Olimpic la matematică: „Am nevoie de o medalie de aur ca să ajung la Harvard”

arge
Foto:Olimpic internațional la matematică - Dionisie Nipomici, elev în clasa a X-a la Liceului Teoretic „Orizont” din Chișinău PC: Arhiva personală

Moldova are zeci de elevi medaliați la olimpiadele internaționale, în mai multe domenii. Unul dintre ei este Dionisie Nipomici, elev în clasa a XI-a la Liceului Teoretic „Orizont”, care visează să învețe la Universitatea Harvard din SUA.

Îmi plăceau cifrele de mic. Mă fascinau de când eram la grădiniță. Mereu când eram acasă o întrebam pe mama cât face 3+3, 6 x 2 eu îi spuneam răspunsul și ea mă verifica dacă am spus corect sau nu. Așa a observat că mă descurc bine la matematică și deja în clasa a doua am mers la Olimpiada din Chișinău, unde am obținut un loc de frunte. Apoi a urmat aceiași istorie până în clasa 6 când ne-am transferat cu locul de trai în satul Dubăsarii Vechi, din raionul Criuleni. Aici deja am mers la Olimpiada raională unde am obținut locul I, ulterior fiind selectat pentru Olimpiada republicană. A fost primul meu succes și prima olimpiadă de nivel național unde am obținut locul trei. Acolo, am fost observat de dl Marcel Teleucă (n.r unul dintre conducătorii lotului olimpic de matematicieni), care în prezent este profesorul meu de matematică. M-a observat și mi-a propus să mă transfer la liceul Orizont din Capitală și să mă aprofundez în acest domeniu. Au trecut deja 4 ani de când învăț la acest liceu. Locuiesc în căminul liceului alături de alți elevi din țară care îți fac studiile aici.

 

Dionisie în Columbia
Dionisie Nipomici a obținut medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Matematică din Columbia (2013) PC: Arhiva personală

La nivel internațional am început să cuceresc medalii din anul 2011 când am obținut medalia de argint la Olimpiada Balcanică de juniori, după care a urmat medalie de bronz la Olimpiada de Științe (fizică, biologie, chimie) pentru juniori care s-a desfășurat în Africa de Sud, apoi a urmat Olimpiada Balcanică de Matematică pentru seniori în 2012 care s-a desfășurat în Turcia și unde am obținut medalia de bronz, Olimpiada Internațională de Matematică din Argentina unde iarăși am luat o medalie de bronz. Ultimele mele performanțe obținute sunt medalia de argint la Olimpiada Balcanică de Matematică 2013 din Cipru și medalia de bronz, la a 54-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Matematică care a avut loc în această vară în Columbia.

 

euuuuu
Orizont – liceul cu cei mai mulți medaliați la olimpiadele internaționale, iar Dionisie Nipomici face parte din ei PC: Arhiva personală

În afară de matematică mai fac și fizică, dar mai puțin, deoarece nu am un profesor bine stabilit, care să se ocupe cu mine. Îmi place să practic sportul în timpul liber. Joc fotbal de două ori pe săptămână, joc șah, dame, tenis de masă.

 

Turcia
Lotul olimpic de matematicieni la Olimpiada Balcanică pentru seniori în 2012, Turcia PC: Arhiva personală

Orizont – liceul cu cei mai mulți medaliați la olimpiadele internaționale

Suntem în jur de 17 elevi într-o clasă, dar nu toți se ocupă cu matematica. Când toți elevii merg la orele de matematică cu profesorul de la liceu, eu alături de alți colegi, plecăm într-o altă clasă unde alături de dl Marcel ne ocupăm separat. Cea mai mare influență asupra mea a avut-o profesorul meu de matematică, Dl Marcel Teleucă, deoarece el m-a pregătit în toată această perioadă de timp. Îmi preda teoria, îmi dădea teme pentru acasă și am lucrat foarte mult până la acest succes. Mă pregătesc acum pentru următoarele olimpiade care vor avea loc în Africa de Sud în 2014 și în Tailanda în 2015. Am un program special. Fac la școală în jur de 10-15 ore de matematică pe săptămână, uneori rămân și după ore și rezolv câte ceva. Liceul în care învăț este un liceu privat unde sunt create toate condițiile pentru o creștere și o dezvoltare a elevilor. Totodată este concurență, iar aceasta este un factor foarte important într-un așa domeniu, deoarece dacă elevul e singur ,el nu are dorința de a crește și este mulțumit cu rezultatul pe care l-a obținut. Totodată este și spiritul ăsta de echipă, lucrăm împreună când avem o problemă, ne gândim toți la ea, propunem idei până o rezolvăm.

 

turcia2
Alături de profesorul său, Marcel Teleucă, la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru seniori în 2012,Turcia PC: Arhiva Personală

Viață fără matematică

Niciodată nu m-am gândit la acest lucru. Nu aș fi acolo unde sunt acum. Am un rating internațional, am succese și rezultate care îmi oferă privilegii în fața altor elevi când voi aplica la o universitate.

Planuri de viitor

După ce-mi finisez studiile liceale vreau să ajung să studiez la Harvard, însă ca să ajung acolo am nevoie de un bilet – de o medalie de aur la Olimpiada Internațională. Încă nu mi-am ales un domeniu cert la care să urmez studiile, dar știu sigur că vreau să învăț acolo. În primul rând pentru că e o universitate foarte veche și puternică, are foarte mulți elevi care au devenit persoane de succes din viață și este una din cele mai bune universități din lume. Totodată, îmi doresc să am o profesie care să-mi ofere posibilitatea să călătoresc foarte mult. Nu știu ce voi face peste 10 ani. Dacă vor fi condiții foarte bune în Republica Moldova posibil mă voi întoarce.

 

Argentina5
Lotul olimpic la Olimpiada Internațională de Matematică din Argentina, 2012  PC: Arhiva Personală
Argentina4
Lotul olimpic la Olimpiada Internațională de Matematică din Argentina, 2012 PC: Arhiva Personală

Bacalaureatul văzut de un olimpic

Camerele video sunt o problemă pentru acei care se gândesc să copieze, însă persoana care știe, se uită doar în foaia sa, ia pixul în mână și scrie. Cei care au învățat se vor descurca oricum. Eu sunt pro ca olimpicii internaționali și cei de la olimpiadele republicane să fie scutiți de examenele de bacalaureat. Spre exemplu testul de bac eu pot să-l rezolv în jur de 20 de minute și pot să scriu unele soluții și să aplic unele teoreme care nu sunt bine cunoscute în programul școlară. Profesorii ar putea să nu înțeleagă soluția mea, care poate fi din 3 pași în loc de zece, atunci va apărea întrebarea unde au dispărut cei 7 pași intermediari care pentru mine sunt foarte evidenți și din acest motiv pot pierde puncte, deoarece nu le-am scris pe foaie. Sunt anumite detalii pe care profesorii pot să nu le înțeleagă la elevii olimpici.

 

Argentina Bronz 2012
Olimpiada Internațională de Matematică din Argentina unde elevul am luat o medalie de bronz PC: Arhiva personală

„Călătoriile” – partea bună a olimpiadelor

Îmi place foarte mult să călătoresc. Am avut ocazia să văd așa țări exotice precum Africa de Sud, Argentina, Columbia. Mi-a plăcut să gust din bucătăria tradițională, să comunic cu oameni foarte interesanți și să merg în excursii. Însă țara care mi-a plăcut cel mai mult a fost Turcia.

 

columbia3
Tânărul olimpic îmbină utilul cu plăcutul. Columbia, 2013 PC: Arhiva personală
africa..
Într-o excursie în cadrul Olimpiadei de Științe pentru juniori care s-a desfășurat în Africa de Sud PC: Arhiva personală

Are toată susținerea părinților și colegilor

Părinții mă susțin. Datorită lor m-am transferat la liceul Orizont. Mereu când sunt la Olimpiadă îmi țin pumnii și se bucură alături de mine pentru fiecare succes. Colegii spun că poate am un pic de noroc că sunt talentat în domeniul matematicii și cred că trebuie lucrez asupra acestui domeniu dacă tot îmi iese bine. Sunt mulțumit de premiul bănesc pe care îl primesc ca olimpic. Este o susținere din partea ministerului Educației și sunt bucuros de ea.

Reamintim că, în această săptămână 27 cei mai buni elevi ai țării care dețin medalii și diplome de mențiune la olimpiadele internaționale și regionale vor fi premiați de către Ministerul Educației, în cadrul Galei Olimpicilor 2013. În funcție de performanțele înregistrate, elevii vor primi premii bănești ce variază între 400 și 20.000 de lei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente