(vox) Cum se pregătesc de BAC elevii Liceului Teoretic “Spiru Haret”?

collage
Foto:Elevii din clasa a 12-a a Liceul Teoretic “Spiru Haret”. PC: colaj Lilian Muntean

Bacalaureatul 2014 poartă vina multor coșmaruri pe care le au absolvenții și de multe ori se iscă a fi tema principală de discuție. Ce simt liceeni claselor a 12-a când aud cuvântul „BAC” și prin ce metode se pregătesc de el, ne explică elevii din clasa a 12-a a Liceul Teoretic “Spiru Haret”.

7


Daniel Frecăuțeanu, profil uman

Cred că cea mai bună pregătire de BAC e faptul să realiezi că e doar un simplu test, pe care îl poți susține și că după el există viață. Desigur că îmi dau seama și de importanța acestuia, de aceea mi-am procurat câteva ghiduri de pregătire la fiecare obiect și pe parcurs voi frecventa câteva lecții suplimentare. Știu sigur că voi susține BAC-ul cu succes și că îmi voi aduce aminte de el peste câțiva ani cu zâmbetul pe buze.

 

 

Virginia Moraru, profil uman

1La câtă zarvă se face pe seama BAC-ului ar fi absurd să afirm că susținerea acestui examen de capacitate nu mă stresează, dar mizând pe faptul că BAC-ul se vrea a fi de o dificultate medie și accesibil tuturor, tind să cred că în 12 ani de studii am reușit să adun destulă experiență pentru a face față provocării. Se zice că „Porcul în ajun nu se îngrașă” și tocmai de aceea încă din toamnă am început să merg la ore particulare, care m-au ajutat să aprofundez anumite cunoștințe, fapt care mă face să mă simt încrezută și pregătită de “marele eveniment”. Acum, pe ultima sută de metri mi-am achiziționat și broșurile cu pregătire pentru BAC după care mă ghidez. Pentru mulți dintre noi, acum, BAC-ul este “Bau, Bau-ul” din copilărie, dar cred că, la fel ca în copilărie, foarte plini de sine trebuie să afirmăm că „nu ne este frică de BAC” pentru că provocările cu adevărat serioase abia urmează să vină.

 

3

 

Tudor Iovu, profil uman

BAC-ul a devenit un fel de bau-bau pentru adolescenți (nu degeaba ambele sună la fel), E ca în piesa lui Shakespeare, „mult zgomot pentru nimic”. Sincer, îmi pare o risipă de timp să înveți tot anul împrejur pentru BAC. În schimb în mai am stat cu capul în carte, nopți nedormite învățând, ceea ce nu prea am făcut în ultimii câțiva ani la școală.

 

5

 

 

Tatiana Toderaș, profil real

Eram stresată până la pretestări, însă după ce le-am scris mi-am văzut golurile și știu că dacă voi depune efort, voi scrie BAC-ul bine. Urez tuturor succes!

 

 

 

4

Dan Mocanu, profil uman

Astăzi BAC-ul nu mai este acel examen de maturitate cum era considerat în perioada interbelică. E un set de teste mai mult sau mai puțin ordinare, care solicită o atitudine responsabilă și ceva timp de pregătire pentru revizuirea informației studiate în ultimii ani. Avantajul nostru este accesul liber la informație, inclusiv în întregul program de pregătire elaborat de Agenția de Asigurare a Calității, disponibil pe pagina lor web. De el mă conduc la antrenarea capacităților la disciplinele la care voi fi supus testării. E important că vom avea un BAC ceva reflectă fidel realitatea mediului liceal din țară și sper că evaluatorii să fie dintre cei mai competenți și să evite manifestările de pedanterie inutilă.

8

 

 

Renata Berbinschi, profil uman

Sincer să spun, nu îmi fac multe griji cu BAC-ul acesta. Sunt optimistă și cred că îl voi susține bine. Iau niște ore suplimentare ca să umplu golurile. E greu, dar în așa fel voi fi mai încrezută.

 

 

10

Cristi Marusic, profil real

Un eveniment ce îl aștept cu nerăbdare, întrucât anume după aceste examene voi avea oportunitatea de a-mi continua studiile în domeniul ales de mine, fără să fiu nevoit să studiez materii inutile. Nu pot spune că mă tem de BAC, am doar anumite emoții. Restricțiile noi impuse la examen sunt un pas înainte și doar prin stârpirea copiatului putem spera la un viitor mai bun la noi în țară, alături de buni specialiști în domeniu și lideri cu adevărat demni de a ne conduce. Un singur lucru mă îngrijorează, lipsa cadrelor didactice competente responsabile de verificarea testelor, fapt ce pune în pericol buna desfășurarea a examenelor în întreaga țară. La sfârșit vreau să vă ofer un citat de Spiru Haret, care din păcate este actual și astăzi, „A nu sprijini lupta pentru luminarea poporului, a lucra contra existenței țării, este tot una”.

 

Luiza Maimescu, profil uman

2Eu încerc să privesc BAC-ul dintr-o altă perspectivă. Încerc să îl iau ca pe o șansă de a îmi structura informația sau de a afla ceva nou. Dacă nu acum, atunci când? Obiectivul meu nu este de a rupe cărțile pentru a impresiona pe altcineva în afară de mine. Vreau ca după BAC să îmi rămână și mie ceva în cap, tocmai de asta mă axez pe partea plină a paharului din toată agitația asta. Mult depinde de cum vedem lucrurile. Lucrurile urâte trebuie modelate după noi, pentru a le da o strălucire oarecare. Singurul lucru, care mă sperie, sunt verificatorii. Niciodată nu vei ști predispoziția lor. Dar suntem înconjurați de subiectivitate, nu e ceva nou.

 

6


Dorin Munteanu, profil real

Sincer să fiu, nu cred că BAC-ul este un adevărat evaluator al cunoștințelor. Din acest motiv, poate nu prea mă stresez și nu îmi fac griji. Totuși frecventez ore suplimentare la toate obiectele la care am de susținut examenul. Mizez pe cunoștințele acumulate, pe ceva răbdare – cred că o să am nevoie, și lipsa emoțiilor. Nu uitați „să înveți bine și să fii deștept” sunt două lucruri diferite! Succese tuturor.

 

9

 

Cristian Cristea, profil real

Pentru mine BAC-ul va fi un test obișnuit, care însă pentru cineva are un decor mai apăsător. Pregătirea constă în perfecționarea temelor pe care nu le-am învățat. Iau în serios bacalaureatul, fiindcă de el depinde viitorul meu. Îmi dezvolt entuziasmul față de lucrurile frumoase din viață. Trăiesc.

 

 

P.S.: Dacă te gândești la BAC mereu, nu vei mai recunoaște fericirea în față. În continuu să te alimentezi cu bucate gustoase de fericire, de asemenea este o pregătire pentru BAC foarte importantă. Mereu fericita echipă #diez îți dăruiește o bucată de fericire prin muzică.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente