Sportivii olimpici din Moldova nu și-au primit banii promiși de Guvern: „Oare are rost să mai fac sport?”

16114635_1839588766311268_3314523099265569026_n

Patru olimpici, Zalina Marghieva, Alexandru Șpac, Serghei Cachir și Larisa Marinencova, care au participat la Jocurile Paralimpice din anul 2016, încă nu și-au ridicat banii promiși de Guvern. A trecut deja jumătate de an, iar sportivii, antrenorii și medicii încă nu au primit o informație concretă de la Ministerul Tineretului și Sportului.

Zalina a menționat că se antrenează momentan într-o sală simplă, ce se află în incinta manejului de atletism. Este vorba despre o cameră de aproximativ 10 metri, cu haltere ruginite încă din Uniunea Sovietică: După zece ani de când evoluez la competiții internaționale, după trei olimpiade la care am participat, dintre care la două am reușit să mă calific în finală, doar la Rio am ajuns pentru prima dată la un fizioterapeut din Marea Britanie. Vă spun că doar atunci am aflat că este o diferență între masaj și fizioterapie. E rușinos, dar asta e realitatea noastră. Pentru Republica Moldova să te califici printre primii opt este o performanță enormă, iar noi patru am reușit nu numai să luptăm la un nivel cu cei mai puternici, dar și să îi întrecem pe sportivii din țări precum SUA, Germania, Franța, unde sportul de performanță și condițiile pentru sportivi au avansat cu mult față de Moldova”.

Tânăra sportivă spune că nu planifică să plece peste hotare chiar dacă acolo condițiile pentru sportivi sunt mult mai bune: „Mă simt mințită de autoritățile care de fapt trebuie să apere interesele mele și ale altor trei olimpici. Am muncit din greu mulți ani pentru că aveam un țel. Mi-am sacrificat timpul liber, sănătatea și multe altele. Am investit bani ce depășesc bursele pe care le primim de la Ministerul Tineretului și Sportului. Aș vrea să se întrebe Guvernul, oare sportivii nu sunt tot oameni cu nevoi, cu probleme și necesități?  Oare angajamentele față de sportivii olimpici nu sunt la fel de importante?

Apare o întrebare, oare are rost să mai fac sport? Să mă pregătesc pentru următoarele Jocurile Olimpice și să lupt pentru ceva mai mult? Oare merită sănătatea, sacrificiile și cheltuielile pe care le suport, dacă în final ajung să scriu și să-mi cer cu disperare pe rețelele de socializare premiul promis?”, conchide Zalina.

Menționăm că Zalina și Alexandru Șpac au fost aleși cei mai buni sportivi ai anului 2016, iar la Jocurile Olimpice din 2016 aceștia au ocupat locul 5.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente