14 iulie – Ziua Națională a Franței

ziuaveche.ro
Foto: În fiecare an de Ziua Națională se organizează paradă militară. PC ziuaveche.ro.

Astăzi, 14 iulie este ziua Națională a poporului francez, se aniversează victoria Revoluției burgheze care a dus la răsturnarea regimului absolutist monarhic și la instaurarea unei noi ordini politice și sociale.

Astăzi în Paris va avea loc o impresionantă paradă militară de pe Champs Elysee la care vor lua parte mii de soldați. De la eveniment nu va lipsi nici preşedintele Franţei, Francois Hollande. După defilarea trupelor militare se aștepata un show aerian cu avioane și elicoptere.

În 1789 populaţia Parisului a luat cu asalt vechea fortăreaţă a Bastiliei, devenită închisoare regală şi considerată un simbol al absolutismului, impunând proclamarea primei republici.

La un an de la căderea Bastiliei, în 14 iulie 1790, francezii sărbătoreau la Paris, printr-o mare adunare populară pe Champs de Mars, Sărbătoarea Federaţiei, iar deviza republicană a devenit ,,Libertate, Egalitate, Fraternitate”. De asemenea conceptele fundamentale ale Declaraţiei drepturilor omului şi ale cetăţeanului, prezente şi astăzi în documentele internaţionale, au marcat trecerea Franţei la epoca modernă.

Ziua Națională a fost marcată pentru prima dată în 1880.

Menționăm că Franța este unul dintre cei mai importanţi parteneri economici ai Moldovei, fiind pe locul 15 în lista statelor în care se exportă produsele noastre.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente