Oportunitățile prin care Uniunea Europeană susține tinerii și educația în Republica Moldova (I)

Dinu Bubulici Photo-0847
Foto: © European Union, 2017

Uniunea Europeană este tot mai prezentă în viața tinerilor din Republica Moldova prin varietatea de oportunități create pentru elevi, studenți, dar și tineri profesioniști. Vă prezentăm în continuare câteva dintre cele mai importante oportunități susținute de Uniunea Europeană pentru a le cunoaște și a ști cum să beneficiați de acestea. În prima parte a articolului, vă vom relata schimbările prin care trece învățământul profesional tehnic în Moldova și experiențele a doi tineri ce au beneficiat de mobilități academice Erasmus+.

Oportunități europene în învățământul profesional tehnic

Republica Moldova s-a angajat într-o amplă reformă a învățământului profesional tehnic, iar acțiunile de modernizare au demarat mai intens odată cu adoptarea Strategiei de dezvoltare a învățământului profesional tehnic pentru o perioadă de șapte ani (2013-2020) și a Codului Educației. Pentru a susține reformele, Uniunea Europeană a acordat un suport bugetar în valoare de 25 de milioane de euro și un proiect de asistență tehnică în valoare de cinci milioane de euro. Printre cele mai importante realizări se numără crearea a 11 Centre de Excelență în baza celor mai performante colegii și școli profesionale, lansarea reparațiilor capitale ale acestora pentru a le transforma în instituții model, dotarea școlilor cu echipamente și materiale digitale, revizuirea și elaborarea de noi curricula în conformitate cu cerințele pieței muncii, introducerea unor meserii și specialități noi la cererea agenților economici, precum și instruirea masivă a cadrelor didactice pentru a oferi elevilor educație relevantă și de calitate. Un element important a fost elaborarea unui portal web specializat – www.ipt.md – cu scopul de de a informa publicul despre realizările acestui domeniu de învățământ și a oferi un mijloc de comunicare și schimb de informații dintre elevi, profesori, agenți economici, autorități.

title19112286

 

Iulian Alexa este student în anul II la Economie și Informatică în cadrul Centrului de Excelență în Economie și Finanțe (fostul Colegiu Financiar Bancar). Încă de pe băncile gimnaziului tânărul făcea primii pași spre o afacere proprie în IT, ceea ce i-a și reușit. Viziunile sale orientate spre învățarea practică l-au determinat să-și urmeze studiile la colegiu. Iulian ne-a povestit că portalul lansat recent este foarte util. „Dacă ar fi existat o asemenea resursă informațională atunci când am ales să vin la colegiu poate că aș fi luat în considerare și alte specialități. Platforma are scopul să orienteze cât mai bine și cât mai corect învățământul profesional tehnic. Pe viitor, mi-aș mai dori ca site-ul să aibă conexiuni cu alte instituții, pentru ca toată informația să fie centralizată”, spune Iulian.

Platforma are cinci categorii principale:

# Elevi – aici pot fi găsite informații despre meserii și specialități, admitere, stagii de practică, istorii de succes;
# Profesori – informații necesare pentru cadrele didactice: materiale metodologice, ghiduri, regulamente;
# Instituții de învățământ – cel mai interesant element al acestei categorii este harta interactivă care cuprinde toate instituțiile de învățământ profesional tehnic de pe teritoriul Republicii Moldova, clasificate în centre de excelență, colegii și școli profesionale.
# Piața muncii – aici pot fi găsite informații despre învățământul dual și cum colaborează instituțiile de învățământ cu angajatorii, dar și stagiile de practică disponibile în întreprinderi.
# Produse educaționale – aici pot fi găsite curricula de învățământ, dar și alte detalii privind calificarea și standardul ocupațional al profesiei respective.

Dinu Bubulici Photo-0833
© European Union, 2017

Toate aceste informații urmează să fie actualizate constant de reprezentanții instituțiilor de învățământ și ai pieței muncii Pe platformă sunt disponibile și noutățile din domeniu, o categorie cu întrebări frecvente și răspunsuri, precum și documente ce țin de cadrul legislativ și normativ.

Oportunitățile Erasmus+: 22 din 31 de instituții de învățământ superior din Republica Moldova au beneficiat de proiectele Erasmus+

title118962202

 

Cristian Cartofeanu a studiat Ingineria sistemelor și a calculatoarelor la Universitatea Tehnică a Moldovei. În timpul programului de licență, Cristian a beneficiat de un schimb academic la Universitatea Tehnică din Cehia, în cadrul programului Erasmus+. „Despre programul Erasmus am aflat de pe un poster afișat pe coridorul universității. Din seria de opțiuni, am clasificat Praga ca fiind destinația prioritară, în primul rând datorită universității, care este cea mai veche universitate din Centrul Europei”, povestește tânărul.

 

Cristian mai spune că această experiență a fost frumoasă pentru el, pentru că a reușit să învețe foarte multe lucruri noi atât în plan academic, cât și extra-universitar: „Pe lângă obiectele obligatorii, mi-am ales și obiecte noi, care în Moldova nu se predau sau nu pot fi alese ca opțiune în cadrul specialității mele. Mobilitatea de care am avut parte m-a făcut să gândesc mai matur și să am așteptări și cerințe mai înalte de la viață în viitoarea mea carieră”, mai spune el. Cristian studiază în prezent programul de masterat „Sisteme informaționale, IT Project Management și IT în Administrarea publică” la universitatea Örebro din Suedia.

title628793089

 

Irina Guzun este o altă tânără care a beneficiat de un program de mobilitate Erasmus+. În timp ce studia la UTM „Tehnologia produselor alimentare”, a decis să candideze pentru o bursă de schimb academic în Franța. Astfel a ajuns să studieze pentru o perioadă de aproape șase luni la școala Agrocampus Ouest din orașul Rennes. „Cel mai mare avantaj sunt studiile, iar pe lângă acestea ai și șansa să călătorești. Cel mai mult m-a impresionat seriozitatea studenților, dar și dotarea claselor cu echipamente foarte scumpe și sofisticate, și calificarea profesorilor.

Pentru mine, programul de mobilitate a fost o provocare. Mi-am depășit limitele și am ieșit din zona mea de confort”, povestește Irina. În continuare, tânăra își dorește să se dezvolte ca tânără profesionistă acasă, în Moldova. „Mi-ar plăcea să fiu apreciată acasă ca tânără profesionistă. Aș vrea ca angajatorii din Republica Moldova să ofere șansa tinerilor specialiști să câștige experiență de lucru”, spune ea.

Dinu Bubulici Photo-1026
© European Union, 2017

Erasmus+ este Programul Uniunii Europene care sprijină acțiunile din domeniile Educație, Formare, Tineret și Sport pentru perioada 2014-2020. Programul își propune să modernizeze și să îmbunătățească învățământul superior în Europa și în lume.

Detalii despre oportunitățile Erasmus+ în Moldova aflați pe pagina oficială a programului.

***

Articolul a fost produs în cadrul proiectului „Vecinii UE est”. Opiniile, constatările și concluziile din articol aparțin autorului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente