Eugeniu Gîrlă deaspre piața de resurse umane din RM

DSCN4016
Foto:Eugeniu Gîrla "Viitor angajat cu acte în regulă"

Eugeniu Gîrlă este specialist în domeniul recrutării. A decis să își deschidă propria afacere și tot el spune tinerilor despre cum pot să își găsească un loc de muncă.

#diez: Care sunt principalele probleme cu care se confruntă tinerii în procesul de angajare?

E.G.: Principala problemă este lipsa de experiență, pe care angajatorii o cer, iar tinerii nu o au. O altă problemă este faptul că ceea ce se învață la universități, deseori nu reușește să fie în pas cu noile tendințe ale domeniului, așa cum curriculumul de învățământ este stabilit pentru o perioadă de timp înainte. Tinerii învață trei ani într-o direcție care se schimbă foarte rapid și de aceea multe din informațiile care chiar și ieri erau actuale, astăzi nu mai fac față. Cunoștințele trebuie reînnoite în fiecare zi.

#diez: Sunt gata angajatorii să investească timp și bani în perfecționarea tinerilor?

E.G. Angajatorii sunt gata. Cu siguranță sunt gata, dar e nevoie și de tineri care fac și ei un efort,  sunt gata să învețe și își doresc acest lucru. Companiile sunt cele disperate pentru că noi avem brațe de muncă în scădere. Dacă până la acest moment, erau căutați angajați cu o vârstă cuprinsă între 25 și 40 de ani, atunci la acest moment, companiile sunt gata să ia mai mulți tineri la lucru, urmărind programul lor în care aceștia sunt dispuși să lucreze.

#diez: Care este salariul mediu pentru tinerii angajați?

E.G. Salariul nu este un lucru fix. Dacă angajatul aduce sute de mii companiei, cu siguranță că și salariul său va fi pe măsură. Se oferă și salarii de zeci de mii tinerilor, dar cu singura condiție ca aceștia să fie rentabili firmelor. Problema nu este în salariu ci în modul cât de bine și cât de responsabil își face el treaba. Eu cred și înțeleg tinerii care vor salarii mari de la început, pentru că el investește zeci de mii în procesul de studiu și nu îi întoarce decât în câțiva ani.

În mediu un contract de studii universitare costă aproximativ șapte mii. Timp de trei ani de studii se acumulează mai mult de 20 de mii. La această sumă mai adaugi costurile de cazare și întreținere și ajungi la un total de aproximativ de 50 de mii. Un tânăr angajat cu un salariu de 2000 de lei și-ar întoarce această investiție în aproximativ patru ani. Eu înțeleg situația, dar e nevoie și de un efort din partea tinerilor absolvenți.

#diez: Care sunt domeniile în care tinerii își pot găsi cel mai ușor un serviciu?

E.G. Vânzări și comerț. Dacă vânzări nu sunt, economia moare. Toată lumea vinde: vinde servicii, vinde produse; aici cu siguranță este loc pentru fiecare cine are un pic de talent și își dă silința. O altă cale ar fi domeniul IT și ingineriei electronice, domenii care au nevoie de tineri specialiști ce sunt la curent cu orice actualizare a tehnicilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente