Complexul istorico-arhitectural Manuc Bei din Hânceşti, care datează din anul 1816 va fi restaurat.
În data de 3 iulie, a avut loc prezentarea publică a proiectului „Deschiderea traseului turistic (Vama Veche Lăpușna) prin restaurarea obiectelor de patrimoniu istoric, Conacul „Manuc Bei” din or. Hîncești.
Proiectul urmărește nemijlocit reabilitarea Casei contelui Dolgoruchi, includerea Complexului muzeistico-turistic Conacul-Parc „Manuc Bei „din or. Hîncești, Cetății geto-dacice și Casei-muzeu „Antonie Plămădeală” din satul Stolnicesti în circuitul turistic al RM, intensificarea contactelor între specialiștii în domeniul patrimoniului cultural din țară, creșterea gradului de promovare și eficientizare a turismului.
Lucrările de reconstrucție a conacului „Manuc Bei” urmează să înceapă curînd și vor fi finanțate prin intermediul a două proiecte de anvergură. Pentru reconstrucția conacului au fost alocate, în momentul de față, din bugetul de stat 24 de milioane de lei, iar alte 2 milioane de lei vor fi alocate din surse externe.
Conacul lui ” Manuc Bei” din Hîncesti reprezintă una dintre perlele arhitecturii moldoveneşti din secolul al XIX-lea, fiind o reşedinţă luxoasă, cu o livadă de iarnă, o piscină cu acoperiş, cu ieşiri subterane, frumoase havuzuri şi un lac mic, galeriile din sticlă legau construcţiile adiacente cu palatul. Multe dintre acestea nu au supravieţuit timpului şi nepăsării oamenilor, dar urmează a fi reparate sau chiar reconstruite. Din cele 10 clădiri care constituiau inițial complexul s-au păstrat doar 5 dintre acesteia.
Conacul a fost ridicat de către diplomatul şi negustorul de origine armeană Manuc Bei Mirzoian.