În perioada 20 – 22 iunie, în raionul Briceni, în sânul naturii sălbatice, s-a desfășurat Festivalul Art Labyrinth, un eveniment de cultură alternativă, ce are drept scop cultivarea conștiinței ecologice.
Potrivit organizatorilor, oamenii vin aici după o experiență existențială puternică. Ediția din acest an a fost a șaptea la număr, în fiecare an locația fiind diferită. Principiul de bază după care se alege locația – regiuni unde nu a călcat picior de om, cu excepția celor ce vin la festival. Din elemente de progres tehnic – doar aparatura muzicală.
Mai jos vedeți o galerie foto despre experiența Festivalului Art Labyrinth:
Drumul până la locația festivalului ne-a luat șapte ore, inclusiv popasuri, oprire la fiecare stație de alimentare pentru a întreba unde s-o luăm mai departe, și cele câteva ori când ne-am rătăcit.
Drumurile spre nordul țării arată acum așa:
Au fost și așa drumuri, dar mai puține:
O porțiune destul de mare de drum se afla în reparație, iar la marginea șoselei era un aviz mare care anunța că banii pentru reparație sunt investiți de peste hotare:
Câteva imagini din timpul călătoriei, pe care le-am surprins din mers:
Ceea ce am văzut când am ajuns la destinație a fost nu mai puțin impresionant decât tot ce am văzut în timpul ultimelor câteva ore:
Tudor Carapascal, actor care a venit la festival cu o piesă de teatru în dramaturgia lui Matei Vișniec ne-a mărturisit: „Anul acesta este a doua oară când am venit la Art Labyrinth. La festival suntem cinci băieți: trei actori (Tudor Carapascal, Eugen Matcovschi și Artiom Oleacu) și doi băieți din echipa tehnică. Pentru mine acest spectacol a fost o premieră. Piesa pregătită de noi a fost în regia lui Eugen Matcovschi, el fiind și actor, și se numește „Richard al III-lea nu se mai face, sau scene din viața lui Meyerhold”. Publicul ne-a primit foarte cald.
Despre partea organizatorică, pot spune că an de an festivalul devine tot mai bun, tot mai mulți oameni vin, tot mai mult se știe de el și tot mai multe activități au loc: spectacole, lupte, filme, desene animate. Festivalul este o scăpare de oraș, de rutină, este o modalitate de a fi mai liber, o încercare de a vedea cum e viața în natură. Mâncarea aici chiar dacă e vegană, e foarte bună.”
„Sunt deja a treia oară la festival, și a treia oară sunt cu o piesă de teatru, toate fiind primite extraordinar de către public. Prima piesă “Dar ce s-a întâmplat cu femeia?”, a fost un spectacol în spectacol, care a avut succes în cadrul Art Labyrinth-ului. A doua oară am fost cu piesa lui Pușkin “Mozart și Salieri”. La această ediție particip nu doar ca actor, ci voi citi și versuri, pentru că fac parte din Clubul Poeților Desculți. Cu fiecare an, festivalul devine mai complex și mai interesant, este internațional, diferit: începând de la yoga, până la muzică, teatru, versuri, desene animate pentru copii. Cred că Art Labyrinth își are locul lui și chiar este unul din festivalurile de frunte”, ne spune Artiom Oleacu.
După cum s-a menționat mai sus, mâncarea la festival era vegană, iar pentru mai multe detalii am venit la bucătarul festivalului – Vasile, care ne-a dezvăluit câteva detalii din culisele evenimentului: „Comparativ cu anii precedenți, unul din factorii care au reprezentat o încercare pentru noi au fost prețurile exagerate pentru produse. Doar pentru bucătărie cheltuielile au fost foarte mari și ne imaginăm cu greu că aceste cheltuieli se vor răscumpăra. Avem impresia că am intrat chiar în minus. O altă greutate constă în faptul că în acest an eu sunt singurul bucătar, iar mâncarea se prepară non-stop. Meniul festivalului e foarte divers: salate din legume cu specii, cartofi copți, cartofi fierți, borș, supe, orez cu legume.”