Produsele ROGOB sunt gata să-și ocupe locul pe rafturile din UE

DSC_2148
Foto: Vizita Comisarului European pentru Sănătate și Protecția Consumatorilor la fabrica de mezeluri ROGOB

Unul din cei mai mari producători de mezeluri din Republica Moldova, ROGOB, este gata să intre pe piața Uniunii Europene. De acest lucru s-a convins luni, 21 iulie, în cadrul vizitei sale, Tonio Borg, Comisarului European pentru Sănătate și Protecția Consumatorilor.

Din componența delegației europene au mai făcut parte și dl Joseph Scerii, Membru al Cabinetului și dl Koen Van Dyck, Șef al Serviciului DG SANCO, dar și de Pirkka Tapiola șeful delegației Uniunii Europene în Moldova, alături de ministrul Agriculturii Vasile Bumacov.

Astfel, în cadrul unui tur al fabricii, comisarul european și delegația de care a fost însoțit, au făcut cunoștință cu procesele de prelucrare a cărnii proaspete de vită sau porc, din care ulterior sunt fabricate preparatele din carne și salamuri. Aceștia au putut examina condițiile de igienă, echipamentul modern de care dispune compania ROGOB și procesul de producere, în care sunt antrenați cei circa 300 de angajați.

DSC_2170

Oficialii s-au convins că fabrica modernă din comuna Goianul Nou, care ocupă o suprafață de 5.000 m², corespunde celor mai riguroase standarde europene, iar produsele ROGOB sunt de calitate înaltă și pot satisface gusturile potențialilor consumatori europeni. Totodată, aceștia au rămas impresionați de nivelul superior de control al calității și procesul ireproșabil de producere a mezelurilor companiei moldovenești ROGOB.

„Această fabrică de producere este un exemplu cum Moldova poate ajunge la standardele nu doar impuse de UE, dar și la nivel internațional. Ceea ce am văzut la fabrica ROGOB este extrem de similar, chiar identic, cu ce am văzut în procesul de producere din UE. Am rămas impresionat de nivelul înalt a standardelor de siguranță, iar acesta este un criteriu important. După cum știți, Uniunea Europeană are reguli foarte stricte privind siguranța alimentelor”, a declarat Tonio Borg, Comisarului European pentru Sănătate și Protecția Consumatorilor.

Directorul General al companiei ROGOB, Igor Roșca, are planuri ambițioase și este orientat să-și extindă afacerea pe piața din UE, odată ce acest lucru va fi posibil. „Am proiectat şi am construit aceasta fabrică conform standardelor europene şi în corespundere cu toate normele sanitare, astfel încât să putem fabrica un produs euro, chiar din prima zi de la deschiderea fabricii. Avem un asortiment mare de produse din toate categoriile şi toate corespund deja rigorilor europene. Consumatorii europeni au nevoie de un produs de calitate, iar noi întrunim această cerință. Credem că înalții demnitari europeni s-au convins astăzi de acest fapt şi asta va facilita activitatea noastră în continuare.” Potrivit lui Igor Roșca, România ar fi prima țară din UE în care și-ar începe exportul de mezeluri.

DSC_2152

Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, consideră ROGOB o întreprindere model, care ar trebui să servească drept exemplu pentru alți agenți economici. „UE, pe parcursul a multor ani, deja ne ajută metodologic și financiar să ajungem la aceste standarde. Suntem la o întreprindere care a reușit să implementeze aceste cerințe și dacă vom avea tot sectorul așa de bine organizat, nu cred că ar fi o problemă ca noi să ajungem în UE cu produsele moldovenești. Este foarte important să depunem eforturi, ca să beneficiem de această susținere pe care ne-o acordă UE în Cadrul Acordului de Liber Schimb, în condițiile dificile nejustificate prin care suntem blocați pe piața din Est”.

În doar câteva luni, carnea și mezelurile moldovenești ar putea fi următoarele produse exportate, după recenta semnare de către țara noastră a Acordului de Asociere cu UE, care include crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. „Am deschis piața pentru vinul și ouăle moldovenești, iar acum sper ca în viitorul apropiat să extindem tipurile de produse moldovenești în interiorul UE. Astfel, carnea și mezelurile moldovenești ar urma să fie cel de-al treilea segment care ar putea profita deplin de Acordul de Liber Schimb cu UE. Rolul meu de comisar pe siguranța alimentelor, este să ajut Moldova să ajungă la nivelul european cât mai curând posibil și sunt convins că aceasta se va întâmpla. Suntem gata să ajutăm guvernul Republicii Moldova să îmbunătățească siguranța alimentelor prin recomandări, astfel ca volumul comerțului dintre UE și Moldova în sectorul alimentar să crească.”

DSC_2238

ROGOB are o tradiție în producerea de mezeluri care începe în anul 1997. În anul 2013, întreprinderea a deschis cea mai modernă fabrica de mezeluri din Moldova, de model european, care se conformează tuturor normelor sanitare și standardelor de calitate europene. La moment, produsele ROGOB sunt comercializate în peste 3.400 de puncte de vânzare din întreaga țară, precum și în propria rețea de magazine din Chișinău, din care la moment fac parte 8 magazine specializate. Administrația întreprinderii planifică să mărească volumul de producție și să înceapă exportul produselor sale în UE.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente