Povești de Oscar la prima ediție a TIFF Chișinău. Programul complet al evenimentului

tiff_chisinau_2016_cover

A mai rămas doar o săptămână până la debutul primei ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania la Chișinău. Ediția din Republica Moldova a celui mai mare festival de film din România va avea loc între 6 și 9 octombrie 2016, la Cinema Odeon, în prezența unor invitați speciali. 12 filme românești vor fi proiectate în premieră, alături de 6 povești care au impresionat publicul în această primăvară, la TIFF Cluj-Napoca.

Tot în cadrul TIFF Chișinău, la Baker Street (Str. Mihai Eminescu, nr. 30), producătoarea Oana Giurgiu, cu o experiență de peste 15 ani în producție, va susține o lecție de cinema despre producția de film vineri, 7 octombrie, de la ora 12.00. Duminică, 9 octombrie, de la aceeași oră, regizorul Nicolae Constantin Tănase, premiat pentru debut la TIFF 2015 cu Lumea e a mea, va vorbi despre experiența realizării primului său film, alături de actrițele Oana Rusu și Ana Vătămanu. Intrarea la lecțiile de cinema este liberă.

Două filme de Oscar figurează în programul TIFF Chișinău. Fiul lui Saul/ Son of Saul (r. László Nemes), o dramă impresionantă despre Holocaust, a câștigat anul acesta Oscarul pentru Cel mai bun film străin, iar Valul ucigaș/ The Wave (r. Roar Uthaug), un disaster movie spectaculos ale cărui efecte speciale au fost parțial realizate în România, a fost propunerea Norvegiei la Premiile Academiei Americane de Film.

În România, lângă Sibiu, a fost filmată și producția germană Aventurile lui Nelly (r. Dominik Wessely), care urmărește peripețiile unei adolescente în vacanța din România. Filmul va fi proiectat ca parte a programului de educație cinematografică EducaTIFF și le este dedicat copiilor cu vârsta 8+. Despre educație, toleranță și un profesor care schimbă destinele unor copii din periferiile Braziliei, prin muzică, vorbește emoționantul film Profesorul de vioară, în regia lui Sérgio Machado.

Plin de emoție este și debutul regizoarei argentiniene Marina Seresesky, Ușa deschisă/ La puerta abierta, despre relația a două femei, mamă și fiică, ambele prostituate, care depind una de alta și duc o viață nefericită împreună. Totul până la apariția unui membru al familiei care le va schimba viața. Dragostea, copilăria și adolescența sunt în centrul noului film al celebrului regizor francez Arnaud Desplechin, Trei amintiri din tinerețe, cu Mathieu Amalric. Pelicula a fost selecționată la Cannes, în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs, și a câștigat Premiul César pentru regie, anul acesta.

În selecția de filme românești, spectatorii vor vedea Câini, în regia lui Bogdan Mirică, marele câștigător al Trofeului Transilvania, comedia Două lozuri (r. Paul Negoescu) București NonStop, în regia lui Dan Chișu, Lumea e a mea (r. Nicolae Constantin Tănase), desemnat Cel mai bun debut la TIFF 2015, documentarele Cinema, Mon Amour (r. Alexandru Belc) și În căutarea tatălui pierdut (r. Ionuț Teianu), precum și șase scurtmetraje noi.

Detalii și program pe www.tiff.ro.

Facebook event: http://bit.ly/2d4QXuS

Biletele sunt puse în vânzare pe www.iticket.md.

tiff_chisinau_2016_afis_a3_program_preview_05

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente