Rodion Prodan, somelier: „Pentru a aprecia un vin bun, trebuie mai întâi să-l cunoaștem”

10801532_742359379144763_1692466034772989671_n
Foto:Rodion Prodan, somelier

Credem că tinerii din Moldova ar trebui să cunoască „de fir a păr” vinurile produse la ei în țară și cum aceștia pot consuma un vin de calitate. În acest context, lansăm un proiect nou: „Vin la tine” cu somelierul Rodion Prodan, care va încerca să răspundă la orice întrebare pe care o are un tânăr despre vin.

Înainte de a răspunde la întrebări și să subliniem punctele importante care stau la baza culturii vinului, vi-l prezentăm pe Rodion Prodan, persoana care ne va ajuta în acest proiect. Acesta este absolvent al școlii de somelier din Moscova și WSET Level 2 Certificate in Wine and Spirit.

Dar cine este un somelier?

Este acea persoană care știe totul despre vinuri: cum acesta trebuie consumat, cu ce alimente ar fi bine să fie combinat, care este tehnologia de preparare și de păstrare.

Ce înseamnă pentru tine vinul?

Pentru mine vinul este mai mult decât o simplă băutură alcoolică. E o sursă de inspirație care te ajută să privești cotidianul dintr-o altă perspectivă. Un vin calitativ, cu o aromă intensă, poate crea o atmosferă unică, chiar și într-o zi sumbră cu ceață. Este important de menționat faptul, că orice vin iubește să fie respectat, iar consumatorul nu trebuie să facă abuz de el.

Ce calități trebuie să posede un somelier bun?

Pot enumera până la nesfârșit calitățile pe care trebuie să le posede un somelier. Este foarte important ca persoana în cauză sa fie una carismatică și foarte cultivată. Aceste calități merg mână în mână, deoarece profesia presupune o interacțiune continuă cu oameni de diferite profesii, categorii sociale sau sexe. O altă calitate valoroasă este memoria bună. Nu este ușor să memorezi toate denumirile și tipurile de vin, însă, dacă dorești să devii un specialist titrat, trebuie să depui efort.

De ce este important ca tinerii din Moldova să învețe să aleagă și să consume vinul?

Suntem o țară vitivinicolă cu tradiții seculare în acest domeniu, însă, din păcate, rămânem codași la capitolul consumului. Este esențial să cunoaștem ce este un vin de calitate, pentru că, doar posedând aceste cunoștințe, vom putea exporta un produs demn de respect.

Pot afirma fără jenă că moldovenii chiar se mândresc cu vinul produs în spațiul pruto-nistrean, dar, din nefericire, când plecăm peste hotare, nu putem povesti ceva despre vin, iar asta chiar este trist. De aceea, eu consider că sunt necesare cursuri minime de formare, pentru a crea o imagine per ansamblu tinerelor generații.

 

Degustația unui vin pare a fi un proces complicat PC : Facebook/Radion Prodan
Degustația unui vin pare a fi un proces complicat PC: Facebook/Radion Prodan

Cum se învață în Moldova cultura vinului?

Cred că trebuie să existe programe naționale de promovare a vinului, să fie organizate concursuri la nivel național cu premii, în primul rând pentru a atrage publicul. De asemenea, cred că mass-media poate să schimbe modul de a privi și de a percepe importanța în societate a unui gust bine format. Ar fi corect să fie promovat consumul în masă, anume consumul calitativ.

Mici pași sunt deja realizați în direcția corectă. Ne putem mândri cu Zilele Vinului, Vernisajul Vinului, care au deja alura unor evenimente culturale, de o importanță majoră. Noi nu avem o revistă specializată. Cred că apariția acesteia ar putea schimba unele lucruri în societate. Social media trebuie să devină una dintre pârghiile de modificare a atitudinii tinerilor față de subiectul sus menționat.

Care este publicul țintă pe care ar trebui să se mizeze pentru a promova cultura vinului?

În viziunea mea, principalul motor de mișcare sunt tinerii. Pot enumera câteva motive de ce anume tinerele generații trebuie să cunoască totul despre legendele, obiceiurile și tehnologia vinificației:

# În primul rând, doar un cunoscător poate duce faima în lume a vinului produs la el în țară;
# O persoană care posedă cunoștințe în acest domeniu, are notorietate;
# Cel ce se informează regulat, poate depista cu ușurință un produs calitativ;
# Să consumi corect vinul e o artă.

Cum s-ar putea dezvolta la noi industria vinului?

Trebuie să încercăm să promovăm turismul vinicol. Anume să existe un schimb de specialiști dintre țările ce au tradiții vitivinicole, la fel sau poate mai dezvoltate decât ale noastre.

Participarea la expoziții internaționale, dar și la degustațiile în orb. Ar fi mai bine să se investească mai mult în soiurile autohtone, pentru a promova filosofia vinului. La noi în țară sunt soiuri alese precum: Rara Neagră, Feteasca Neagră, Fetească Regală, Feteasca Albă. Cred că ar trebui să fie alocate sume mai solide în vederea susținerii lor, pentru ca acestea să devină cartea de vizită a Moldovei.

Care sunt activitățile tale de bază în calitate de somelier?

Sunt profesor la Colegiu Național de Vinificație și Viticultură. Fac traininguri. Mă informez zilnic. Organizez degustații, pentru a mă perfecționa continuu.

Care este vinul tău preferat?

Vinul meu preferat este alb, cu aciditatea medium plus și răcoritor. Optez pentru vinul alb, pentru că este mai fin și mai jucăuș. El poate fi servit cu cașcavalurile moi, iar eu le ador pe ambele. În vinul meu preferat pot fi regăsite arome de fructe exotice, flori, frunze, soare, de aceea doar Sauvignon Blanc.

 

Sommelier Rodion Prodan PC : Facebook/Rodion Prodan
Somelierul Rodion Prodan PC: Facebook/Rodion Prodan

Ce trebuie să știi atunci, când procuri un vin?

Foarte multe trebuie să știm:

# pentru ce eveniment este destinat vinul;
# ce așteptări avem de la el;
# cu ce bucate va fi consumat;
# când mergem să procurăm nu trebuie să alegem cel mai ieftin sau cel mai scump. Corect ar fi să alegi un vin recomandat de o persoană cu notorietate.

Care sunt cele mai răspândite mituri despre vin?

– Dacă este scump, este cel mai bun;
– Dacă are sediment la fundul sticlei, vinul nu este băubil;
– Dacă vinul e îmbuteliat cu dop de tip screwcaps, atunci el nu este atât de bun precum cel cu dop de plută;

Sfaturi, informații utile, lucruri neobișnuite despre vinul din Moldova veți putea vedea aici: Vin la tine.

Taguri: #vinlatine
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente