Cum au reușit patru tineri din Moldova să câștige cea mai prestigioasă competiție de business pentru liceeni din lume?

12963902_943463965769353_5202219036949269186_n
Foto:Facebook/Do it for bunica

Bunicile și buneii din Moldova sunt mai fericiți alături de tineri activi care ajung până în America pentru a lupta pentru binele și siguranța lor. Până acum i-ați votat, ați donat pentru ei și le-ați dorit succes, acum vă facem cunoștință cu membrii echipei Do it for bunica, care întorși acasă de la finala internațională Diamond Challenge cu premiul cel mare, au reușit să obțină și locul II la Technovation Challenge Moldova.

Do it for bunica înseamnă Dana Tihon, Vladlen Grecu, Victoria Brădescu, Ludmilia Zgurean – care sunt elevi în Orhei și mentorul lor Steven Mantani. Pentru unii dintre ei experiența Diamond Challenge nu este prima, astfel încât Ludmila a făcut parte și din echipa Modern Reflection, despre care vă povesteam anul trecut.

Fiind în aceeași școală, tinerii se cunoșteau iar sesiunile de informare la care au participat i-au adus pe aceeași lungime de undă și i-au determinat „să facă ceva pentru Bunica”.

Do it for Bunica este proiectul unei platforme web destinată migranților din R.Moldova, unde pot găsi și plăti online tineri / adolescenți localnici pentru a ajuta părinții lor în etate cu treburile gospodărești. Oricine își va putea crea un profil cu toate informațiile necesare, unde de altfel va specifica activitățile pe care le poate executa și serviciile pe care le poate presta. Pe profilul acestuia vor apărea și comentarii, recomandări de la persoanele cu care acesta / aceasta a mai colaborat anterior. Muncitorii migranți vor putea cerceta baza de date pentru a găsi printre tinerii înregistrați ajutorul perfect pentru familia sa de acasă. Acesta va putea fi selectat după mai multe criterii, inclusiv cel al proximității față de familia clientului.

12974509_942407509208332_8229978897237130971_n

La data de 15 aprilie, la Delaware, SUA, echipa Do it for Bunica a luptat pentru premiul mare în valoare de 10.000$, pe care l-a și câștigat. Diamond Challenge este o competiție de business de origine americană, ce se află deja la a treia ediție în Republica Moldova.

vica

 

Victoria: Ideea a venit din experiențele proprii. Spre exemplu, eu și familia mea am trăit foarte mult timp în Italia. Bunica mea era singură acasă și pentru ea a trebuit să ne întoarcem acasă, pentru că era bolnavă și trebuia cineva să aibă grijă de ea.

 

 

 

Înainte de a a-și dezvolta ideea în proiect de afacere, cei patru liceeni au făcut câteva cercetări prin care au aflat că tinerii din localitatea lor consideră ideea ca fiind una bună și că ei ar munci cu plăcere în timpul liber în schimbul unei remunerări.

După etapa locală, echipa a devenit semifinalistă a proiectului, iar imediat ce a fost aleasă în topul finalistelor, tinerii au trebuit să se gândească cum pot ajunge toți patru în finala de la Delaware. Imediat au dat startul unei campanii de crowdfunding, la care s-a adăugat și ajutorul primit din partea Consiliului raional din Orhei și al mentorului lor, care a decis să-i ducă în vizită la familia sa din America, astfel încât tinerii să poată descoperi mai mult din visul american. În acest mod, călătoria lor de trei zile pentru concurs s-a transformat într-una de o săptămână plină de aventuri.

9596_923070624475354_3399762646561003799_n

„A fost ușor pentru noi”

liuda

 

 

Ludmila: Totul a fost foarte distractiv. Deseori se spune că oamenii din Moldova sunt ospitalieri, dar am observat că și americanii sunt ospitalieri. Părinții lui Steven au avut grijă de noi ca de proprii copii.

 

 

Ajunși la Delaware, tinerii noștri au avut parte de instruiri în cadrul competiției, în cadrul cărora au interacționat cu ceilalți participanți, iar apoi au avut de înfruntat juriul curios în finala cea mare. Acolo au concurat pentru primul loc cu o echipă din State și o alta din Costa Rica. „A fost ușor pentru noi”, spun ei, „mai ales cu Steven, care mereu ne-a motivat foarte mult”.

title779248848

 

 

Steven: Au avut probabil cele mai multe emoții la etapa de întrebări și răspunsuri, întrucât comisia a folosit cuvinte tehnice din business. Juriul a avut puține întrebări, însă și au căzut de acord că ideea e grozavă și că multe state ar avea nevoie de ceva asemănător.

 

Ludmila: Ce ne-a avantajat? Eu cred că am avut un aspect foarte frumos. Noi am dorit chiar să ne prezentăm țara și ne-am îmbrăcat în costume naționale. Pe lângă asta am avut și o prezentare foarte pozitivă.

Ce se întâmplă mai departe?

Acum , când au 10 000 de dolari la dispoziție, elevii au două opțiuni: fie să investească în afacerea lor,  fie în studiile universitare de mai departe. Pentru a lua o decizie, au o lună de zile la dispoziție. Ei însă, deja s-au hotărât: „Noi am decis să investim în site, pentru că multă lume are așteptări de la noi.”

Pe bună dreptate zic ei asta întrucât și prieteni și profesori, dar și o întreagă comunitatea pe Facebook așteaptă cu nerăbdare ca proiectul Do it for bunica să prindă viață.

DinuBubulici photo-7116
Do it for bunica și #diez

La Six Flags nu au închis ochii

În afară de competiția în sine, pentru ei America într-o săptămână a mai însemnat „orășelul lui Steven, în care toți oamenii sunt atât de amabili”, alpinism, ocean, plimbări extremiste la roller coasterele Six Flags, o vizită la Facebook, Times Square-ul din New York, Statuia Libertății și multe alte aventuri frumoase.

„Eu am 30 de ani, iar ei au 17, și cu toate astea sunt cei mai buni prieteni ai mei”

Este părerea lui Steven Mantani, la aproape doi ani de când trăiește în Moldova. A venit ca voluntar al Corpului Păcii și în acest timp a lucrat foarte mult cu tinerii din Moldova. I-a plăcut aici pentru că a găsit oameni cu suflete calde, de care s-a atașat și pe care îi numește cu ușurință „cei mai buni prieteni”. „Îmi place mult aici, mai ales faptul că oamenii sunt foarte inventivi. Spre exemplu, aproape fiecare canapea se poate transforma într-un pat”, râde el. „Transportul public nu este foarte confortabil, dar merge foarte des, motiv pentru care este foarte ușor să locuiesc aici fără mașină. Noi, americanii, poate că suntem mai dezvoltați în alte domenii, dar ceea ce putem învăța de la moldoveni este cum să facem o grădină, spre exemplu.

Steven urmează să se întoarcă în SUA în această vară, acolo unde își va continua studiile universitare, dar promite că după perioada de studenție, se va întoarce neapărat la prietenii din Moldova.

12743562_903438046438612_6154174350393260741_n

„Pentru a avea succes, toți membrii unei echipe trebuie să se implice sută la sută”

Diamond Challenge este o competiție de antreprenoriat social, iar dacă ne gândim la problemele existente în Moldova, atunci ideile ce apar la acest concurs sunt binevenite și pot soluționa probleme reale cu care se confruntă tinerii și nu numai. Elevii din Orhei ne-au menționat că dacă ar fi să mai participe, cu siguranță și-ar concentra atenția pe problema dependenței de rețelele de socializare sau lipsa de cultură a oamenilor.

Experiența i-a învățat multe lucruri noi, prin care au prins încredere în sine, și-au depășit temerile și au învățat să fie uniți. „Pentru a avea succes, toți membrii unei echipe trebuie să se implice sută la sută, să comunice bine și… să aibă un mentor bun”, este de părere Victoria.

„Ei sunt buni, deștepți, dar trebuie să iasă din tiparele școlii, trebuie să învețe să-și folosească mai mult abilitățile. Au avut nevoie doar de un impuls de la mine și de multă încurajare”, a spus Steven.

***

În acest an Moldova a fost reprezentată de două echipe la competiția internațională. Dacă mai sus ați aflat despre victoria celor de la Do it for bunica, ce au participat la categoria Social Venture, țara noastră a fost bine reprezentantă și de echipa Healthy Spray, care au acces în semifinale la categoria Business. Detalii despre ideea acestei echipe, aflați într-un articol anterior pe #diez.

Proiectul „Diamond Challenge” este implementat în Moldova de A.O. INVENTO în colaborare cu Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri, cu susținerea financiară a Ministerului Tineretului și Sportului în cadrul Programului de Granturi 2015”, a University of Delaware – Horn Program in Entrepreneurship și a Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente