În anul 1998, după ce au înregistrat partidul, comuniștii participă în alegeri și obțin un scor de 40%. În programul electoral atunci era prevăzut „o integrare deplină şi eficienta a republicii cu ţările CSI”.
Un obiectiv total pro-est, continuat și la alegerile anticipate din 2001, când au prevăzut „chestiunea cu privire la aderarea Moldovei la Uniunea Rusiei – Belarus”, transmite UNIMEDIA.
Totuși, în 2003 PCRM „schimbă macazul”, anunțând de data asta că „direcția de dezvoltare este Integrarea Europeană”.
După pierderea puterii în vara lui 2009, Comuniștii au continuat să critice puterea, în calitate de opoziție, dar și să promoveze integrarea europeană. Într-o declarație făcută de liderul Comuniștilor din 2010, acesta declara: „Însuşi vectorul european al Moldovei, în calitate de scop strategic al ţării, a fost determinat în anul 2002 de către guvernarea comunistă. Până la acel moment, absolut nimeni şi niciodată nu a abordat acest subiect. Anume în timpul guvernării PCRM, Republica Moldova a implementat Planul Individual de Acţiuni RM-UE, a modificat esenţial legislaţia Republicii Moldova în vederea alinierii acesteia la standardele europene.”
După un an, discursurile PCRM s-au schimbat în retorică. Grigore Petrenco, deputat, declara : „De asemenea e necesar ca această chestiune să fie pusă în discuţie în societate, comparând ceea ce avem cu ceea ce am putea avea. Asta nu înseamnă să punem faţă în faţă Uniunea Europeană şi Uniunea Eurasiatică. La actuala etapă, integrarea noastră în Est în nici un fel nu împiedică procesul pe care l-am început în anul 2002.”
Pe 10 septembrie 2012, fracţiunea parlamentară a PCRM a înaintat Parlamentului Republicii Moldova proiectul hotărârii privind convocarea sesiunii extraordinare a Legislativului, precum şi proiectul legii organice care va fi supus referendumului. Retorica pro Uniunea Vamală a continuat după asta, din ce în ce mai agresiv.