(foto) Sofia Namgaladze – artista ce promovează creația tinerilor în cadrul proiectului „smArt”

collage
Foto: Sofia Namgaladze - artista ce promovează arta alături de proiectul smArt. PC: colaj #diez

Sofia Namgaladze este tânăra artistă care susține proiectul de promovare a artei și a tinerilor pictori autohtoni „smArt”, ce va fi lansat astăzi, 8 mai, la ora 17:00, în incinta Muzeului Național de Istorie al Moldovei. Despre activitatea sa artistică pe parcursul anilor, dar și despre implicarea în dezvoltarea „smArt”, descoperă în acest interviu.

„M-am implicat în proiectul „smArt” cu mare plăcere, imediat după ce am auzit de proiect, pentru a-mi lărgi sfera de activitate, pentru a mă impune să lucrez mai mult și pentru a-mi promova ideile artistice. Rolul meu este să gândesc frumos și să aplic ideile în lucrări. În acest proiect, tind să mă exprim prin lucrări, să cunosc oameni noi, să ascult păreri vizavi de ceea ce fac, inclusiv sfaturi și critică”, a spus Sofia. „La licitație a fost propusă o singură lucrare de-a mea „Singurătatea” – cea care a acumulat cele mai multe voturi în timpul expoziției”.

 

PC: Sofia Namgalatze
PC: Sofia Namgaladze
Auportret, anul 2. PC: Sofia Namgalatze
Auportret, anul 2. PC: Sofia Namgaladze

Cât despre importanța și impactul proiectului pentru tinerii contemporani, artista a menționat: „Acest proiect presoară în societate un pic de artă, dându-i un gust mai deosebit și, în același timp, promovează tinerii artiști, ajutându-i să-și găsească scări spre viitor.

Aș îndemna tinerii să-și promoveze creația în cazul în care știu să o facă bine. Fiecare pictură cred că e un ghem de viziuni sau idei aruncate pe pânză și, atunci când aruncarea e realizată cu măiestrie, se naște ceva frumos. Dacă ai perseverență, dorință, materialele necesare și ceva cunoștințe în domeniu, ești binevenit să-ți arăți talentul, înscriindu-te în proiectul „smArt”.

 

PC: Sofia Namgalatze
PC: Sofia Namgaladze
PC: Sofia Namgalatze
PC: Sofia Namgaladze

Sofia a început cu mult timp în urmă calea sa artistică, pe care se menține cu succes și până în prezent: „Am început a picta pereții încă de mică. Fiind dintr-o familie artistică, nu eram limitată la nimic. Am absolvit 9 ani la Liceul Teoretic „Principesa Natalia Dadiani”, iar concomitent am frecventat Școala de Arte Plastice „Alexandr Șciusev”. Acum sunt în anul 4 la Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală””.

 

PC: Sofia Namgalatze
PC: Sofia Namgaladze
PC: Sofia Namgalatze
PC: Sofia Namgaladze

Picturile sale se evidențiază prin compoziții deosebite, îmbibate cu caracter și personalitate: „Lucrările îmi redau stările, viziunile și gândurile. Nu le pot încadra într-un stil anume, dar, totuși, toate au un specific ce mă determină prin forme și culori. Inspirația e în tot ce mă înconjoară, fie o pată de culoare, un obiect, o mișcare, un om sau o atmosferă captată. Nu pot spune că am pictori preferați, îmi plac impresioniștii prin starea pe care o redau, dar și libertatea unor pictori mai moderni. I-aș menționa pe Nicolae Grigorescu, Claude Mone, Corneliu Baba, Edgar Degas, Gustav Klimt și Egon Schiele”.

 

PC: Sofia Namgalatze
PC: Sofia Namgaladze

În pofida faptului că proiectul SmArt este prima sa experiență de un asemenea format, artista și-a încercat forțele în diverse domenii, dezvoltându-se multilateral: „Hobby-uri cred că am destule – îmi place sa cânt la chitară, pian și cu vocea, ador să dansez, îmi place să gătesc, dar recunosc că o fac cam rar. La fel, îmi place să citesc și să scriu”.

#diez îi urează inspirație, succese și cât mai multe idei creative pentru evoluția proiectului „smArt”!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente