(vox) Este sau nu democrația o soluție pentru criza politică din RM?

vvvo
Foto: PC: colaj

Luând în considerare criza politică din Republica Moldova, educația cetățeanului democratic are o importanță deosebită anume în această perioadă. Societatea civilă are, de asemenea, un rol important în rezolvarea acestei probleme. În contextul situației create, tinerii au păreri împărțite referitoare la eficiența democrației.

 

PC: Cătălina
PC: Cătălina

Cătălina Chirtoacă (LT „Liviu Deleanu”): „Având în vedere situația politică din prezent și trecut, îmi este foarte greu să afirm sau sa infirm ceva, dar democrația este într-un oarecare mod temelia dreptății într-un stat unde predomină și omenia. Totuși, în criza politică și lupta pentru putere, democrația, adică puterea poporului, trebuie ascultată, pentru că această voce reprezintă interesul a mii de oameni. Toți oamenii sunt autori, autorii propriei istorii, iar fiecare decizie pe care o iau este scrisă automat în cartea lor. Trăiești așa cum vrei, pentru că totul este alegerea ta. Asta și este democrația”.

 

PC: Gheorghe
PC: Gheorghe

Gheorghe Toma (Jurnalism, USM): „Desigur că este. Democrația, dacă e implementată corect, e cel mai bun regim politic în orice țară, doar că până a se ridica la nivelul acesta și populația trebuie să evolueze în acest sens, să înțeleagă ceea ce înseamnă democrația, principiile și legitățile ei. Noi, după regimul totalitar, am luat democrația ca pe ceva ieftin, bun și mult în kilă, dar nu e chiar așa, un principiu democratic are nevoie de timp ca să se implementeze. Ajunși în situația în care suntem, poate democrația nu e cea mai bună cale, multitudinea de actori care atentează la securitatea națională se datorează anume acestei democrații exagerate și largi. Ar fi nevoie de o mână de fier să oprească acest haos pe care îl imită democrația și după asta de implementat propriu-zis regimul”.

 

PC: Eduarda
PC: Eduarda

Eduarda Bîrsanu (LCI „Prometeu-Prim”): „Democrația este, evident, regimul politic cel mai favorabil. Problema care ar putea surveni în statul nostru este ignorarea principiilor acesteia. La nivel teoretic, anume prin respectarea democrației, ce ar implica suveranitatea națională, egalitatea tuturor în fața legii, precum și posibilitatea de a acționa conform propriei voințe, am putea depăși criza politică din RM”.

 

 

 

PC: Laura

Laura Vasilov (LT „Gheorghe Asachi”): „Dacă democraţia ar fi respectată, voinţa şi suveranitatea poporului neviolată, criza politică din Republica Moldova ar fi fost demult rezolvată. Cu toate acestea, deşi s-ar părea o reîntoarcere în Roma Antică, sistemul putred, corupt ar avea nevoie de dictatură orientată spre progresul statului. Poate doar aşa vom educa populaţia?”.

 

 

 

PC: Cătălina
PC: Cătălina

Cătălina Popescu (LARE „Mircea Eliade”): „Respectarea normelor democratice este practic unica posibilitate de a scăpa de corupție. Problema este că înșişi cei care trebuie să facă regulă încalcă legile. Din punctul meu de vedere, situația actuală din Republica Moldova este un cerc vicios din care este extrem de greu de ieşit. Totuşi, dacă printr-o oarecare minune toate principiile democratice vor fi respectate, Republica Moldova va putea ieşi din criza politică actuală”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente