Lista echipelor câștigătoare la concursul de interviuri video „Copilăria în diferite epoci”

Zaharia Cușnir
Foto:Facebook/Zaharia Cușnir


Au fost alese echipele câștigătoare ale concursului de interviuri video „Copilăria în diferite epoci”. Dintre peste 300 de aplicații, juriul a ales cele 30 de echipe. Ceremonia de premiere va avea loc duminică, 1 iunie, la ora 15:00, la Condrița.

În cadrul concursului, copii de diferite vârste și-au intervievat bunicii, străbunicii, vecinii, consătenii, dar și personalități cunoscute, cum ar fi scriitoarea Lorina Bălteanu și scriitorii Arcadie Suceveanu sau George Dumitru. De asemenea, au fost realizate interviuri cu persoane din preajma unor oameni faimoși, cum ar fi colega de bancă a lui Grigore Vieru.

Provocați de elevi de diferite vârste, tinerii în etate și-au amintit de jocuri de altădată, ca țurca, și, în absența jucăriilor produse în masă din trecutul sovietic, de păpușile pe care le improvizau din prosoape, batiste, plapume. Tatiana Brânză, numită bunica blocului, din Ungheni, îi și învață pe cei mici jocuri din copilăria sa în curte.

Au fost invocate și episoade dramatice. De la Elizaveta Timuș, născută în 1928, cea mai în vârstă locuitoare a satului Baraboi, din raionul Dondușeni, elevii au aflat cum se ascundea cu tot cu părinți și bunei în râpă în timpul celui de-al doilea război mondial.

Elena Belinschi, fosta rectoră a Universității din Bălți, profesoară de limba română, povestea că în timpul foametei din 1946-1947, așa cum îngropau adulții oameni morți de foame, la fel copiii făceau înmormântări păpușilor. Alți seniori își aminteau că mâncau borș cu lobodă sau supă din macuc cât a ținut foametea.

Scriitoarea Margareta Spânu-Cemârtan, deportată la șase ani, a povestit cum a fost ridicată într-o rochiță de vară, desculță, suferind de frig în Siberia. Acolo, nu putea merge la școală în lipsa hainelor. Nimerind în cele din urmă la orfelinat, unde a început să meargă la școală, a fost supusă bullyingului, drept așa-zis dușman al poporului.

Intervievații și-au amintit și de episoade anecdotice care ilustrează lipsa de libertate din perioada sovietică. Lidia Burghelea, din satul Hagimus, Căușeni, a povestit despre cum a fost lovită cu un ou în frunte de directorul școlii, la careu, în fața tuturor, pentru faptul că a fost la sfințit pasca în perioada sovietică. 

Pe de altă parte, au fost și interviuri despre rezistența opusă de moldoveni curajoși în perioada ocupației sovietice. În 1968, Petru Râmbu, fondatorul muzeului Alexie Mateevici din Căinari, raionul Căușeni, găzduit de casa în care s-a născut scriitorul, a organizat un cor format din 120 de copii care au cântat pentru prima dată din 1944 piesa Limba noastră, azi imnul Republicii Moldova. Tot domnul Râmbu își amintea că era “bucluc dacă nu purtai cravata de pionier”, dar că unii copii cu părinți cu alte convingeri uitau cravata intenționat.

Din istoria noastră mai recentă, Boris Ivanov, fost profesor de matematică și director de școală din Doroțcaia, și-a adus aminte cum mergeau copiii la școală printre gloanțele războiului ruso-moldovenesc de pe Nistru. De asemenea, a fost intervievată și cea mai vârstnică persoană a satului din satul Obreja Veche, Fălești, Petru Bejenari, un nevăzător de 100 de ani.

Lista echipelor câștigătoare

 

Pentru a fi eligibili, copiii au realizat interviuri de cel mult cinci minute, pe care le-au postat pe rețelele de socializare. Aceștia au fost ghidați de profesori de istorie și/sau de bibliotecari. Printre criteriile de evaluare au fost: coerența poveștii, autenticitatea, umorul, calitatea vizuală și în special valoarea istorică a mărturiei. 

Din juriu au făcut parte:
# Elena Pintilei, președinta Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova;
# Victoria Vasilică, coordonatoare management și dezvoltare instituțională, Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova;
# Paula Erizanu, scriitoare și ziaristă, coordonatoarea proiectului.

La ceremonia de premiere, echipelor câștigătoare le vor fi oferite premii bănești în valoare de 200 de dolari, precum și pachete cu cărți pentru bibliotecile implicate în concurs. 

În cadrul evenimentului, vor fi proiectate și animațiile artistului contemporan Ghenadie Popescu inspirate de istoria locală, unele dintre ele realizate în colaborare cu cei mici. 

Pe parcursul lunii iunie, clipurile din concurs urmează să fie publicate și pe paginile concursului: Facebook, Instagram și TikTok.


Concursul a fost organizat de Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS) și WatchDog, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente