Destinaţia terenului pe care este amplasat Stadionul Republican (str. Tighina, 12) va rămâne neschimbată, mai exact pentru „cultură și agrement”.
Acest lucru s-a decis la prima şedinţă a Grupului de lucru interdepartamental pentru evaluarea capacităţilor de organizare a construcţiei unui stadion republican multifuncţional modern, creat conform Dispoziţiei prim-ministrului Valeriu Streleţ din 21 august 2015. Ședința a fost prezidată de secretarul general al Guvernului, Serghei Palihovici.
În cadrul ședinței s-a decis că destinația terenului pe care este amplasat Stadionul Republican (str. Tighina, 12) va rămâne neschimbată, mai exact – „cultură și agrement”. Totodată, membrii grupului de lucru au examinat mai multe subiecte ce vizează evaluarea perspectivei de construcție a unui stadion modern şi posibilitățile de atragere a investițiilor necesare desfășurării cu succes a construcției noului Stadion Național în Republica Moldova.
Secretarul general al Guvernului, Serghei Palihovici, a dispus elaborarea propunerilor respective şi prezentarea acestora către următoarea şedinţă a Grupului de lucru, care va avea loc pe 16 septembrie curent.
Din Grupul de lucru interdepartamental pentru evaluarea capacităţilor de organizare a construcţiei unui stadion republican multifuncţional modern fac parte reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Ministerului Finanţelor, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Ministerului Tineretului şi Sportului, Ministerului Justiţiei, Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru, Agenţiei Proprietăţii Publice, Primăriei mun.Chişinău şi Comitetului Naţional Olimpic.
Reamintim că, la începutul lunii curente au apărut zvonuri potrivit cărora terenul pe care a fost construit anterior Stadionul Republican ar putea fi vândut. Tot atunci premierul Valeriu Streleţ susţinea că acel teren nu este unul potrivit pentru un stadion. „În viziunea mea acolo ar trebui să se găsească alte obiective şi nu un stadion. Am cerut să se elaboreze concepţia unui stadion modern şi sa fie identificat prealabil un teren pentru a fi construit el cu toate căile de acces cu locuri suficiente pentru parcare. Depinde de planurile investiţionale care vor fi prezentate”, a spus premierul.
Stadionul care se află în centrul Capitalei se întinde pe o suprafaţă de peste cinci hectare şi a fost dat în exploatare în 1952. Arena a fost demolată în 2007 şi de atunci se află în paragină.
Potrivit experților imobiliari, dacă acest teren ar fi vândut, Guvernul ar putea încasa aproape 21 de milioane de euro, sau peste 450 de milioane de lei.