Pe parcursul a 12 ani, elevii au trei perioade examene. Prima e în clasa a IV-a, când aceștia, pentru a absolvi ciclul primar, susțin testarea națională. Este un moment important atât pentru copiii, cât și pentru părinți, fiind primul test „mai serios” pe care îl scriu școlarii. Probabil, în calitate de părinte, ai mai multe întrebări referitoare la aceste evaluări și chiar dacă știi unele dintre răspunsuri, îți recomandăm să parcurgi acest material. Poate vei afla detalii despre care încă nu cunoști.
#1. La ce discipline elevii susțin testele?
În fiecare an sunt patru probe de examen. Elevii din școlile cu predare în limba română susțin testarea la două probe: matematica și limba și literatura română.
Elevii din școlile cu predare în limba rusă susțin cu un test mai mult – proba orală la limba și literatura română. Totodată, elevii minorităților naționale susțin și la limba și literatura maternă (ucraineană, bulgară, găgăuză).
#2. Când au loc testările naționale din acest an?
La sesiunea din acest an, elevii de clasa a IV-a vor susține testările în perioada perioada 13-22 mai 2025. Prima evaluare va avea loc în data de 7 mai, când elevii alolingvi vor susține proba orală la limba și literatura română.
Ulterior, în data de 13 mai, elevii vor scrie testul la matematică, iar pe 15 mai – la limba de instruire. Ultima evaluare va fi la limba și literatura maternă (ucraineană/bulgară/găgăuză) în data de 20 mai.

#3. Cum sunt admiși elevii la testare?
Potrivit Metodologiei de organizare și desfășurare a testării naționale în învățământul primar, aceasta se organizează în fiecare instituție de învățământ din țară și este obligatorie pentru fiecare elev.
La testarea națională sunt admiși toți elevii clasei a IV-a, indiferent de situația lor școlară.
#4. Unde se găsesc testele de pregătire?
Pentru ca al tău copil să susțină cu brio testele, e necesar să se pregătească. Îl poți ajuta rezolvând împreună evaluările din anii precedenți. În acest articol găsești toate testele (de exersare și din sesiunea de bază) pe care le-au avut copiii din clasa a IV-a în ultimii șase ani la testarea națională în învățământul primar, la disciplina limba și literatura română.
Totodată, aici poți găsi testele la matematică din ultimii șase ani, iar în cazul în care cauți și mai multe teste, le găsești pe ANCE.
#5. Ce are voie să ia elevul în sala de examinare?
Pentru realizarea testului, elevii folosesc doar pix cu pastă de culoare albastră. Altceva decât pixul nu e voie să ia în sala de examinare.
Elevii primesc foi A4 drept maculatoare, respectiv, nu trebuie să își ia materiale adiționale.
#6. Cât durează testarea și cum decurge aceasta?
Testările au loc în școlile în care își fac studiile copiii. Spre exemplu, dacă elevul învață la Liceul Teoretic „Spiru Haret”, vor scrie evaluarea tot în această instituție. Fiecare testare durează 60 de minute. Timpul de lucru se calculează din momentul în care toți elevii din sala de clasă au completat colțul drept de sus al foii de titlu a testului.
Pentru proba orală la limba și literatura română elevii alolingvi au câte 10 minute. În acest timp se verifică cât de bine se pot exprima copiii în limba română, cu ajutorul unor imagini și situații de comunicare simple.
Copiii sunt repartizați câte unul în bancă, pe clase, în ordine alfabetică. Din sălile de clasă sunt eliminate toate materiale didactice care i-ar putea ajuta pe elevi în timpul examenului.
Din anul 2024, elevii pot susține examenul la matematică la calculator. Îndeplinirea testului online se organizează la cererea instituțiilor de învățământ. Copiii rezolvă testul la calculator, pe o platformă specializată.
Copiii susțin, într-o zi, doar o singură probă de evaluare. În zilele în care au loc testele este recomandat ca în orar să fie incluse activități extracurriculare (jocuri, ateliere, lectură, spectacole).
#7. Cine evaluează lucrările și ce „note” pot primi elevii?
Testările nu sunt verificate la nivel central și în altă școală. Testele se evaluează în școala unde au fost scrise acestea, de către învățătorii din instituție.
Profesorul evaluator trebuie să indice pe foaia de titlu punctajul acumulat de elev. Școlarii claselor primare nu primesc note, dar calificative, iar testarea națională nu este o excepție. În acest articol explicăm cum sunt apreciate performanțele elevilor în clasele primare și cum îi afectează tranziția la note.
Mai jos găsești metodologia de calcul ale calificativelor.

Indiferent de rezultatele pe care copilul le obține, acesta va promova ciclul primar.
#8. Ce se întâmplă dacă elevul nu primește o notă de trecere?
Pentru a susține testarea națională, elevii trebuie să acumuleze cel puțin 25 % din punctajul testului. Dacă cineva a obținut mai puține puncte, atunci va susține probele într-o perioadă suplimentară până în data încheierii anului școlar.
#9. Ce se întâmplă dacă un elev lipsește în ziua testării?
Și în acest caz elevul va trebui să susțină proba la care a lipsit într-o perioadă suplimentară, până se încheie anul de studii.
#10. La ce ajută rezultatele testărilor naționale?
Poate te-ai întrebat la ce ajută rezultatele testărilor dacă elevii promovează clasa a IV indiferent de calificativ. Ei bine, punctajele obținute ajută Ministerul Educației și Cercetării să își creeze o părere despre nivelul de cunoștințe al elevilor după patru ani de școală. Astfel, pot înțelege ce ar trebui modificat sau îmbunătățit în programa școlară.
Amintim că la unele discipline care se predau în clasa a IV-a ar putea fi reintroduse notele. Ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, a menționat în cadrul emisiunii „Vorbim la pauză” că se ia în calcul notarea elevilor din clasa a IV-a la matematică și limba română. Totuși, încă „nu este o decizie luată sau un angajament” de-al MEC. Potrivit ministrului, mai întâi subiectul va fi discutat în comunitate „pentru a stabili în ce direcție se va merge” și „dacă este sau nu nevoie de o schimbare”.
În acest material vezi ce spun învățătorii despre această posibilă schimbare.
Dacă accesezi tagul „Examenele din clasa a IV-a” găsești mai multe materiale utile pregătirii pentru testarea națională.