Cunoaște moderatorii care ne vor dezvălui secretele vinului la Școala Vinului 2014

collage
Foto: Cunoaște moderatorii care ne vor dezvălui secretele vinului la Școala Vinului 2014

La Școala Vinului veți descoperi toate secretele legendarului Vin al Moldovei, cu ajutorul echipei de profesioniști, pe care o prezentăm mai jos.

#1. Vinăria din Vale
People_Nicolae-Taran

Numele lui Nicolae Taran este arhicunoscut în cercul oenologilor din Moldova. Este profesor universitar și doctor habilitat  în tehnică, având o experiență de peste 30 de ani în știință și vinificație. Are mai mult de 500 de lucrări elaborate și/sau publicate. Membru al Uniunii Inventatorilor și al Uniunii Oenologilor. Este degustator internațional de vinuri, expert în microbiologia și tehnologia vinului. Prim-vicepreședinte al Uniunii Oenologilor din Republica Moldova.

Laureat al multor premii printre care Premiul Național în domeniul științei și tehnicii, medalia de aur OMPI Inventator remarcabil, medalia de aur a Academiei de Științe a României „Henri Coanda”, ordinul Belgiei „Merite de l’invention” și multe altele.

Și-a început cariera profesională la Institutul Viei și Vinului „Magaraci” din Ialta, a fost șef de laborator la Institutul Tehnologii și Proiectare, AȘP Ialoveni, colaborator științific al Institutului Magaraci, vicedirector general al Institutului Național pentru Viticultură și Vinificație, vicedirector general al Agenției Moldova-Vin. În prezent este director adjunct Știință, departamentul Viticultură și Vinificație al Institutului Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare.

#2. Școala de Sommelier
Nicolae Luca

Nicolae Luca este doctor conferenţiar universitar (UTM), experienţă didactică de 25 de ani şi peste 30 de ani – în domeniul HORECA. Fondator şi Director al primii Şcoli de Sommelier din Moldova acreditată de Ministerul Educaţiei pe piaţa serviciilor educaţionale din domeniu. Misiunea acestei școli este de a face cunoscută imaginea Moldovei în întreaga lume prin promovarea culturii vinului şi a gastronomiei moldoveneşti. Absolvenţii Şcolii sunt foarte solicitaţi şi activează cu succes pe piaţa muncii a Republicii Moldova, precum  şi pe cea internaţională.

 

#3. Sergiu Nedelea – prezentator Bostavan, Purcari și Bardar

Sergiu NedeleaSergiu Nedelea a trecut succesiv prin etapele de ospătar, șef de sală si somelier la complexul turistic „Crama Seciu” (1991-1998). Din 1998 până în prezent, a condus mai multe restaurante și chiar și un complex turistic: restaurantul ”Europa”, din Ploiești (1998-2000); Complexul turistic Cabana Muntele Rosu”, din stațiunea prahoveană Cheia, (2001-2002); restaurantele “Casa Iancului”, din București (2002-până în prezent).

La „Casa Iancului”, Sergiu Nedelea a găsit scena pe care să își poată afirma stilul și pe care să poată etala valențele bucătăriei și vinurilor românești. Într-un București din ce în ce mai cosmopolit, invadat de bucătării și vinuri din cele mai neașteptate colțuri ale lumii, Sergiu Nedelea crede cu tărie în șansa bucatelor și vinurilor autohtone.

Consiliatus al Legatului de București-Cavaler al Vinului European- Consulatul României prin autoritatea Ordinului Cavalerilor Vinului din Europa. Președinte al Federației Somelierilor din România 2010-2011. Vicepreședinte al A.S.R. (Bucuresti) 2010-2011. Ofițer de presă A.S.R. (Brașov) 2009-2010 Membru al Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism. Membru fondator-Asociația Culturală „Cezar Boliac”. A publicat articole în publicațiile de specialitate Wine&Spirit Club, Secrete de Chef, La Cucina, Vinul.ro,  Horeca Romania, Food&Bar Magazine… Autor/Coautor al cartilor: „Povestiri Carciumaresti”, „Ghidul Vinul.ro 2010” si „Ghidul Vinul.ro 2011” – Editura Business Adviser Consiliere, organizare evenimente si prezentari de vinuri – Somelier Winetaste Membru al Juriului in 2011 pentru-Premiile de Excelenta in Turism 2010 Organizator-responsabil registru de crama „ International Wine Contest Bucharest 2011” Membru al juriului International Enologic Contest „ Vinitaly 2011” Organizator prin F.S.R-Aroma Center, a Concursului internatiional „ Premiille de Excelenta Vinul.ro” 2010

#4.Vinăria Poiana

Sergiu Galusca-prezenatareSergiu Gălușcă. Director executiv al Vinăriei Poiana. Un vinificator tânăr cu o experiență bogată în viticultură și vinificație, ocupând diverse posturi. A cercetat și a analizat procesele de obținere a vinurilor de calitate, a dezvoltat noi proiecte în domeniul vitivinicol. Este un bun administrator. Co-fondator al ONG Școala Vinului fiind și un organizator al multor degustații. Membru fondator al Asociației Micilor Producători de Vinuri. Creator de vinuri „boutique”.

A ocupat funcția de tehnolog-șef în echipa CVC Mileștii Mici, a fost asistent al oenologului francez Nicolas Dirand de la SCEA Jean Grainer. Stagiar la Buena Vista Winery din California, SUA. Studiile de master le-a făcut la Institutul Agronomic Mediteranean din Chania, Creta, Grecia, departamentul de Managementul Calitatii Produselor Alimentare și Chimia Produselor Naturale, iar pe cele de licență la Facultatea de Tehnologie si Management în Industria Alimentară a Universității Tehnice, specialitatea Tehnologia Vinului.

Acest tânăr și talentat vinificator vă invită la lansarea vinurilor Ulmu.

#5. Vinăria Mezalimpe

Anatol IurcoAnatol Iurco este director al Vinăriei Mezalimpe și membru al Asociației micilor producători.

Se ocupă cu creșterea viţei-de-vie și producerea vinului începând cu anul 2003, iar denumirea întreprinderii pe care o conduce provine de la abrevierea mai multor soiuri de-viţă de-vie. Începând cu anul 2004 în viile Mezalimpe se cultivă soiurile Cabernet-Sauvignon și Merlot — cele mai potrivite pentru solul și microclima din regiune.

Domnul Iurco are o vie cu suprafaţa de 10 hectare care  a fost plantată în 2004. Peste doi ani, în 2006 a fost construită prima fabrică de vinuri cu o capacitate de prelucrare a 100 tone de struguri. Fabrica e amplasată în apropierea plantaţiei. Echipamentul este nou și foarte performant. În același an a fost produs primul vin din soiurile Cabernet-Sauvignon și Merlot. Vinul este produs în cantităţi mici: Sauvignon — 6000 sticle și Merlot — 4000 sticle și se păstrează în prezent în colecţii.

Este convins că vinurile trebuie să treacă prin procese minuţioase până la îmbuteliere. Din start, urmărește cantitatea de struguri la hectar. Fiecare strugure e verificat până ajunge a fi prelucrat, iar tehnologia o urmează cu strictețe.  

#6. Vinăria Sălcuța: Maria Coșnete și Railean Victor 

OLYMPUS DIGITAL CAMERARailean Victor, tânăr specialist calificat în domeniul vinificației, duce faima vinăriei Sălcuța, prin sârguința pe care o depune la producerea celor mai calitative vinuri. V-aţi întrebat vreodată cine şi cum decide gustul vinului? Cine alege, aroma, culoarea și savoarea unică? Vorbim despre meseria de oenolog, complexă, cu mari responsabilităţi dar şi cu multe satisfacţii, pe care Victor o practică cu mare dibăcie și o transformă într-o adevărată artă.

A absolvit facultatea Tehnologia și Managementul în Industria Alimentară a Universității Tehnice în 2008, iar în 2009 obține diploma de degustator, care îi permite să participle la degustații naționale și internaționale.

La moment deține funcția de tehnolog principal în companie. El a stat la baza creării vinului specific “Tămâioasa de Sălcuța”, vin înalt apreciat de publicul larg. Datorită activității sale, vinăria a obținut nemumărate premii și distincții, cele mai recente fiind medaliile de argint câștigate în 2014 de la “International Wine Contest”, România și Chișinău Wine & Spirits Contest, pentru vinurile “Merlot” și “Savignon”.

#7. Basavin

Alexei FulgerAlexandru Fulger este manager pe export la întreprinderea “Basarabia – Lwin invest” SRL. A participat la o mulțime de seminare despre vin organizate atât în țară, cât și peste hotarele acesteia. A mai efectuat stagii la întreprinderi vinicole și a frecventat și cursurile introductive de somelier. Fost student al Filierei francofone Technologies Alimentaires, mai deține și un master în management vitivinicol. Nu este prima dată când participă la Școala Vinului, anul trecut fiind printre vizitatorii masterclass-ului cu tema “Vinul – filozofia pe inţelesul   tuturor”.  

#8. Mimi

Masterclass-ul Asociatiei de Sommelier din Republica Moldova va fi prezintat de: 

Radion Prodan 2Radion Prodan – Sommelier-ul cu o vastă experienţă internaţională, avînd în spate o formare internaţională a şcolilor de sommelier din Londra şi Moscova (2011-2012).Localurile  unde a lucrat sommelier se bucură de o popularitate sporită în rândul amatorilor şi profesionaliştilor de vin (Bar Bontempi, Nostalgi, Anchor and Hope on The Cut perioada 2011-2013).   Face parte din grupul de administrare a Asociaţia de Sommelier din Republica Moldova având  activităţi deosebite pentru promovarea culturii de sommelier şi artei de consum a vinurilor. Din februarie 2014 este Sommelier în cadrul companiei IdealWine unde cu mândrie reprezintă vinurile din Republica Moldova şi reuşeste să facă mariajul perfect dintre vin şi bucate.    

Drutași Mihail Druţă fondator şi Preşedintele Asociaţiei de Sommelier din Republica Moldova (2010), Ambasador al Asociaţiei de Sommelier Europeni în Republica Moldova(2012).  Persoana pentru care lumea vinului nu este doar o ocupaţie dar un stil de viaţă. Scopul de bază a activitații Asociaţiei este coordonarea activitații și consolidarea eforturilor îndreptate spre formarea profesiei de sommelier și crearea condițiilor optimale de activitate a sommelier-ului.Cultivarea artei de a consuma vinuri și băuturilor alcoolice în Republica Moldova în corespundere cu nivelul de percepere a societații europene, la etapa actuală de dezvoltare profesională în domeniu vinificației la nivel de stat. Mihail Druță va prezenta și sesiunea Mimi.

#9 Școala Vinului

Elena Cristea la Ramos Pinto, PortoElena Cristea este în prezent director executiv al Școlii Vinului.  Recent a absolvit programul de masterat european în domeniile științelor despre alimente, tehnologiei alimentare și nutriției, beneficiind de bursa Erasmus Mundus. A studiat alimentele și tehnologiile de producere a acestora în patru țări: Belgia, Irlanda, Germania și Portugalia. A fost stagiar la una dintre cele mai vechi și de succes companii producătoare de vin de Porto – Ramos Pinto și inginer în departamentul de analize fizico-chimice la Centrul Național de Verificare a Calității Producției Alcoolice, cel mai important centru de control al calității vinurilor din Moldova. A studiat metodele de evaluare a maturității fenolice a strugurilor și a optimizării proceselor de macerare pentru producerea vinului de Porto în colaborare cu unul dintre cei mai inovativi producători din valea râului Douro. Absolventă a filierei francofone Technologies Alimentaires, a făcut primul masterat în managementul restaurantelor și serviciilor de catering la Universitatea Tehnică a Moldovei.

Este pasionată de studiul culorii și aromei vinului și a participat la o mulțime de excursii, degustări și seminare, printre care și cursul de analiză oflactivă a vinului condus de profesorul și parfumierul francez Alexandre Schmitt. 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente