A fost lansat un nou proiect pentru susținerea tinerilor juriști

ana
Foto: Lansarea proiectului „Acțiune pentru Justiție” PC: Dinu Bubulici

Tinerii juriști care își doresc să acționeze cu integritate și profesionalism în cariera lor vor beneficia de șase luni de instruire în cadrul proiectului recent lansat, „Acțiune pentru Justiție”.

Proiectul a fost lansat în acest weekend, organizatorii ținând să puncteze prioritățile acestei prime ediții și anume formarea personală și profesională a celor 24 de tineri juriști, cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani, selectați pentru participare.

Proiectul va dura șase luni, timp în care participanții din cadrul acestuia vor beneficia de o serie de traininguri de dezvoltare personală (componenta ICan), sesiuni cu experți profesioniști, din țară și de peste hotare și vizite de studiu la instituțiile relevante sistemului de drept din Republica Moldova (componenta ILearn), de mentorat și ghidare profesională în virtutea domeniului de interes al participanților (componenta ICare) și de consiliere în domeniul managementului proiectelor, dat fiind faptul că, pe parcurs, participanții vor implementa propriile proiecte/acțiuni în vederea schimbării aspectelor problematice din domeniul justiției (componenta ICan). Proiectul se va finaliza cu o vizită de studiu la București pentru cei mai activi participanți ai proiectului.

 

Lansarea evenimentului „Acțiune pentru Justiție” PC: Dinu Bubulici

La evenimentul de lansare s-a organizat și o sesiune de discuții cu genericul: „Barometrul justiției din Republica Moldova – realități și prognoze” cu implicarea experților din domeniul juridic, precum Nicolae Eșanu, viceministrul Justiției al Republicii Moldova, Octavian Cazac, avocat-partener la Biroul de Avocați Țurcan Cazac, Victor Volcinschi, doctor în Drept, Arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional, profesor universitar.

În cadrul acestuia, Nicolae Eșanu, viceministru al Justiției, a menționat că: „Sistemul juridic are nevoie de expertiza și implicarea societății civile. Doar în astfel de condiții, sistemul poate funcționa eficient și răspunde necesităților cetățenilor”.

Octavian Cazac, avocat-partener la Biroul de avocați Țurcan-Cazac, făcând analogie cu Helsinki Bus Station Theory, le-a urat participanților să fie constanți în cariera lor, să-și găsească propria viziune și să aibă un scop bine definit pe care să-l urmeze.

În același context, doctorul în drept Victor Volcinschi a subliniat necesitatea simbiozei practică-teorie, „între care există o relație de interdependență și de completare reciprocă, practica reieșind din realitate, iar teoria – din substratul intelectual”.

 

Lansarea evenimentului „Acțiune pentru Justiție” PC: Dinu Bubulici

„Acțiune pentru Justiție” este un proiect național dedicat tinerilor care au pășit cu dreptul în domeniul dreptului. Prin implementarea acestuia se urmărește crearea unei comunități puternice a tinerilor juriști susținuți de exponenți integri ai sistemului justiției, media și alte organizații ale societății civile în vederea consolidării și promovării profesionalismului, transparenței, integrității și participării civice.

Proiectul „Acțiune pentru Justiție” este lansat de organizația non-profit INVENTO, în parteneriat cu Secția Justiție penală și Aplicare a legii a Ambasadei Statelor Unite în Moldova și Asociația Tinerilor Avocați din Moldova.

 

Ana Mirza, vicepreședintele organizației INVENTO
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente