Sfaturi pentru viitori studenți: Care sunt avantajele și dezavantajele căminelor studențești?

Katy-Perry3
Foto: studentie.ro

Odată cu nebunia din termometre începe și învălmășeala admiterii la universități. Fie în Capitală sau peste hotarele țării, tot mai mulți tineri optează, sau sunt nevoiți să-și petreacă studenția în căminele universitare. Am decis să colectăm și să vă prezentăm care sunt aspectele pozitive și negative ale traiului la cămin.

Să vorbim despre avantaje:

1. „Cine dă azi petrecere?”
Unul din marele avantaje sunt chefurile, care, de regulă, țin până în zori. Dacă ești însetat (la propriu și la figurat) de socializare și petreceri, căminul poate fi alegerea perfectă. Până la următoarea mahmureală, desigur.

2. Căminul poate fi o sursă interminabilă de „tips”-uri, cărți, conspecte și fițuici
La capitolul ăsta, studenții din cămin au fost mereu în avantaj. Cu sutele de caiete și conspecte transmise din generație în generație, ei sunt „elita” torentului, întotdeauna super-mega-echipați cu subiectele pentru următoarele teste și examene.

3. „Și azi cine gătește?”
Gătitul împreună îți arată cât de solidari pot fi moldovenii când vine vorba de mâncare. Bucătăria unui cămin e ca oază imensă în care se îmbrățișează armonios sarmalele trimise de acasă, omleta arsă de colegul de jos, găina pârlită de mama, experimentele culinare ale fetelor din camera de alături sau vinul bun de casă de la tata. Gordon Ramsay ar plânge cu singuranță într-un colț.

4. Curățenia de sâmbătă decurge mai eficient și mai rapid la cămin
Când cineva mătură, iar celălalt șterge praful de pe rafturi și cărți neexplorate încă de la începutul anului, actul de curățenie nu mai e același ritual plin de chin și sacrificii, care-ți irosea tocmai jumate din weekend.

5. Cu siguranță, viața la cămin e mai ieftină
Dacă vrei să colinzi tot soiul de terase, festivaluri și evenimente, va trebui să fii mai precaut cu fermoarul portofelului tău. De cele mai multe ori, bursa lunară sau banii trimiși de acasă nu sunt suficienți pentru un trai decent la chirie, unde prețurile abia de încep de la 100-200 euro. De aceea, căminul studențesc poate fi soluția perfectă pentru cei care-și țin banii la ciorap.

Photo Credit: vice.ro
Photo Credit: vice.ro

Cât despre dezavantaje, „cea mai faină parte a locuitului la cămin e mutatul la chirie”:

1. Totul e captivant până la primul chef care nu te vizează
Să ai examen a doua zi dimineața și să auzi chiuitul unui majorat de la vecinii de sus e ceva firesc. Să adormi calm, fără tinctura de odolean alături, e o adevărată realizare. De obicei, puțini sunt cei care își pot împlini somnul la cămin.

2. Deși renovate, majoritatea căminelor dispun de condiții proaste
Adevărata tragedie a traiului la cămin sunt gunoaiele de la baie, chiuvetele defecte, murdăria din holuri sau gândacii din odăi. Partea pozitivă e că, cel puțin, căutând pe sub pat, îți poți face prietenași noi de specii diferite.

3. Colegii matinali.
Fiecare are un coleg pe care-l apucă dorul de aspirat pe la 5 dimineața, făcându-ne somnul mai dulce. Din cauza necorespunderii orelor de studii sau regimurilor diferite, mulți studenți rămân decepționați de locuitul la cămin. Cu toate astea, trebuie să privim partea plină a paharului: asemenea situații nu fac decât să crească producția de dopuri de urechi.

4. Lipsa intimității
Intimitatea este un tabu în cadrul traiului la cămin. Cei care preferă solitudinea vor trebui să-și adune bani pentru gazdă, căci, experiența lor acolo nu va fi una de vis, nemaivorbind de serile romantice sau zilele gen „leave me alone”.

Photo Credit: vice.ro
Photo Credit: vice.ro

5. „Cine mi-a furat tigaia cu cartofi?”
Cu siguranță, ieșind cu cineva care și-a trăit studenția la cămin, vei observa că porția lor de salată se va micșora direct proporțional cu cursul istorioarei povestite de tine. Furatul mâncării de pe aragaz sau a borcanelor cu răcituri din frigider e ceva frecvent, de aceea, fii sigur, pe lângă specialitatea pe care o studiezi, ai putea fi și un detectiv de succes, la câte investigații culinare va trebui să iei parte.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente