Bacalaureatul a devenit principala temă de discuție atât printre tineri cât și printre cei care demult au uitat ce înseamnă să fii copleșit de emoții în timpul unui astfel de examen. #diez a hotărât să răscolească printre amintiri și să afle ce note au luat oamenii care se bucură astăzi de un succes remarcabil.
Sorina Obreja – prezentatoare TV
Când am susținut eu BAC-ul nu erau camere de supraveghere, scanere, minicăști și alte nebunii. În schimb erau vestitele “copiuțe” pe care dacă nu le aveai, nu erai în rând cu lumea.
Procesul de “producere” a copiuțelor era tare migălos. Începea cu vreo jumătate de an înainte de bacalaureat, le scriam zile și nopți. Făceam schimb de experiență cu colegii și ne întreceam care mai mărunt, care mai succint și care mai citeț le scrie.
Am scris și eu copiuțe, cu mult timp înainte de examen. Iar când le-am terminat de scris, le-am citit, le-am recitit (era un fel de lectură printre lecturi), le-am aranjat pe capitole, iar cu o noapte înainte de examene le știam deja ca pe Tatăl Nostru.
Și nu le-am folosit, pentru că nu mai avea sens. În schimb, la bacalaureat am avut numai 9 și 10. Iar acum, peste ani, îmi dau seama că multe informații mi le amintesc anume din acele copiuțe, mai ales când e vorba de cifre, ani sau diferite date fixe.
Așa că, dragi elevi, mai bine recitiți-vă sau, cum e mai nou, reascultați-vă copiuțele, iar la BAC, lăsați-le deoparte. Succes și inspirație (a postat Sorina Obreja pe pagina să de Facebook).
Andrei Bolocan, prezentator TV
Examenul de BAC pentru mine a fost un interval de timp aburit de foarte mulți oameni stresați și multe fețe serioase cu “gânduri pentru viitor”. Spre bucuria mea (scurtă, ce-i drept) am luat trei de 10 și un 9. Nouă am luat la Matematică, unicul examen în care mi-am permis să trag cu ochiul într-o Nokia cu ecran mare și colorat. În rest, regret foarte mult că am fost dus de val într-o lume de coșmar, plină de suferință. Nu am salvat vieți, nu am conceput copii. Ba dimpotrivă, am și rănit un suflet cu furia mea colaterală.
Lidia Scarlat, interpreta formației Cuibul
De BAC-ul de engleză am fost scutită, pentru că am obținut locul 3 la olimpiada republicană în acel an, iar olimpicii primesc automat notă 10 la examen deci, în cazul meu, la BAC.
Pentru mine BAC-ul a fost foarte important pentru că de nota de la BAC depindea dacă sunt calificată pentru universitatea Royal Holloway, University of London. Am fost acceptată la această universitate în regim condiționat, adică decizia finală depindea de media de la BAC. Am luat o medie mai bună decât cea scrisă în condiție și mi-am făcut ulterior studiile în Londra, pe care le-am absolvit în 2012, cu diplomă de cel mai înalt grad.
Pregătirea a fost intensă în anii de liceu. Pe lângă grijile școlare, clasa a 12 a însemnat și o grămadă de timp și efort cu aplicațiile pentru universitate, așa că recomand celor ce vor să studieze în străinătate, să pornească pregătirile de BAC cât mai curând, de dorit din clasă 1.
Mihai Teodor – interpret, compozitor
Era anul 2006, și chiar dacă nu erau detectoare de metale atmosfera era tensionată și pe atunci. Examenele au fost mai ușoare decât credeam și toată lumea care învățase conștiincios a luat note bune. Am luat 10 pe linie.
Dara – interpretă
Am trecut foarte bine, pentru că eram pregătită, mai întâi de toate moral…Am văzut testele în față, m-am concentrat și am scris tot ce am știut. Am susținut BAC-ul cu 2 note de 10, și 2 note de 9.
Rodica Olișevschi – interpretă
4 ani în urmă, când am susținut bacalaureatul, încă nu era totul atât de sofisticat, cu camere de luat vederi și altele, însă țin minte că-mi făceam mari griji, cu toate că am învățat tot anul regulat. Pot să zic că nu am nevoie nici până acum de diploma de la bacalaureat, fiindcă peste un an am absolvit colegiul și cu diploma de la colegiu m-am înscris la ASEM la frecvență redusă. Deci să fi putut să mă întorc în timp acum 3 ani în urmă, mi-aș spune să mă liniștesc, căci nu am de ce să mă stresez. Însă de învățat trebuie! Nu mai țin minte ce note am avut, țin minte doar că la engleză nu mi-a ajuns un punct pentru o notă mai mare, dar oricum am fost mulțumită de note.
Vasile Macovei – interpret
Aveam emoții mari, dar până la urmă au trecut și emoțiile. Mereu e greu atunci când nu știi dar dacă ești pregătit devine ușor. Nu mai țin minte cât m-am pregătit dar știu că mă pregăteam, aveam o responsabilitate. Note ca note, important că am susținut bacalaureatul.
Lidia Isac – solista trupei Glam Girls
Am absolvit liceul teoretic român-francez “Gh. Asachi” cu doi ani în urmă. Atunci, pentru prima dată au fost instalate camerele video în instituție. Nu pot să spun că era foarte stresant, deoarece eram pregătită din timp, ceea ce presupune ore suplimentare și literatură specializată. Oricum, cred că cel mai bine e să nu atragi atât de mult atenția la factorii exteriori și să te concentrezi pe ceea ce ai de făcut. Am studiat în cadrul profilului real-francofon și respectiv, examenul la matematică și chimie l-am scris în limba franceză. Am luat un 10 la matematică (disciplina preferată), 9 – limba română, 10 – limba franceză și 9 – chimia.
Igor Sîrbu – membrul formației Akord
Nu îmi amintesc dar știu că a fost emoționant ca la toți. Cel putin am prins timpuri când era mai ușor să tragi cu ochiul într-o foiță. Am avut 8 și 9. La 10 nu am tras.
Tatiana Heghea – interpretă
Am susținut bacalaureatul în 2007. Pe atunci nu erau încă camere de supraveghere, dar oricum emoțiile erau mari și știam că fără BAC, în zilele noastre, este tare greu. Eu am fost elevă exemplară în liceu, iar cunoștințele de bază erau, însă oricum până la BAC ne pregăteam intensiv, am abordat acest lucru ca ceva foarte important și am avut parte de profesori foarte buni, aveau arta de a explica corect și strategic. Într-un final, din câte îmi amintesc am susținut limba română cu nota 9, la matematică, din păcate, m-am ales cu nota 8 și la limba franceză luasem 10. Drept rezultat și acum vorbesc și cânt cu drag în franceză. În așa fel de examene, întotdeauna a fost, este și va fi fenomenul de noroc. Norocul să îți cadă subiectul pe care l-ai studiat, sau norocul să poți trage cu ochiul în vreo foiță. Însă să te bazezi pe el nu este corect și sănătos, elementul de bază pentru bacalaureat trebuie să fie pregătirea asiduă. Din experiență, am realizat că multe teme abordate la BAC m-au ajutat eventual în viață și în dezvoltarea mea ca personalitate.