Eleva cu 10 pe linie la BAC a ales Moldova: „Vreau să intru la medicină”

IMG_1064
Foto: Victoria Iachim PC: #diez

Victoria Iachim este o elevă foarte modestă și este una din cei patru elevi care au luat 10 pe linie la bacalaureat.

Mulți din tineri dacă ar fi luat notele ei la examene ar fi optat să plece în străinătate, din fericire, în cazul Victoriei, țara noastră câștigă un student.

Cu toate că în acest an se anunță a fi cea mai mica rată de promovabilitate la examenele de BAC, se remarcă și elevi care au reușit performanța maximă. În Chișinău, sunt trei elevi care au luat examenul cu zece „curat”, iar printre ei se numără și Victoria Iachim, absolventă a liceului “Gheorghe Asachi”, profilul real.

Victoria recunoaște că este posibil să iei examenele cu 10 pe linie doar dacă depui foarte mult efort. Rezultatele bune le-a obținut datorită muncii sale. Fiind o fire autodidactică, îi place să ajungă singură la rezultate. “Am învățat cîte 10 ore zilnic. Mergeam la olimpiade la fizică, matematică, la limba franceză, limba română, unde mereu luam locuri de frunte sau mențiuni”.

Referitor la examene, Victoria consideră că acestea au fost de o dificultate medie. “Aveam emoții pînă vedeam testul în față. Mă uitam la el pe diagonală, apoi, mă linișteam și începeam a scrie. De la toate examenele am ieșit cu zîmbetul pe față și ziceam mai în glumă mai în serios că am scris pe 10. Și iată așa a și fost. La matematică, franceză, chimie eram sigură că voi lua 10, la română mai aveam dubii, pentru că profesorii sunt foarte pretențioși”, a spus aceasta.

“Am scris examenul într-o sală de sport alături de alți 153 de elevi. A fost destul de tensionat, fiind în ultima bancă aveam doi asistenți în spatele meu. Cineva a fost prins fraudând și a fost dat afară, asta un pic te demoralizează. Nu am avut emoții din cauza camerelor de filmat. Dacă nu ai intenția să copiezi, nu ai nicio treabă cu ele. Iar asistenții și-au făcut bine meseria, erau foarte severi, nu ne permiteau nici să schimbăm un cuvânt, chiar și la baie mergeau cu elevii”, ne-a mărturist Victoria.

Din cauza stresului a fost internată la spital direct după examene, iar notele le-a aflat de la mama. “Sincer nu credeam că voi lua 10 pe linie. Cînd auzeam pe cineva că are 10 credeam că a plătit, dar acum pot afirma că e ceva real. Eu niciodată nu am recurs la corupție, niciodată nu am mituit profesorii, niciodată nu am copiat și nici nu am dat de copiat”, a declarat proaspăta absolventă.

Victoria crede că copiatul a fost eliminat doar parțial. “Dacă era să fie exclus în totalitate avea să fie dezastru. Elevii au copiat cu ajutorul microcăștilor și telefoanelor, dar oricum au picat. Aveam impresia că camerele de filmat erau deconectate uneori. Au avut mai mult un efect de a ne speria.

Îmi pare bine că Ministerul Educației încearcă să facă ceva. E nevoie de începerea educării copiilor chiar din clasa întîi ca acesta să fie exclus. Iar atunci când ajunge în clasa a XII-a, elevul, nici să nu vrea să recurgă la așa metode. Asta ar fi o muncă colosală în educație atât a părinților cât și a profesorilor. Însă după practica altor țări e posibil. Elevii și părinții conştientizează abia la sfârșitul liceului că au nevoie de note pentru a merge la facultate, iar în restul anilor, sunt foarte indiferenți și nu au nici un interes față de carte”, a dăugat eleva.

Victoria le-a dat un sfat celor care vor susține sesiunea repetată: “Ca să obții o notă de trecere trebuie să învețe cît de cît noțiunile elementare. BAC-ul e făcut și pentru cei care știu de nota 5. Să-și ia un profesor să studieze puțin, să nu mizeze pe copiat.

Acum Victoria mai are un singur scop: “Am un vis pe care vreau să-l realizez, să intru la Universitatea de Medicină și Farmacie “Nicolae Testimițeanu”. M-am decis ferm că vreau să urmez această cale în clasa a XI-a cînd am început a studia sistemul nervos, iar creierul uman m-a cucerit cu secretele sale. Optez pentru Republica Moldova, pentru că sunt o fire patrioată și cred că pot să devin și aici un specialist, pot să mă angajez, iar treptat să obțin funcție mai mare, ca mai târziu să pot schimba ceva în sistemul medical de la noi, care este foarte defectuos și problematic”, a încheiat Victoria Iachim.

Drept recompensă pentru notele obținute părinții i-au promis o vacanță într-o țară europeană, iar ea își dorește mult să viziteze Franța.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente