Aprobată de Guvern. Va fi creată Agenția Națională de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional

school-girl
Foto: PC: northernbeachesrealestateagent.com.au

Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, regulamentul de organizare și funcționare a Agenţiei Naţionale de Asigurare a Calităţii în Învățământul Profesional (ANACIP). Noua structură va evalua programele tuturor instituțiilor de învățământ profesional tehnic, ale universităților și ale instituțiilor de formare continuă și va efectua acreditarea instituțională.

Agenția este o entitate independentă, care va activa în baza standardelor și metodologiilor de evaluare externă și acreditare, elaborate de ea însăși și aprobate de Guvern. Evaluarea va viza mai multe aspecte: capacitatea instituțională, rezultatele academice, calitatea programelor, nivelul de calificare a cadrelor didactice, rezultatele cercetărilor științifice, managementul instituțional, gradul de inserție a absolvenților în câmpul muncii etc. În baza rezultatelor evaluării efectuate de ANACIP, Ministerul Educației va înainta Guvernului propuneri de autorizare de funcționare provizorie, acreditare sau neacreditare a unui program de studii, respectiv de acreditare sau retragere a dreptului de activitate a unei instituții de învățământ superior.

După obținerea acreditării, programele de studii şi instituţiile vor fi supuse evaluării externe cel puţin o dată la 5 ani.

ANACIP va fi condusă de un Consiliu format din 15 membri selectați prin concurs jurizat internațional, cu un mandat de patru ani. Agenția va fi finanțată din bugetul public în primii doi ani de funcționare și, ulterior, din banii proveniți din venituri proprii constituite din taxele acumulate în rezultatul serviciilor acordate pentru evaluare și acreditare.

Potrivit ministrului Educației, Maia Sandu, acreditarea va prezenta dovezi concludente pentru comunitatea academică, beneficiarii de servicii educaționale, angajatorii din țară și cei de peste hotare, dar şi pentru societate în general, că o anumită instituţie satisface standardele minime de calitate.

„Evaluarea și acreditarea instituțională sunt procese care au un rol extrem de important pentru asigurarea calității în învățămînt. Odată parcurse aceste proceduri, instituțiile de învățământ vor putea demonstra că serviciile educaționale corespund cerințelor societății, timpului și pieței muncii”, a menționat ministrul.

ANACIP va relua cu noi exigențe procesul de evaluare academică și acreditare care a fost suspendat în anul 2008 în legătură cu restructurarea Ministerului Educației.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente