(foto) Un „Paște alb” – tradiție din Chișinău păstrată cu sfințenie

varccollage
Foto: Chișinău în 2015

Fiecare chișinăuian știe că, dacă vine Paștele, trebuie ca să fim curați în suflet, iar copacii și bordurile trebuie date cu var. Și acest lucru se întâmplă an de an, an de an, an de an.

Locuitorii cică spun că așa e frumos și așa e curat. Așa capitala europeană a Moldovei e pregătită să întâmpine Paștele. Dacă pe 1 martie mărțișorul e alb cu roșu, atunci de Paște, Chișinăul are copaci albi și ouă roșii.

În 2013, Ion Grosu, îi scria pe Bloguvern lui Dorin Chirtoacă că orașul nu-i livadă, iar de atunci au trecut doi ani și nimic pare să nu se fi schimbat.

„Dorin, tehnologia nu stă pe loc. Dezvoltarea vertiginoasă a metodelor de comunicare a dat acces la adevăr istoric chiar și tovarășilor din China. Unicul lucru ce mai poate opri un moldovean să vadă cum arată o capitală europeană este lenea. Pentru că acum avem Google Maps – o aplicație incredibilă ce îți oferă șansa să te plimbi pe străzile orașelor lumii.

 

Bulevardul Saint-Michelle, din Paris
Bulevardul Saint-Michelle, din Paris

Eu știu ce îți vor spune subalternii. Că așa e frumos. Dar asta nu e frumos. Chișinăul nu este o livadă și iepurii nu vor ataca iarna copacii. Arborii văruiți la diferite nivele, cu diferită intensitate doar mai adaugă un element la cacofonia destulă a acestui oraș. Eu nu știu cât costă procesul de dat cu var a zeci de mii de arbori municipali de trei-patru ori pe an, dar sunt sigur că banii și timpul angajaților primăriei pot fi utilizați mai bine. De exemplu pentru a amenaja străzile pentru oamenii cu mobilitate redusă. Pentru că în centrul Chișinăului avem doar două intersecții, din 191, amenajate pentru ei.

Încetatul văruitului arborilor e o schimbare incredibil de ușor de realizat. Trebuie doar de încetat. Și vom fi mai aproape de Europa. Și va fi mai frumos. Și vom economisi bani. Și angajații primăriei vor avea timp pentru alte lucruri importante. Și va fi lumină și iertare și Sărbători Fericite”, spune textul de pe Bloguvern.

Chișinăul în 2017

chis2017
Photo Credit: Ana Gherciu

Cum arată în 2015, Chișinăul alb?

 

Copac protejat PC: Ion Grosu
Copac protejat PC: Ion Grosu
var1
PC: Andrew Lis
var2
PC: Andrew Lis
var3
Frumusețe de Chișinău PC: Oleg Madan

var4

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente