Comunitatea de Fantasy și SF- un an și jumătate de magie și cărți

_MG_9584
Foto: Comunitatea de SF/Fantasy, PC: arhiva comunității

Comunitatea de Fantasy și Science-Fiction din Moldova este un club de interese, esența căruia, după cum se vede din denumire, este dragostea față de fantasy și science-fiction (în continuare, F/SF), și toate cele ce reies din ele.

#diez a aflat despre această comunitate, și l-a întrebat pe unul din cei mai vechi membri a ei, Dumitru Pasecinic, istoria acestui club.

– Dumitru, cum a apărut această comunitate?

– Pe data de 18 august 2012, a fost creată o temă pe forumul site-ului torrentsmd.com, în care autorul cu nick-name-ul Arsenal_O a postat următorul mesaj: „Vă invit pe toți să discutăm despre cărțile Fantasy/Science Fiction recent citite dar și să vă amintiți operele citite în trecut, sunt binevenite toate recomandările și sunt încurajate împrumuturile între membrii comunității. May the Force be with you!!!”

– Care este scopul ei?

-Scopul Comunității este întrunirea persoanelor care împart dragostea pentru F/SF și promovarea culturii F/SF în rândurile tuturor, „fără deosebire de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau de origine socială”. Cu toate că nu este un concept nou, moldovenii încă nu prea cunosc esența acestui curent, din care cauză poate nici nu au putut să se afirme în acest domeniu.

– Cum ați început să vă dezvoltați? 

– Prin diferite surse de acces (eu, spre exemplu, l-am găsit prin google), grupul de pe forum a început să-și capete o careva formă, cu pași înceți, lumea a început să împărtășească gusturile și să releve ramurile preferate ale universurilor F/SF (cum ar fi literatura, cinematografia, pictura, muzica etc.) În scurt timp după formarea versiunii alfa a clubului, membrii cei mai activi au hotărât să organizeze o întâlnire, sau, cum se numește acum – un offline, inițial, cu scopul de a face cunoștință „și eventual să facem schimb de cărți”, însă ceea ce a urmat a fost ceva mult mai mare și reușit.

 

Primul offline al comunității, PC: facebook/ arhiva grupului
Primul offline al comunității, PC: Facebook/ arhiva grupului

– Ați întâlnit careva obstacole pe parcurs?

– Nu există un adevărat succes fără de piedici. În modesta istorie a Comunității, piedica s-a arătat în persoana moderatorului TMD cu numele de utilizator Xia. Prin mai multe comentarii, acesta și-a manifestat neplăcerea față de comunitatea și reușita acesteia, pe de o parte, dar și față de F/SF, în special. După cum a intrat în obișnuință, forumul de pe TMD era locul în care se producea discuția noastră. Însă după unul din offline-urile noastre, s-a întâmplat o „năpastă”: moderatorul Xia, după mai multe amenințări și piedici, ne-a închis forumul. Aceasta a fost o lovitură, și noroc de inițiativa membrilor, care au formulat și au înaintat o „petiție” administratorilor TMD, și, prin urmare, pagina a fost redeschisă. Datorită unui astfel de comportament, fiind „alungați”, prin atașamentul comportamentul unui moderator incompetent, s-a hotărât să trecem pe Facebook, unde ne aflăm până în prezent.

– Prin ce se deosebește comunitatea voastră de alte forumuri și grupuri de pe Facebook/Torrents?

– Un fapt care ne-a definit comunitatea, a fost aceea de a integra în interiorul comunității noastre un club de carte, care, în înțelegerea noastră, presupunea alegerea unei cărți pe care toți am fi citit-o, după care urma să o discutăm. Zis și făcut: așa cum întâlnirea era una simbolică, și cartea aleasă a fost una simbolică, care face parte din clasica fantasy – „Hobbitul” de J.R.R. Tolkien. Cu aceasta, a început un obicei pe care îl respectăm până acum – întâlnirile, cel puțin, o dată pe lună, și selectarea unei cărți pentru următorul offline. Astăzi, avem deja 26 de întâlniri cu succes și este o realizare frumoasă!

580087_593385484007793_1823219773_n
Comunitatea a realizat 26 de offline-uri, PC: facebook/ arhiva comunității

Un mare plus al unui club de carte este posibilitatea fiecărui participant de a propune una sau mai multe cărți pentru lectură.

– Sunteți întotdeauna în aceeași componență?

– În mare parte da, dar cu bucurie întâmpinăm membri noi, un indice de succes al Comunități ar putea fi considerat faptul că la off-uri au participat, de mai multe ori, persoane inițiate în domeniu, cum ar fi unii autori, atât autohtoni, cât și din străinătate, care au cărți publicate sau în proces de publicare, cum ar fi Natalia Osoianu, Tim Schneider, Edward Jasper. De asemenea, am avut în ospeție și persoane care se îndeletnicesc cu Steampunk-ul, cum ar fi Radu Butuc și Ana Butuc-Cucer, un cuplu care se ocupă profesional cu pregătirea obiectelor în stil steampunk și o fac de minune! O bucurie pentru noi este și faptul că Dumnealor devin membri ai comunității noastre, și participă în viața ulterioară a acesteia.

Autorul american Ed Jasper, la una din întâlnirile comunității
Autorul american Ed Jasper, la una din întâlnirile comunității PC: arhiva comunității

– Care sunt planurile comunității pe viitor?

– La moment, avem o speranță de creare a unei organizații neguvernamentale, care ar garanta un cadru benefic pentru promovarea culturii F/SF în mase, precum și pentru stabilirea și întreținerea relațiilor de prietenie cu organizațiile similare din străinătate, promovarea talentelor artiștilor din domeniu (autori, pictori, programatori, designeri, etc.). De asemenea, a apărut o propunere de editare a unei reviste, cel puțin, în format electronic, însă omul cu inițiativă a fost exilat în China, pentru folosirea ilegală a internetului în Republica Moldova.

– Care este visul vostru în cadrul acestei comunități?

– Un scop de apogeu al comunității ar fi organizarea unui (ulterior, mai multor) festival F/SF, cu vânzări de carte și de benzi desenate, concursuri (de muzică, de istorii, pictură, etc.) cos-play, cu invitați din rândurile autorilor autohtoni și/sau străini, cu actori din filme, pictori și alte persoane de renume în acest domeniu, similar Comic-Con-ului American.

– Care este formula succesului comunității?

– Succesul pe care îl are la moment Comunitatea de Fantasy și Science-Fiction din Moldova se datorează, în exclusivitate, membrilor acesteia, atât celor care, de fiecare dată, vin la întâlniri, cu emoții pozitive și inițiative, pentru a discuta cărțile citite, filmele privite, și care formează sufletul comunității, cât și, în mare parte, persoanelor care stau în fața calculatorului și participă la viața comunității în regim online.

– Ce ați dori să spuneți cititorilor #diez?

– Citiți cărți și dacă vă place SF/F nu ezitați să aderați la noi, suntem deschiși pentru orice vârste și opinii. May The Force be with You.

Comunitatea pe TorrentsMd, și pe Facebook.

Comunitatea SF și Fantasy
Comunitatea SF și Fantasy

Lista cărților citite de membrii comunității.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente