(foto, video) Oameni Din Inimă. Julia Allert: Am ales fashionul, nu producția în masă

Poza cover cu citat

În cadrul campaniei #OAMENIDININIMĂ vă povestim despre oamenii care creează imaginea Chișinăului stilat de azi. Prima istorie, a Anei Popova, autoarea bijuteriilor din textile, sticlă și bronz, a fost prezentată de Nata Albot. Astăzi vom vorbi despre o altă marcă autohtonă, care, pe bună dreptate, poate fi considerat un brand de succes – Julia Allert.

La vârsta de 34 de ani, Julia Allert este mamă, soție și un designer absorbit de industria fashion-ului. În acest context, cuvântul „industrie” nu e deloc o exagerare. În fiecare an Julia lansează câte două colecții, iar hainele ei se vând ca pâinea caldă în Moldova, Rusia și Kazahstan. Următorul pas pentru designerul autohton este să cucerească inimile fashion-iștilor europeni. Stilul Julia Allert este eclectic, are croieli sofisticate și forme deosebite, chiar și în modelele hainelor casual. Ținutele de ocazie se caracterizează prin croieli geometrice și suprapunerea țesăturilor. Decât să descriem la nesfârșit colecția Julia Alert, este mult mai plăcut să o admirăm aici.

 

IMG_0020

 

Calea parcursă de Julia spre designul vestimentar a fost lungă și presărată cu greutăți. Ea a crescut într-o familie tradițională sovietică: tatăl ei a fost inginer, iar mama – profesoară. Până în clasa a XII-a Julia era convinsă că va deveni actriță, însă perioada complicată a anilor ’90 a decis altfel. Julia a ales să urmeze Facultatea de Economie cu predare în limba engleză, iar primii bani pe care i-a câștigat au fost din traduceri. Împrejurările au făcut ca Julia să devină traducătoarea unui om de afaceri olandez, șeful unei mari întreprinderi fashion, colecțiile căreia erau cusute parțial în Moldova. Între timp, Julia luase un mic credit, încercând să-și amenajeze un atelier de croitorie în centrului orașului, iar în paralel se ocupa de o mică afacere cu articole de papetărie. „La 24 de ani aveam deja două firme, una dintre care era atelierul. În acel moment aveam cu prisosință curaj, la limita nebuniei…”, își amintește Julia.

 

IMG_0105

 

Lucrul cu omul de afaceri olandez i-a oferit Juliei o experiență valoroasă și posibilitatea de a urmări îndeaproape o întreprindere fashion de mari dimensiuni. Pe parcursul a doi ani Julia a îndeplinit comenzi europene, controlând în totalitate producția întreprinderii. Deși acest job îi oferea stabilitate financiară, Julia și-a ales propriul drum.

Acum eu înțeleg că a-ți crea propriul brand presupune foarte multe investiții și, la început, zero posibilități. Dar nimeni nu devine designer din motive raționale, calculate. În această industrie, emoția, inima și rațiunea urmează magistrale paralele. De aceea trebuie să fii gata că banii vor dispărea ca apa în nisip”, explică designerul.

 

IMG_9973

 

Propriile creații ale Juliei au fost lansate la început în colecții mici. Treptat numele ei a devenit cunoscut, deoarece orașul nostru este mic, iar social media – foarte active.

„Mi-a trebuit un an ca să înțeleg mai multe lucruri elementare. Munceam non-stop, 24 de ore din 24. Trebuia să gândesc, să ascult, să aud și să muncesc încontinuu”, povestește Julia.

În paralel, designerul cucerea piața din Federația Rusă. Au ajutat-o prietenii care aveau relații în showroom-urile din centrul Moscovei, unde se îmbracă starurile, precum și oamenii înstăriți. Astfel Julia a reușit să înțeleagă cum funcționează showroom-urile și magazinele.

În anul 2012, la Chișinău și-a deschis ușile propriul showroom Julia Allert.

 

IMG_0358

 

Eu am ales moda și nu producția în masă. Pentru mine, fața brandului meu e mai importantă decât profitul. Prima lecție pe care am învățat-o după lansarea showroom-ului este importanța comunicării cu clienții și a încrederii în sine. Încrederea că lucrurile pe care le facem sunt dorite, iar produsul nostru poate fi dezvoltat și multiplicat”, spune Julia.

În ultimii ani Julia a participat la mai multe expoziții internaționale. Asta i-a oferit nu doar experiență, dar și piețe noi.

Marketingul inteligent este o parte indispensabilă a industriei fashion. Fără a ambala corect produsul, fără o ședință foto reușită, nu poți avea succes în acest domeniu. Niciodată nu am stat să calculez cât de profitabil este ceea ce fac. Toți banii pe care îi câștig îi investesc în expoziții, în marketing, în promovare”, susține Julia.

 

IMG_0311

 

Momentan Julia are două asistente și un program planificat minut cu minut. „În domeniul fashion, trebuie să ții pasul. Indiferent cât de bine ești pregătită pentru o prezentare, tot va trebui să coși ceva până în ultima noapte”, afirmă femeia.

Julia este omul ambițiilor sănătoase și al perseverenței. „Pe măsură ce te dezvolți, îți cunoști și propriul potențial. În clipa în care colecția ta apare în Vogue, orizonturile tale sunt atât de departe, încât această veste deja nu te mai impresionează”, crede Julia.

 

oameni-din-inima_album_photo

 

10 curiozități despre Julia Allert:

# Allert este numele adevărat al Juliei.
# Julia a deschis primul atelier de croitorie la 24 de ani.
# Julia a studiat în Olanda „Managementul industriei textile”.
# Designerul ei preferat este Rick Owens.
# Julia savurează momentele pe care le petrece doar cu sine însăși.
# Faimoasa etichetă Julia Allert a apărut în anul 2012.
# Peste 10 showroom-uri din Kazahstan conțin colecțiile complete Julia Allert.
# Julia dedică multă atenție componentei de marketing.
# Motto-ul Juliei este „Dacă ai un scop, viața îți va oferi ocazia să reușești”.
# Brandul Julia Allert promovează fashion-ul și nu mass-market-ul.

Acest articol a fost realizat în cadrul Proiectului de Competitivitate al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Proiectul susține eforturile Republicii Moldova de a promova o economie puternică, diversificată și orientată spre export, contribuind la creșterea competitivității în sectoare-cheie: sectorul vitivinicol și turism, industria ușoară (în special îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii), și sectorul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor. Această asistență este posibilă datorită suportului generos al poporului American, prin intermediul USAID, în colaborare cu Guvernul Republicii Moldova.

13331115_1208482779196050_9167159618003793935_n

Taguri: #USAID Moldova
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente