Două vinării din Moldova au pătruns pe piața monopolistă din Norvegia

siena-house-moldovan-wine-bottles-32-840×563
Foto: PC: Alinamemet.com

După mai bine de 4 ani de negocieri cu Guvernul norvegian, vinurile Purcari și Bostavan au ajuns în Norvegia, fiind singurele vinuri moldovenești pe piața de acolo. În Norvegia sunt 295 de magazine cu băuturi alcoolice, proprietate exclusivă a statului, iar din septembrie 2014, acolo pot fi găsite vinurile Purcari și Bostavan.

Vinmonopolet este o rețea de magazine de stat cu drept exclusiv de a comercializa alcool cu procentaj mai mare decât 4,75%. Monopolul a fost introdus în 1922 și are scopul de a limita consumul de alcool printre cetățenii norvegieni, dar și a evita dezvoltarea industriei alcoolice. Politica sa constă în impunerea unor taxe mari pentru alcool, dar și stabilirea unor reguli stricte de comercializare.

Vinmonopolet își asumă responsabilitatea de a nu comercializa băuturi tari minorilor și persoanelor în stare de ebrietate vizibilă. „Moldova este puțin cunoscută ca țară în Norvegia, mai ales ca țară producătoare de vinuri de calitate, deci a fost necesar un efort maxim pentru a convinge specialiștii din Vinmonopolet că vinurile de Purcari sunt destoinice să fie oferite consumatorilor norvegieni”, afirmă Artur Marin, director comercial Purcari Winery.

Pentru a permite importurile în Norvegia, guvernul lor impune mai multe etape, printre care cel puțin un an experiență în domeniul HoReCa, adică restaurantele și hotelurile din Norvegia.

În rețeaua Vinmonopolet pot fi găsite 7 vinuri Purcari: Negru de Purcari, Cabernet Sauvignon de Purcari, Chardonnay, Merlot, Pinot Grigio, Pinot Noir și Sauvignon. Cel mai scump vin este Negru de Purcari, cu prețul de 179,10 Kr, echivalentul a 406 lei moldovenești.

„Cabernet Sauvignon de Purcari este preferatul norvegienilor. Vânzările cresc vertiginos, iar noi sperăm să cucerim definitiv piața consumatorilor de calitate din Norvegia și țările scandinave în general. Acum negociem cu Suedia, o țară cu o politică asemănătoare”, spune Artur Marin.

Dintre vinurile Bostavan, trei sunt în Vinmonopolet: Cabernet, Chardonnay și Saperavi. Prețul mediu al unei sticle este de 99,5 Kr sau 200 de lei moldovenești.

Pe lângă rețeaua de magazine, Vinmonopolet are și un portal online, unde pot fi cumpărate vinurile: http://www.vinmonopolet.no.

Exportul în Norvegia este o performanță pentru Republica Moldova, în condițiile embargourilor impuse de Rusia asupra vinurilor moldovenești, dar și a crizei economice cu care se confruntă țara noastră.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente