(video) Filmul animat „In Exile” creat în Moldova, despre problema migrației și copiii lăsați în singurătate

prima
Foto: PC: colaj #diez

Fenomenul migrației este des întâlnit în Moldova, părinții plecând în căutarea unui venit stabil, lăsându-și copiii abandonați în singurătate, fie în tutela unor rude. O echipă din trei moldoveni, Alexandru Kurilov, Simion Chiriac și Vitalie Stavila, muncesc de cinci ani la crearea unui film animat de scurtmetraj prin care reliefează această problemă socială, proiectul numit „In Exile” apropiindu-se de finiș. Regizorul și producătorul proiectului Alexandru a relatat pentru #diez despre cum e să creezi o animație, ce dificultăți se întâlnesc în cale și care ar fi viitorul acesteia.

Proiectul „In Exile” abordează tema migrației și a copiilor lăsați în urmă de către migranți. Filmul povestește despre un băiețel și visul acestuia, care îl face să-și petreacă mai tot timpul într-un depozit abandonat, pe malul unui râu. „E un soi de exil benevol, dacă vreți. De aici și titlul. Mai pot fi și alte interpretări ale titlului, dacă tot vorbim despre migrație. Însă, aici lăsăm spectatorii să-și facă concluziile după vizionare”, a afirmat Alexandru Kurilov.

 

Animația „In Exile”
Animația „In Exile”

Potrivit spuselor sale, echipa sa și-a dorit dintotdeauna să facă un film, fapt ce a fost mereu dificil de realizat, în condiția lipsei unei industrii cinematografice în Chișinău. „Însă, am dezvoltat, adică am scris și am schițat mai multe proiecte. Am intenționat ca majoritatea acestor proiecte să fie specific proiecte de animație, deoarece ne-am spus că este unicul lucru care ar fi posibil de realizat la noi, la un nivel internațional. În animație nu depinzi de tehnică, de camere, de lumini, de o echipă mare etc. Depinzi doar de talentul oamenilor cu care lucrezi.”

 „In Exile” a inițiat ca un film de cinci minute, evoluând într-un scurtmetraj de trei ori mai lung

„Proiectul a inițiat ca un proiect de cinci minute în anul 2010. Eventual, mi-am dat seama că istoria care am vrut s-o povestesc are un ritm diferit decât ce ne imaginam inițial. La moment, montajul preventiv al filmului are 15 minute, deci de trei ori depășește estimările noastre. Acest lucru este unul din motivele din care ne-a luat atât de mult timp să realizam filmul. În 2014 am fost foarte norocoși sa încheiem un parteneriat cu Biroul de Cooperare al Elveției din Chișinău (SDC). Grantul oferit de SDC ne-a permis să accelerăm procesul prin a acorda filmului tot timpul nostru”, a relatat creatorul animației despre cum a început acest proiect.

„Animația este un lucru foarte migălos, complex și de durată”

 

Animația „In Exile”
Animația „In Exile”

„Procesul pe producție decurge foarte încet și foarte dureros”, a menționat dânsul, referindu-se la două motive care stau la bază. „Primul este faptul că acesta e specificul procesului în general. Animația este un lucru foarte migălos, complex și de durată. Al doilea motiv este că suntem totuși doar trei oameni în echipă. Dacă mi-aș fi putut permite timpul și banii, cred că m-aș fi apucat de acest proiect cu o echipă de vreo 15 persoane. În studiourile mari din SUA și Canada lucrează câte 250-300 de oameni. Deci, ceea ce încercăm noi să realizăm este un mic miracol, în special pentru Moldova. Însă, satisfacția de a vedea cum lucrurile încet prind formă este de nedescris. Filmul se strânge ca un puzzle. Lucrezi luni în șir, la prima vedere fără niciun rezultat. Și, apoi, într-o bună zi – bah! Și ai o scenă gata, cap coadă, aparent din senin. Acestea sunt zile bune”, a mărturisit Alexandru.

 

Membrii echipei: Alexandru \kurilov, Simon și Vitalie Stavila
Membrii echipei: Alexandru Kurilov, Simon Chiriac și Vitalie Stavila

Creat pentru a fi un proiect internațional, filmul nu are dialog

După estimările echipei, proiectul va fi finalizat în aproximativ două luni de producție, perioadă în care se așteaptă să se încadreze și lucrul asupra sonorului – muzica, efecte speciale. „Sunt foarte bucuros să anunț că acestea urmează să fie realizate de către doi specialiști din SUA. Filmul nu are dialog, apropo. Am luat această decizie din start, pentru a-l face cu adevărat internațional. În prima instanță, filmul este menit să circule prin festivaluri. După care, cel mai probabil, va fi distribuit gratis online și prin alte rețele și organizații. Vrem să ne asigurăm că filmul va cuprinde un public cât mai larg posibil”, a relatat artistul.

„Nu ne-am propus să cucerim piața publicitară niciodată. Am făcut tot posibilul să putem realiza un prim proiect de film”

Cert este că pentru a munci în acest domeniu și a crea un film de animație este nevoie atât de talent, cât și de cunoștințe, pe care membrii echipei le-au câștigat studiind această breaslă la școli. „Da, unul din noi este pictor de formație, însă aici școala s-a terminat. Ceea ce ține de uneltele concrete pe care le folosim pentru a face animație, suntem sută la sută autodidacți. Cum sunt, de altfel, toți specialiștii moldoveni din domeniu. Posibil, cu excepția celor mai în vârstă care au apucat să facă școala sovietică”, au zis ei, menționând că în acei peste 12 ani de când fac reclamă, design, printr-uri, branding și „alte chestii pentru a supraviețui”, au participat de-a lungul timpului la multe concursuri internaționale, considerându-se o echipă destul de bună.

 

Animația „In Exile”
Animația „In Exile”

„Am și câștigat câteva dintre acestea chiar relativ recent. Însă, nu ne-am propus să cucerim piața publicitară niciodată. Am făcut tot posibilul să putem realiza un prim proiect de film. Și, într-un final, ne apropiem de realizarea acestui scop”, a subliniat Alexandru despre țelul spre care merg.

„Ca realizator de filme am un singur dor, vorba poetului, care dintotdeauna a fost același – să spun povești”

Dorința lui Alexandru e să relateze istorii pentru copii, pentru maturi, fantastice și reale, cât mai diferite și cât mai multe posibil, prin prisma creației sale. „De aceea, speranța mea este ca «In Exile» să fie o punte de lansare de succes pentru alte filme. Nu îmi propun să fac doar animație și avem în cadrul studioului mai multe proiecte în curs de dezvoltare la care am fi dorit să muncim în continuare. Evoluția lucrurilor va fi dictată strict de doi factori – acel financiar și prezența unor parteneri buni. Chiar și atunci când sunt bani pentru realizarea unui film, acest lucru nu garantează succesul lui. Un exemplu simplu și clar este chiar «In Exile». Ne apropiem de finalul filmului, însă ce audiență vom reuși să îi asigurăm este o problemă nehotărâtă, încă. Această etapă necesită un nou efort financiar și alt efort de muncă pentru a câștiga încrederea și simpatia factorilor de decizie din cadrul festivalurilor și companiilor de distribuție. Aici prind bine parteneri de distribuție, producători cu experiență care ar putea prelungi viața filmului în circuitul internațional”, a explicat dânsul.

 

2
Animația „In Exile”

Potrivit spuselor echipei, ca și în orice proiect mare, problemele care apar, în primul rând, sunt cele de ordin financiar. Totuși, ei încearcă să adune un buget care va asigura acestui film un viitor la festivalurile internaționale, dar și pentru achitarea coloanei sonore. O remarcă cu referire la cheltuielile ce țin de festivaluri „care se respectă” ar fi că taxa de participare pentru un scurtmetraj este între 75 și 150 de dolari SUA., rata de succes fiind destul de mică. Astfel, precum au explicat creatorii, dacă ar expedia filmul la 10 festivaluri, șansa reală de a trece selecția ar fi două din zece.

„Respectiv, pentru a garanta rulajul filmului la măcar 10 festivaluri, trebuie de expediat aplicații la 50. 50×75 = 3 750 USD. Dacă avem norocul să fim selectați pentru mai multe – super. Dacă nu, atunci știm măcar că filmul nostru va fi văzut în suficiente săli și vom avea cel putin 10 șanse de a-l promova. Producția de film este un business pe cât de captivant, din punct de vedere creativ, pe atât de dur și necruțător. După cinci ani de luptă ca să realizăm filmul, ne așteaptă o nouă bătălie – cea pentru public.”

 

Animația „In Exile”
Animația „In Exile”

„De aceea, la moment facem tot posibilul ca să promovăm proiectul în rețelele sociale și să obținem o masă critică de susținători, care ne-ar putea ajuta pe parcursul acestei lupte. Mai concret, susținătorii noștri ne pot ajuta prin donații directe pe PayPal sau prin a cumpăra un skin pentru telefon din magazinul nostru online de stickere. E un fel de crowdfunding, însă mai direct. Cel mai important este networking-ul. Nu poți urni munți din loc de sine stătător. Avem nevoie de oameni care să promoveze proiectul în rețelele lor de contacte. Doar așa poți obține un efect cu adevărat global”, a conchis Alexandru.

 

Animația „In Exile”
Animația „In Exile”

Iată și teaser-ul acestui scurtmetraj:

Echipa îndeamnă cititorii #diez să urmărească progresul asupra proiectului pe pagina de Facebook a animației.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente