Lucruri la care să atragă atenția părinții când își lasă copiii la o tabără de vară

copii tabara joc
Foto: TabereLaPredeal.ro

În curând vine vacanța, deci unii copii ar putea să își petreacă o parte din timpul liber la o tabără de vară. Totuși, la ce atragem atenția atunci când selectăm locația acestei tabere? Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a venit cu o listă de recomandări pe care părinții ar trebui să pună accent atunci când urmează să își lase copilul într-o tabără.

Întru evitarea oricăror situații neplăcute pentru copii, ANSA a recomandat părinților să se informeze din timp și în detaliu despre condițiile de igienă și siguranță alimentară din cadrul taberei. Părinții trebuie inclusiv să verifice dacă blocurile alimentare din cadrul acestor instituții dețin acte permisive eliberate de către ANSA: certificat de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor sau autorizație sanitar-veterinară de funcționare.

Actele confirmă că blocul alimentar este permanent monitorizat de către inspectorii ANSA și respectă următoarele cerințe:
# condiții de igienă corespunzătoare în depozitele și blocurile alimentare;
# dotarea blocurilor alimentare cu utilaj corespunzător și cu ustensilele respective;
# deținerea unei surse sigure de alimentație cu apă potabilă a blocului alimentar;
# activitatea în cadrul blocului alimentar a personalului care deține cunoștințele necesare și îndeplinesc cerințele de sănătate;
# respectarea fluxurilor tehnologice în cadrul blocului alimentar;
# amenajarea blocurilor de igienă personală înainte de servirea meselor;
# meniul zilnic de repartiție trebuie să fie cu indicațiile: produse care pot provoca alergii sau intoleranță, gramajul produsului oferit per/copil;
# meniul trebuie afișat în loc accesibil pentru copii și coordonat cu reprezentanții ANSP, precum și alte măsuri care garantează securitatea alimentară.

La fel, ANSA menționează că se interzice părinților și altor vizitatori să aducă copiilor la tabără produse alimentare ușor alterabile și interzise în consum, pentru a evita cazuri de toxiinfecție alimentară. Alimentația copiilor se efectuează în baza unui meniu stabilit din timp.

Înainte de deschiderea taberelor de vară, o comisie specială verifică gradul de pregătire al taberelor. La fel, pe toată perioada sezonului estival, inspectorii ANSA efectuează controale inopinate la tabere de odihnă unde, suplimentar, monitorizează calitatea și inofensivitatea produselor alimentare achiziționate pentru alimentația copiilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente