo Credit: facebook.com

BACul e doar un început nou

Ana a hotărât să le dea și niște sfaturi celor care urmează să susțină examenele de bacalaureat. Deși spune că pot părea banale, recomandările au să fie utile pentru viitorii absolvenți.

# Acordați timp suficient pentru a învăța. Nu este e idee bună să lăsați toate pregătirile pe ultima lună înainte de examen;

# Învățați doar ceea ce este necesar;

# Organizați grupuri de studiu cu prietenii. Acestă experiență nu este doar eficientă, dar și plăcută;

# Nu uitați să vă distrați, nu se rezumă totul la examenele de bacalaureat.

Taguri: #BAC 2017
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente