Pentru anul 2012, în Moldova, la 100 de căsătorii reveneau cca. 44 de divorțuri. În anul 1980 de exemplu, această cifră a fost doar de 24 de divorțuri.
Moldova este unul din lideri în Europa în ce priveşte numărul de divorțuri ce revin la 1000 de locuitori, informează Artiom Maister, sociolog în Bloguvern. Astfel, în Moldova, la 1000 de locuitori revin 3 divorțuri, pe cînd media statelor UE este de 2 divorțuri. Liderul absolut după acest indicator este Rusia, unde această cifră este de 4,5.
Cauza divorţurilor
Studiile din domeniu arată că există un șir de factori care măresc riscul divorțului. Printre ele se enumeră: căsătoriile timpurii (sub 20 ani), nașterea copilului pînă la căsătorie, nivelul jos de studii al soților, situația financiară proastă a familiei etc. În țara noastră, familiile se destramă în special din cauza problemelor financiare, a lipsei locuinței, migrației de muncă, infidelităţii, incompatibilităţii emoționale etc.
Statisticile oficale însă ne arată că divorțurile cuplurilor cu copii minori constituie doar 8,6% din totalul divorțurilor. Și în plus la toate, studiile din domeniu arată clar că copiii din familiile divorțate sunt mai disciplinați, responsabili și stabili psihic, în comparație cu copiii din familiile nefericite (cei mai dezvoltați sunt copiii din familiile fericite).
Sursa: Artiom Maister, Bloguvern