Cristian Cerneanu – de la un simplu student, la asistent universitar în Rotterdam

543295_4692327787729_850317391_n
Foto:Cristian Cerneanu, student la Universitatea Erasmus din Rotterdam. PC: facebook.com/cristian.cerneanu

Cristian Cerneanu este student în anul doi la facultatea de administrarea afacerilor în cadrul Universității Erasmus din Rotterdam, Olanda. În acest an Cristian a obținut titlul de cel mai bun student moldovean din Europa de Vest (nivel licență).

Pe lângă activitățile zilnice pe care le face în calitate de student, acesta mai este și asistent universitar la facultatea pe care o studiază.

#diez 1: Care erau activitățile în care te implicai înainte de a pleca în Olanda?

C.C.: Dacă aș avea posibilitatea aș rămâne toată viața în clasa 12-a. A fost cel mai interesant an din liceu, deoarece m-am implicat în tot felul de proiecte, gen AIESEC, Consiliul American și pe lângă asta participam la olimpiade internaționale de matematică, informatică și economie. Premiul cel mai mare l-am obținut în Argentina, la olimpiada de matematică unde am luat medalia de argint. La noi în țară sunt foarte multe oportunități în care te poți implica, cei care caută – găsesc.

#diez 2: Având atâtea oportunități aici, de ce nu ai rămas să îți faci studiile în Moldova?

C.C.: Mereu am avut tendința să ajung mai departe dacă e posibil, să rămân în Moldova era prea simplu. Nu eram entuziasmat să rămân aici și să-mi fac studiile pentru că există factorul corupției iar calitatea studiilor lasă de dorit. Din clasa a 10-a de la liceu știam că vreau să plec la studii peste hotare. Nu-mi pare rău pentru decizia luată deoarece îmi place foarte mult ceea ce fac aici.

#diez 3: De ce ai decis să îți faci studiile în Rotterdam, Olanda?

C.C.: Inițial am vrut să merg în Statele Unite, însă din motiv că aveam un buget limitat, am decis să plec în Rotterdam. Am aplicat prin programul Excel, care mi-a propus această ofertă. Aici în Olanda nu se prea oferă burse. Deci pot spune că aici sunt pe cont propriu.

#diez 4: Pe lângă faptul că studiezi acolo, înțeleg că ai și niște activități în afara orelor, care sunt acestea?

C.C.: La moment sunt asistent universitar la cursul de microeconomie, ceea ce de fapt este și un job. Trebuie să pregătesc workshop-uri, adică un fel lecții practice din teoria predată de profesori la orele de curs. Studenții mei sunt din anul întâi și în cadrul acestor ore le explic rezolvarea unor probleme sau cum să aplice în practică cele studiate la curs. De asemenea, încercăm să facem simulări de piață unde studenții sunt participanți la această piață. Îmi place să cânt la pian, însă aici nu am ocazia să o fac pentru că pianul a rămas acasă. Fac multe călătorii prin Olanda, încerc să explorez locurile de aici. Însă în mare parte pregătesc workshop-urile deoarece sunt plătit pentru asta și pentru o astfel de lecție, pregătirea și organizarea, îmi ia la vreo 7 ore. În fiecare săptămână am câte două workshop-uri. Acest fapt îmi permite să fiu parțial independent din punct de vedere financiar.

#diez 5: Ești student în anul doi și deja ai o oarecare practică de profesor. Cum ți-a reușit  să aplici pe această poziție?

C.C.: Această oportunitate este promovată de facultatea la care îmi fac studiile. De fapt la fiecare obiect este nevoie de 2-3 asistenți universitari. Atunci când sunt poziții libere la acest post, ei anunță pe site-ul facultății că ar avea nevoie de studenți care au eventual niște capacități și cunoștințe în domeniu și ar putea face workshop-uri. Văzând un astfel de anunț am decis să aplic și profesorul m-a anunțat că am fost ales.

#diez 6: Poziția ta de asistent universitar, îți permite să pui și note studenților?

C.C.: Da, mai ales când profesorii nu reușesc să verifice niște lucrării, atunci îi vin în ajutor. Am avut un caz chiar când trebuia să verific niște lucrări a unor studenți din același an cu mine.

diez 7: Ce reacție ai avut atunci când ai aflat că ai fost numit ”Studentul moldovean al anului din Europa de Vest”?

C.C.: Nu mă așteptam să i-au acest titlu, de fapt nici nu știam de acest concurs. Am fost motivat de un profesor de aici, care este moldovean, Viorel Roșcovan. El era în juriul acestui concurs și mi-a spus să mă implic pentru că este un concurs destul de serios și îți prinde foarte bine în CV. Am încercat și am fost foarte plăcut surpins atunci când am văzut că sunt în lista de nominalizări. Îmi dau seama că a fost o concurență foarte mare, toți cei care au aplicat chiar aveau o experiență destul de vastă.

#diez 8: Ai putea să-mi descrii cum arată un an de licență la facultatea ta?

C.C.: Da, sigur. Aici anul universitar este împărțit în trei semestre a câte cinci obiecte fiecare. În mare parte nota finală depinde de cea de la examenul final care constituie 80-90% . Sunt unele obiecte la care mai scrii și niște teste însă acestea nu au o valoare atât de importantă precum examenele finale. De exemplu, în trimestrul dat am avut doar o singură lucrare.

#diez 9: Ce s-a schimbat în tine o dată ce ai început o viață departe de casă?

C.C.: De fapt nu știu ce să spun deoarece am fost într-o schimbare mereu și nu prea observ ce s-a schimbat în mine. Însă odată ce vin acasă, persoanele care nu m-au văzut vreo jumătate de an pot spune că m-am schimbat prea mult. La început când am venit în Rotterdam mă simțeam foarte straniu deoarece nu cunoșteam pe nimeni, era un oraș nou, lume nouă. Oamenii de aici sunt foarte deschiși să te ajute și mereu când am avut vreo neclaritate, am avut un oarecare suport. Treptat mi-am făcut prieteni, m-am acomodat cu orașul în care trăiesc, însă primul an a fost unul mai dificil.

#diez 10: Cine te motivează cel mai mult în ceea faci acum?

C.C.: Aș putea spune că un exemplu demn de urmat pentru mine este tata. El este persoana care m-a consultat ori de câte ori am avut nevoie de un sfat. Am parte de niște părinți care m-au susținut în tot ceea ce fac, mi-au oferit și o educație bună. Familia mereu mi-a spus să fac ceea ce îmi place și chiar m-au încurajat foarte mult în decizia de a pleca la studii peste hotare.

#diez 11: Odată ce îți finisezi studiile, te vei întoarce acasă?

C.C.: Cel mai probabil că da, pentru că vreau să mă inițiez în afaceri pe piața din Moldova. Planific chiar să îmi găsesc potențiali parteneri alături de care voi începe un business.

#diez 12: Care ”lecții” le-ai desprins din tot ceea ce ai făcut până acum și ai vrea să le recomanzi și altora?

C.C.: Prima lecție ar fi să nu să se limiteze la ceea ce au, din contra să-și dorească ceva mai mult. Mereu să vrei să te extinzi atât în cunoștințe cât și în cercul tău de cunoștințe. A doua lecție ar fi să aibă încredere în propriile forte și să nu-și spună din start că nu poți face asta. Suntem tineri și avem dreptul la greșeli pentru că în felul dat însușim ”lecția” mai bine.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente