19 cărți de dragoste care merită citite într-o viață

MSDGOWI EC001
Foto: PC: film.com

Pe parcursul existenței literaturii, tema dragostei era una din cele mai preferate de autori. De la Jane Austen şi Emily Brontë, la John Fowles şi Gabriel Garcia Márquez, istoria literaturii de dragoste este marcată de romane absolut impresionante.

Glamour Magazine a publicat topul a celor mai frumoase romane de dragoste din toate timpurile. Câteva dintre ele s-au transformat în ecranizări de succes (pelicula „The English Patient”, bazată pe cartea lui Michael Ondaatje, a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun film în 1997, iar cel mai recent film „The Great Gatsby“, cu Leonardo DiCaprio în rolul principal, a primit anul acesta Oscarul pentru cea mai bună scenografie şi cele mai bune costume). Însă cărţile sunt, în majoritatea cazurilor, mai bune decât filmele bazate pe ele şi transmit atât de multă emoţie.

#19 „Vârsta Inocenței” de Edith Wharton

1

Autoarea, distinsă cu premiul Pulitzer pentru acest roman, ne propune o călătorie în New York-ul anilor 1870.

#18 „Jane Eyre” de Charlotte Bronté

2

Eroina, Jane Eyre, este o tânără a cărui viaţă nu a fost deloc una uşoară. Aceasta ajunge să fie guvernantă în casa lui Edward Rochester, un bărbat cu nenumărate secrete, de care Jane se îndrăgosteşte pătimaş.

#17 „Pe Aripile Vântului” de Margaret Mitchell

Untitled-1

Cartea lui Margaret Mitchell se numără printre romanele-simbol pe care trebuie să le citeşti cel puţin o dată în viaţă. „Pe aripile vântului“ a fost ecranizat în 1939, cu Vivien Leigh şi Clark Gable în rolurile principale.

#16 „Soția călătorului în timp” de Audrey Niffenegger

Autoarea ne propune o poveste de dragoste care depăşeşte barierele temporale. Clare şi Henry se iubesc enorm, însă relaţia lor este pusă în pericol de afecţiunea de care suferă Henry: acesta călătoreşte în timp, independent de voinţa lui, în cele mai neaşteptate momente.

#15 „Un an bun” de Peter Mayle

6

Max Skinner este un bancher londonez, a cărui viaţă se schimbă radical în momentul în care află că a moştenit un domeniu viticol în Provence.

#14 „Jurnalul unei iubiri” de Nicholas Sparks

7

Ecranizarea acestui roman, cu Rachel McAdams şi Ryan Gosling în rolurile principale, se numără printre cele mai frumoase şi apreciate pelicule de dragoste din toate timpurile.

#13 „Pacientul englez” de Michael Ondaatje

8

Hana este o infirmieră de origine canadiană, în grija căreia se află un misterios bărbat cu multiple arsuri pe corp. Acesta îi dezvăluie Hanei o poveste emoţionantă.

#12 „Anna Karenina” de Lev Tolstoi

9

Romanul se axează pe drama Annei, o femeie măritată din înalta societate, care se îndrăgosteşte pătimaş de un alt bărbat, contele Vronski.

#11 „Mic dejun la Tiffany” de Truman Capote

10

Cartea ne-o prezintă pe Holly Golightly, o tânără extravagantă din New York. Aceasta speră să se mărite cu unul dintre bărbaţii bogaţi care îi dau târcoale, oferindu-i nenumărate cadouri scumpe. Cartea a fost ecranizată în 1961, cu Audrey Hepburn în rolul principal.

#10 „Maitreyi” de Mircea Eliade

11

Romanul autorului român ne poartă pe tărâmul fascinant al Indiei pentru o poveste de iubire spectaculoasă, inspirată din realitate. Maitreyi Devi, poeta de origine indiană pe care scriitorul a prezentat-o în romanul său, a scris la rândul ei o carte, „Dragostea nu moare”, ca răspuns la creaţia lui Mircea Eliade.

#9 „La răscrucea de vânturi” de Emily Brontë

12

Singurul roman al autoarei, „La răscruce de vânturi“ este o poveste despre dragoste, pasiune şi răzbunare pe care o vei citi pe nerăsuflate.

#8 „Dragoste în vremea holerei” de Gabriel Garcia Márquez

13

Protagoniştii romanului, Florentino Ariza şi Fermina Daza trăiesc o frumoasă poveste de dragoste în secret, însă relaţia lor nu are un viitor. Deşi Fermina se căsătoreşte cu un medic însărit, iar Florentino devine un veritabil Casanova, iubirea celor doi rămâne la fel de puternică în ciuda trecerii anilor.

#7 „Mândrie și Prejudecată” de Jane Austen

14

Relaţia dificilă dintre Domnul Darcy şi Elizabeth Beneth ne-a ţinut în suspans până la sfârşitul romanului.

#6 „Rațiune și Simțire” de Jane Austen

15

Două surori, raţionala Elinor şi impulsiva Marianne, încearcă să lupte împotriva prejudecăţilor şi a convenţiilor societăţii şi să descopere iubirea adevărată.

#5 „P.S. Te iubesc” de Cecelia Ahern

16

Holly şi Gerry aveau o căsnicie de invidiat şi totul decurgea perfect în viaţa lor. Şi asta până în momentul în care Gerry moare din cauza unei tumori pe creier, iar Holly, rămasă singură, trebuie să înveţe să supravieţuiască.

#4 „Iubita locotenentului francez” de John Fowles

17

Cartea are la bază un triunghi amoros inedit, format din Charles, logodnica lui, Ernestina, şi misterioasa străină Sarah Woodruff. Filmul a fost ecranizat în 1981, cu Meryl Streep şi Jeremy Irons în rolurile principale.

#3 „Marele Gatsby” de F. Scott Fitzgerald

18

Povestea este construită în jurul misteriosului milionar Jay Gatsby, a cărui pasiune pentru frumoasa Daisy Buchanan îi distruge viaţa.

#2 „Doamna Bovary” de Gustave Flaubert

19

Romanul o are în centru pe Emma Bovary, o femeie complicată şi visătoare, pe care mediocritatea existenţei sale o face nefericită. Deşi are un soţ blând şi grijuliu, care încearcă mereu să îi facă pe plac, Emma visează la o viaţă sofisticată, la o poveste de iubire inedită, pe care nu le poate avea alături de el.

#1 „Romeo și Julieta” de William Shakespeare

20

Încheiem acest top cu un cuplu arhetipal, Romei şi Julieta. Povestea lor tragică rămâne una dintre cele mai emoţionante scenarii din toate timpurile.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente