(doc) 1.775 de studenții au primit câte un loc de studii la buget datorită notelor mari

studentie.ro
Foto: Imagine simbol PC: studentie.md

Încă 1.775 de studenți la studii prin contract cu achitarea taxei de studii au obținut locuri bugetare în învățământul superior în anul 2015. Acest lucru se datorează faptului că locurile cu finanțare bugetară sunt scoase la concurs în fiecare an, după sesiunea de vară.

Deja pe parcursul a doi ani consecutiv are loc concursul de ocupare a locurilor bugetare în învățământul superior de licență. Astfel, în urma finalizării anului de studii 2014-2015, a fost organizat concursul de ocupare a locurilor bugetare în învățământul superior la ciclul I, studii superioare de licență, în conformitate cu Regulamentul cu privire la condițiile de ocupare a locurilor cu finanțare bugetară în instituțiile de învățământ superior de stat din Republica Moldova.

Concursul a fost desfășurat de către 14 instituții de învățământ superior de stat, fiind organizat pentru studenții anului I şi II la studii superioare de licență după finalizarea sesiunii de vară.

Vezi și „Secretul succesului Roxanei Samson – munca și organizarea corectă a timpului

Conform datelor furnizate de fiecare universitate, a fost respectată păstrarea locurilor bugetare pentru studenții orfani, studenţii rămaşi fără îngrijirea părinților şi persoanele cu dizabilitate severă şi accentuată, fiind scoase în afara concursului conform art. 4 al Regulamentului (n.r Studenţii orfani, studenții rămași fără îngrijirea părinţilor). În acest mod, pentru 142 de studenţi din anul I a fost asigurat accesul la studii în instituţiile menţionate și, respectiv, pentru 132 de studenți din anul II.

Vezi și istoria de succes a lui Tudor Buhnaci – Studentul de nota zece al Facultății de Drept de la USM

La concursul pentru ocuparea locurilor bugetare au fost scoase 5.530 de locuri pentru anul I şi, respectiv, 5.555 pentru anul II de studii la care au participat 2.781 și, respectiv, 2.820 de candidați cu studii prin contract, cu achitarea taxei de studiu. În rezultatul concursului, 960 şi, respectiv, 815 candidați din anii I și II de studii cu finanțare prin contract, cu achitarea taxei de studii, au ocupat locuri cu finanţare bugetară ce constituie circa 16% din numărul de locuri scoase la concurs, astfel păstrându-se raportul din anul de studii 2013-2014.

Citește și „Natalia Balanescu – Studenta de nota zece a Universității de Stat de Educație Fizică și Sport”

În urma analizei datelor prezentate de universităţi, cei mai mulţi studenţi de la contract care au ocupat locurile bugetare sunt de la UTM, USM, ASEM şi US Bălţi.

Conform al. 24 al Regulamentului (n.r. Instituţiile de învățământ superior pot elabora regulamente proprii privind organizarea concursului la locurile cu finanţare bugetară cu detalierea prevederilor Regulamentului), au fost aplicate şi alte criterii de concurs complementar celor din Regulament, cum ar fi activitatea ştiinţifică şi de cercetare a studenţilor sau performanţe sportive deosebite.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente