Parlamentul norvegian a pus în dezbatere un proiect legislativ pentru interzicerea cerșitului, despre care criticii spun că vizează minoritatea de etnie romă stabilită în această țară. Propunerea vine din partea unui partid de dreapta, iar dacă va fi acceptată, cerșitul va fi trecut în ilegalitate începând cu această vară.
Partidele din coaliția aflată la guvernare, susținute de un grup din opoziție, alături de care alcătuiesc majoritatea, au în vedere o interdicție la nivel național, scrie Totb.ro, ce urmează să intre în vigoare anul viitor. Cei care încalcă această lege ar urma să fie amendați, riscând totodată până la trei ani de închisoare.
Motivul care stă la baza acestei decizii ar fi, potrivit ministrului norvegian al justiției, Anders Anundsen, corelația dintre cerșetorie și criminalitate, în special furturi minore. Oficialii susțin că Oslo are la fel de mulți hoți de buzunare ca Berlinul, populația acestuia din urmă fiind însă de șapte ori mai mare. Anundsen face parte din Partidul Progresului, care se opune ferm imigranților.
Cei mai afectați de această lege ar fi cetățenii români, mulți de etnie romă. Dintre 194 de cerșetori identificați în capitala norvegiană în 2012, doar șapte erau norvegieni, majoritatea fiind români. Propunerea legislativă a fost întâmpinată însă și de critici, în special din partea partidelor socialiste. „De unde știm că, în 200 de ani, aceasta nu va fi văzută ca o tentativă de a-i opri pe romi să intre în regat?”, spune Bård Vegar Solhjell, din partea Partidului Socialist, făcând referire la un articol din constituția norvegiană care, în urmă cu 200 de ani, a interzis evreilor să pătrundă în țară. Alte obiecții arată că această măsură nu va duce la scăderea numărului de infracțiuni. „Dacă nu vor mai putea cerși, acești oameni vor fi obligați să apeleze și mai mult la infracțiuni”, e de părere Arild Knutsen, aflată în fruntea unei organizații naționale care se ocupă de consumatorii de droguri.
Acest proiect de lege a mai avut un corespondent în Norvegia, unde cerșitul a fost interzis până în 2005.