Copilul poartă informația genetică a primului partener sexual al mamei? Specialiștii dezmint mitul

1475898_601539689900437_1844169051_n
Foto: PC: Facebook/ Y-PEER

În seria celor 12 cele mai cunoscute mituri despre sex, care circulă printre tineri, se întâlnește și mitul, conform căruia, copilul poartă informația genetică a primului partener sexual al mamei. #diez a discutat cu specialiștii din domeniu și vă invită să aflați o explicație interesantă prin care dezmințim acest mit.

10726486_10204601843943377_126210539_n

Alexandru Ciobanu, medic psihoterapeut CSPT „Tineri Pentru Tineri”, Cimişlia

 

Să presupunem pentru câteva minute, că acest mit e adevărat – atunci apar niște semne de întrebare și paradoxuri:

# Copiii de la același tată uneori nu seamănă între ei, dar conform mitului, copiii din a doua căsnicie ar trebui să semene cu copii de la prima căsnicie și ei toți să fie ca primul partener sexual al mamei.

# Dacă o femeie vrea copii frumoși, face sex cu un actor sau cântăreț – își „păstrează” miraculos informația lui genetică și apoi se căsătorește cu orice bărbat (care poate să nu aibă grijă de el, să nu facă sport, să abuzeze de alcool etc.) și copii vor fi frumoși ca primul partener.

# O domnișoară privește mult anime și dorama (desene animate și seriale japoneze), devenind studentă, strânge bani, pleacă în Japonia pe un timp, face sex neprotejat cu un japonez și se întoarce în Moldova. După asta se căsătorește cu un moldovean, dar copii lor sunt adevărați samurai – cu trăsături asiatice, „ochii înguști”, părul negru și drept, pielea de nuanță gălbuie, poate mai și spun „chichiue” în loc de tăticu.

După așa exemple mistico-fantastice este clar cui îi era și îi este convenabilă inventarea și răspândirea acestui mit:

# celor care nu vor ca populația să devină mai conștientă, apelând la descoperirile științifice
# celor care preferă să creadă în miturile despre funcțiile himenului, deflorare, virginitate și concepție
# celor care sunt de părere că „informația genetică” a bărbatului este diferită de cea a femeii
# celor care socot că femeia trebuie să aibă doar un partener sexual (interesant, ei sunt de acord ca și bărbatul să aibă doar o parteneră sexuală?)

Și acum să spunem Adevărul:

#1. Informația genetică sau genele sunt niște porțiuni de ADN (acid dezoxiribonucleic) care codifică niște proteine. Structura ADN-ului este identică la bărbați și la femei.

#2. ADN-ul prezintă niște combinații de nucleotide cu structură spiralată care formează cromozomii. Omul are 46 de cromozomi (23 perechi).

#3.Celulele somatice (din corp) au 46 cromozomi (în nucleul celular), iar celulele sexuale (ovulul sau spermatozoidul) au o garnitură de 23 de cromozomi.

#4. Spermatozoidul (celula sexuală care conține informația genetică a bărbatului) trăiește maxim 5 zile după ejaculare în căile genitale feminine, în acest timp el poate fecunda ovula (are loc concepția) sau moare.

#5. Ovula fecundată de spermatozoid se transformă în zigotă (care se va dezvolta în embrion și apoi făt – viitorul copil), iar acel spermatozoid evident că nu va mai putea fecunda altă ovulă peste câtva timp.

#6. Un spermatozoid mort nu poate fecunda o ovulă vie.

#7. Copilul poartă informația genetică a mamei biologice (23 cromozomi) și a tatălui biologic (23 cromozomi) care au participat la concepție prin act sexual (in vivo) sau prin donarea celulelor sexuale – fertilizare extra-corporală (in vitro).

După ce ați citit aceste argumente științifice, întrebați-i pe cei care mai cred în acest mit, ce au în vedere prin informație genetică a bărbatului, cum și unde se păstrează ea ani de zile în corpul femeii ca să o transmită copilului și de ce le este convenabil să creadă în mituri și aberații pseudo-științifice?

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente