Mihaela Rusu – Tineri pentru tineri. Spune lumii povestea ta de succes!

IMG_85111
Foto: Mihaela Rusu spune lumii povestea sa de succes

#diez continuă să-ți prezente tinerii din Moldova care au în spate o istorie de succes. Astăzi îți prezentăm o tânără muzicantă, prezentatoare TV, câștigătoare a mai multor proiecte internaţionale și totodată este primul muzicolog care a studiat un domeniu absolut nou pentru Republica Moldova – informatica muzicală.

Mihaela Rusu are 30 ani și este originară din satul Ochiul Alb, raionul Drochia. Tînără este consultant în Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al Academiei de Ştiinţe a RM, absolventă a două facultăţi la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, prezentatoare TV, câştigătoarea mai multor proiecte internaţionale (“Constelaţia talentelor”/Rusia, bursă de merit „Environnements virtuels et Creation”/Franţa; bursă de excelenţă „Federaţia Mondială a Savanţilor”/Elveţia) și totodată este primul muzicolog care a studiat un domeniu absolut nou pentru Republica Moldova – informatica muzicală.

 

P1060424
PC: Arhiva personală

Utilizarea intensă a tehnologiilor inovaționale în domeniul muzicii a devenit una dintre problemele cele mai actuale ale muzicologiei. Astfel, noile tehnologii cunosc o dezvoltare rapidă şi o intensă aplicare în domeniul muzicii. Aceasta a şi constituit unul din motivele de a realiza cercetări în domeniul informaticii muzicale. Pentru a avansa şi a-mi cunoaşte nivelul de profesionalism, aplicam dosarele cu rezultatele de laborator de fiecare dată într-o altă ţară. Avizele pozitive primite pentru proiectele de cercetare pe care le-am efectuat individual m-au făcut sămi doresc să revin acasă şi să implementez aici cele mai reuşite practici, învăţate din experienţa ţărilor care m-au format ca specialist în domeniu.

 

SDC10002
PC: Arhiva personală

Cum a început povestea ta de succes?
În lumea muzicii e mult mai simplu – poveştile sunt scrise în partituri. Probabil, ar trebui să mă consider o norocoasă, or, cheia de pe portativ mi-a marcat succesul de mai departe. Muzica,
la început, nu a fost nimic mai mult decât jocul copilăriei mele, căruia i-am dat prioritate. Nu-mi amintesc să-mi fi influenţat cineva alegerea pe care am făcut-o atunci atât de sigur.

DSC_9322Cine sunt cei care cel mai des trec pragul laboratorului tău de lucru?
Laboratorul meu este unul de cercetare. De obicei, lucrez şi mă consult cu foştii colegi – compozitori, interpreţi. Informatica muzicală este un domeniu interdisciplinar, ceea ce presupune o intensă colaborare cu colegii din domeniul tehnologiilor informaţionale sau fizicieni.

Cum caracterizezi tinerii din societatea de astăzi? Ce crezi despre viitorul lor?
Cred că tinerii de astăzi tind mai mult să participe la ceea ce numim societate bazată pe cunoaştere, etapă ulterioară dezvoltării intense a tehnologiilor informaţionale. Tinerii preferă gadget-uri performante pentru a-şi face cât mai comodă selectarea informaţiei. De aceea, alegerea le aparţine.

Care este cea mai frumoasă realizare a ta?
Am convingerea că cea mai frumoasă realizare a mea este cea de mâine…

** Tinerii care vor participa în proiect au fost selectați în baza unui concurs de preselecție, cu scopul de a promova în societate modele de tineri energici, ambițioși şi dornici de afirmare, care lansează idei şi inițiative, realizează proiecte, se implică şi contribuie în mod activ la identificarea soluțiilor şi la depășirea dificultăților cu care se confruntă semenii lor.

Știrea este parte a proiectului cu acelaşi nume, realizat în cadrul Programului de granturi, oferit de către Ministerul Tineretului şi Sportului şi implementat de Centrul de Informare, Instruire şi Analiză Socială „CAPTES” în parteneriat cu Radio Moldova Tineret de la Compania Teleradio Moldova şi portalul ONG.MD.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente